Pašėlęs mokslininkas – Nikola Tesla

1856 m. liepos 10 d. tuometinėje Austrijos imperijoje (dabartinėje Kroatijos teritorijoje), Smiljano kaime, serbų šeimoje, gimė Nikolas Tesla . Šis žmogus užaugęs tapo vienu garsiausiu visų laikų fizikų, pakeitusių pasaulį radikaliai.

 

Tarp jo svarbiausių išradimų yra aukšto dažnio transformatorius, Tesla ritė, radijo bangomis valdomi prietaisai ir daug kt. Bet šis straipsnis bus ne apie tai, kaip Tesla prisidėjo prie pasaulio gerovės savo išradimais. Šis straipsnis Jums papasakos istoriją apie patį Teslą: jo įdomų gyvenimą, charakterį, pomėgius.

 

Nikolo tėvas buvo provoslavų dvasininkas. Pastarasis visada troško, kad sūnus sektų jo pėdomis. Bet viskas Nikolo gyvenime vystėsi kitaip – jis nuo pat vaikystės turėjo sąsajų su elektriniais reiškiniais. Egzistuoja pasakojimas, jog kai Teslai buvo 10 metų, jis šalia savo namų paglostė juodą katę. Tuomet įvyko reiškinys, kuris jam įstrigo galvoje ilgam laikui – jis katės kailyje pastebėjo žiežirbas.

 

Paklausęs tėvo, kas tai yra, pastarasis atsakė, kad galbūt čia yra žaibo giminaitės. Šis pasakojimas labai įkvėpė Teslą ir, galimai, dėl to jis labai susidomėjo elektriniais reiškiniais. Baigęs mokyklą, Tesla nusprendė pasukti elektros inžinerijos keliu, kas labai papiktino jo tėvą, todėl šeimoje įvyko nedidelis konfliktas. Kai vikas išsisprendė, Tesla pradėjo mokytis universitete, vėliau dirbo Prancūzijoje ir galiausiai išvyko į JAV, kur ir gyveno iki gyvenimo galo. Ten jis padarė didžiausius savo išradimus bei susirado naujų priešų tokių kaip Tomas Edisonas ar Džonas Morganas.

 

Daugelis Teslą žino tik iš mokslinės pusės, todėl visiems atrodo, kad jis buvo tikra „knygų žiurkė“ ir „tiksliukas“. Iš tikrųjų, viskas buvo šiek tiek kitaip. Pats Tesla užaugęs buvo labai neįprastas žmogus, todėl jis net buvo pramintas Mad Scientist (liet. Išprotėjęs mokslininkas). Net pati jo išvaizda dažnam keldavo nuostabą – Nikolas buvo 188 cm ūgio ir 64 kg svorio. Daugelis jį apibūdindavo kaip liesiausią matytą tokio ūgio žmogų. Negana to, jo proto sugebėjimai kėlė nuostabą ir susižavėjimą. Jis turėjo labai gerą atminti, todėl galėdavo atsiminti dešimtis skaičių, tikslius daiktų matmenis, mokėdavo tiksliai atpasakoti knygų scenarijų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Labai dažnai jis savo prietaisus kurdavo be brėžinių, o tiesiog savo galvoje. Jei manote, kad Tesla buvo pasinėręs tik į tiksliuosius mokslus, tai labai klystate. Jis nemažai domėjosi savo gimtojo krašto kultūra, istorija, mėgdavo skaityti knygas ir pats rašyti, bet negana to jis buvo ir hiperpoliglotas. Tesla mokėjo aštuonias kalbas: serbų – kroatų, čekų, anglų, prancūzų, vokiečių, vengrų, italų ir lotynų.

 

Kalbant iš medicininės pusės, Tesla taip pat buvo labai įdomus žmogus. Teslos giminėje visi buvo ilgaamžiai, ir pats Nikolas norėjo sulaukti bent 100 metų. Deja, jis mirė 86 – erių metų. Net šis amžius atrodo įspūdingas, lyginant su tuo, kaip Tesla gyveno. Jis miegodavo daugiausiai dvi valandas per parą. Būdavo laikotarpių, kai Tesla dėl įtempto darbo nemiegodavo tris paras.

 

Būdavo, kad dėl savo pomėgio lošti azartinius žaidimus, jis nemiegodavo dvi paras, kurias praleisdavo prie žaidimų stalo. Na, bet galima iškelti hipotezę, jog tokiam gyvenimo ritmui atsvaras buvo Teslos susigalvoti įpročiai. Tesla tikėjo, kad jo nemigą atsveria savęs įkrovimo seansai – jis per save retkarčiais paleisdavo elektros srovę, taip jis, esą, atsigaudavo. Tesla naudojosi ir kitų bent kiek patikrintais metodais. Kad pramankštintų kūna, jis kasdien nueidavo nuo 8 iki 10 mylių. Taip pat labai mėgo pasivaikščiojimus parke – jis ten dažnai maitindavo savo labai mėgstamus paukščius – balandžius. Vėliau, kai paseno, Nikolas tapo vegetaru – jis pradėjo naudoti tik šiuos produktus: pieną, duoną, medų bei daržovių sultis.

