Ar internetas taps pasauliniu protu?

brain-netMokslininkai ginčijasi: ar žmonijai susiliejus su internetu atsiras naujas ir visiškai nepriklausomas intelektas?

 

Vienas iš dirbtinio intelekto tėvų, Nobelio premijos laureatas Herbertas Saimonas (Herbert Simon) jau 1957 m. tvirtino, kad po dešimties metų mašinos sugebės šachmatais aplošti pasaulio čempioną, kurti ir įrodyti naujas matematikos teoremas ir net muziką.

 

Kol kas išsipildė tik viena iš jo prognozių, ir tai tik kartą. 1996 m. superkompiuteris “Deep Blue” žaisdamas šachmatais nugalėjo patį Garį Kasparovą. Vėliau žmogaus intelektas ne kartą nugalėdavo mašinas. Bet štai dabar, po 55 metų, Nobelio laureato pranašystės, regis, gali pradėti pildytis.

 

Į pasaulinio proto vaidmenį pradeda pretenduoti internetas. Dirbtinio intelekto daigus įžvelgė Ostino Techaso universiteto mokslinis bendradarbis, kelių universitetų neurobiologijos tarybų narys dr. Maiklas Chorostas (Michael Chorost).

 

“Internetas jungia milijonus kompiuterių, o žmonija įjungia milijardus protų, – samprotauja mokslininkas. – Juos tinkamai sujungus, galbūt atsiras naujas ir visiškai nepriklausomas intelektas?”

 

Kuo internetas skiriasi nuo proto

 

Jungia ne tiek daug kompiuterių kaip smegenys – neuronų: Šiandien pasaulyje yra 2 milijardai kompiuterių, o žmogaus smegenyse yra 100 milijardų neuronų. Negana to, kiekvienas kompiuteris per laiko vienetą gali apdoroti tik vieną bitą informacijos. Tuo tarpu kiekvienas galvos smegenų neuronas gauna kitų 7000 neuronų siunčiamus signalus, be to, nemažai duomenų priima tuo pačiu metu.

 

Nereikia evoliucionuoti, kad išliktų: Iš esmės internetas nieko pats nedaro. Gyvos būtybės turi vystytis ir tobulėti, kad išgyventų. Pasauliniam žiniatinkliui aplinkos veiksnys įtakos nedaro.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Nereikalingi jausmai, vadinasi, ir mintys: Jei nėra fizinių dirgiklių, gaunamų iš aplinkos, kaip gali išsivystyti kompiuterio smegenų kamienas ir motorinė žievė? Vadinasi, nėra iš kur atsirasti jausmams ir mintims.

 

Kas bendra internetui ir smegenims

 

Didėja “kaktos skiltys”, kur apdorojami duomenys: Galvos kaktos skiltys atsakingos už savybes, lemiančias žmogaus asmenybę: dėmesingumą, abstraktų mąstymą, gebėjimą spręsti problemas ir kritiškai vertinti save. Taigi jų darbo esmė yra ta, kad jos analizuoja “balsus iš vietų”, gaunamus iš įvairių smegenų dalių, atrenka ir naudoja svarbiausius.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Panašias funkcijas jau pradeda atlikti tokios paieškų sistemos kaip “Google”. “Google”, atsakydamas į užklausą, naudoja paieškos algoritmą “PageRank”, rodantį tuos tinklalapius, kurie naudotojui yra įdomiausi. Kiekviena nuoroda vertinama kaip “balsas”, patekęs į tinklalapį. Kuo dažniau atverčiamas tam tikras puslapis, tuo svarbesniu
jis laikomas.

 

Atsiranda hipokampas, kur saugoma informacija: Hipokampas – smegenų dalis, kuri nustato, kokius trumpalaikius prisiminimus perkelti į ilgalaikius. O “Google” įsimena paklausius puslapius ir renka dar daugiau nuorodų į juos, kartu keldamas jų “rangą”. Jeigu daugybė naudotojų vis lankysis tam tikrame tinklalapyje, jo “rangas” taip išaugs, kad jis pateks į ilgalaikę atmintį – kompiuterio ir žmogaus.

 

Veikia ir nutrūksta jungtys, kurios padeda užmiršti: Panašiai “Google” padeda internetui ką nors “pamiršti”. Puslapiai, kuriuose buvo apsilankyta vos kelis kartus, gauna žemą lankomumo reitingą ir iškrinta iš sąrašo, tarsi visai nustoja egzistuoti. “Tai labai panašu į sinapses (neuronų jungtis), kurios silpnėja arba dingsta, jeigu nebeperduodami duomenys”, – aiškina M.Chorostas.

 

Išskiriami lytiniai ir kiti hormonai: Mokslininko nuomone, tinklaraštininkus galima laikyti kolektyviniu galvos smegenų migdoliniu kūnu, nes jie į vyksmą reaguoja emocionaliai ir taip praneša apie įvykių svarbą kitoms sistemos dalims.

 

Pažinčių tinklalapiai, padedantys vyrams ir moterims surasti vienas kitą ir užmegzti partnerių santykius, – tiesioginis lytinių hormonų (testosterono ir estrogenų) šaltinis. “Internetui ir su juo susijusiems žmonėms vis dar nepakanka užmojo ir savo unikalumo suvokimo, – įsitikinęs M.Chorostas. – Tačiau egzistuoja evoliucijos veiksniai, kurie verčia žmoniją ir žiniatinklį pereiti į aukštesnį sudėtingumo lygmenį. Jeigu žmonės ir internetas visiškai susijungs, jų pasikeitimas informacija gali išaugti, o įvyks tai tuomet, kai sistema besivystydama pasieks savimonės lygį”.

 

Prieštaraujantys balsai

 

Tiesa, ne visi mokslininkai sutinka su žmogaus ir interneto susiliejimo teorija. Žinoma, kompiuteriai taps dar sudėtingesni ir galingesni, bet jie visada dirbs tik pagal tas taisykles, kurias nustatys jų kūrėjai.

 

Kad ir kaip nertųsi iš kailio fantastai, aprašinėdami, kaip kompiuteriai pradeda ką nors regzti prieš žmones, to neįvyks vien todėl, kad kompiuteriai turi įgyti vidinį pasaulį, turėti troškimų, jausmų, tikslų, tai yra viso to, ką žmogus įgyja individualiai vystydamasis, būdamas visuomeninė būtybė.

 

Parengta pagal “Respublikos” priedą “Laisvalaikis”, parengė: Milda Kunskaitė

 

Respublika-logo1

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
in tyler we trust

mes zmones megstame niekam nepriklausyti. Nepriklausyti, nepaklusti kitiem ir tureti savo nuomone. Masina su intelektu, taps nepriklausoma. Laisve visgi yra metafora ir iliuzija.

Taip pat skaitykite