 

Taip pat Tesla turėjo obsesinį kompulsinį sutrikimą (OKS). Tai toks sutrikimas, kurį turi apie 2 % žmonių, kai žmogus nevalingai periodiškai atlieka tam tikrus veiksmus, nors pats ir supranta to nereikšmingumą, bet negali susivaldyti. Pavyzdžiui, žmogus atsikėlęs kiekvieną rytą turi būtinai nueiti į virtuvę ir atidaryti bei uždaryti šaldytuvą 23 kartus.

 

Jei jam atrodo, kad jis kažką atliko neteisingai, jis tai kartoja iš naujo kol pavyksta. Tokie procesai kai kuriems žmonėms užima net kelias valandas per parą. Kalbant apie Teslą, tai jis prieš įeidamas į pastatą turėdavo prieš tai apeiti aplink stulpą tris kartus. Taip pat jis negalėdavo liesti plaukų, bei su niekuo nesisveikindavo paspausdamas ranką – jis turėjo panišką mikrobų baimę. Galiausiai, jei Tesla perskaitydavo bent vieną autoriaus knygą, jis privalėdavo perskaityti ir visas likusias šio žmogaus parašytas knygas. Šitokie nevalingi jo įpročiai sukurdavo nenormalumo šydą aplinkiniams, nors šiais laikais jau atsirado šio sutrikimo gydymo būdų.

 

Jei jums Tesla dar nepasirodė pakankamai neįprastas, tai nustebsite ir dėl to, kad jis neturėjo nei vienos gyvenimo partnerės ir, kaip manoma, neturėjo jokių lytinių santykių. Kaip jis pats teigė, tai moters dėmesys jį tik būtų atitraukęs nuo darbo. Manyti, kad Nikolas buvo visiškai asociali asmenybė irgi būtų klaidinga – jis dalyvaudavo viešuose renginiuose, vesdavo paskaitas, turėjo nemažai įtakingų draugų. Vienas geriausių jo draugų buvo rašytojas Markas Tvenas. Šis amerikiečių autorius daug laiko praleisdavo Teslos labaratorijoje ir būtent jis labai populiarino savo draugo vardą pasaulyje.

 

Pats Nikolo charakteris irgi nebuvo auksinis – jis buvo gan kritiškas ir neretai viešai smerkdavo kitus. Labiausiai Tesla nemėgo apkūnių žmonių ir jais tiesiog bjaurėdavosi. Jis netgi buvo atleidęs savo sekretorę dėl jos per didelio svorio. Taip pat Teslai labai rūpėjo žmonių apranga. Kartą jis tą pačią sekretorę išvarė namo tam, kad ji pasikeistų savo suknelę.

 

Bet labiausiai Tesla smerkė savo pagrindinį priešininką – Edisoną. Jį viešai smerkė dėl savo darbuotjų išnaudojimo, kitų idėjų vagimo. Dėl to iki pat Edisono mirties šių dviejų žmonių santykiai nebuvo itin geri. Gali būti, kad ir dėl šių ne visiems patinkančių savybių Tesla nesukūrė savo šeimos.

 

Visą gyvenimą Teslai nesisekė su finansais. Jį buvo apgavęs ne vienas verslininkas ir palyginti su jo nuopelnais moksle, jis negyveno labai turtingai. Per daug jis nepraturėtėjo ir savo gyvenimo pabaigoje. Šiuo laikotarpiu Tesla visą laiką gyveno viename Niujorko viešbutyje, šio miesto centre. Deja, 1937 metais Nikolą, einantį per gatvę, partrenkė automobilis. Šis incidentas turėjo didelės įtakos jo sveikatai.

 

Kasmet Tesla pradėjo jaustis vis blogiau, kol galiausiai 1943 metų sausio 7 d. mirė vienas savo viešbučio kambaryje. Prieš Nikolo mirtį jis savo dienoraštyje parašė gana įdomų tekstą: „…pro mano atvirą langą įskrido balandis, atsisėdo ant stalo prieš mane. Aš pažiūrėjau į jį ir supratau: greitai jis mirs. Kai tai supratau, iš jo akių pasklido stebuklinga šviesa, jos galia buvo didelė. To balandžio mirtis sutapo su kažko mirtimi manyje. Atrodo, kad mano gyvenimas artėja prie savo galo“.

 

Nikolas Tesla – didis mokslininkas, įdėjęs daug laiko į savo darbą fizikos srityje. Jis buvo vienas iš svarbiausių asmenų, statant hidroelektrinę Niagaros krioklyje, įdėjo milžinišką indėlį į kintamosios srovės tobulinimą, padėjo pamatus radijo, rentgeno, ultravioletinių spindulių naudojime. Nors čia buvo aprašyta tik maža dalis Nikolo Teslos gyvenimo, reikia tikėtis, kad šis straipsnis parodė Jums kitą šio žmogaus gyvenimo pusę. Ko gero, susidarėte bent truputį kitokią nuomonę apie šį įvairiapusį mokslininką, jo gyvenimą, pomėgius ir kita. Tikiuosi, pažinote šį žmogų ne tik kaip keistuolį mokslininką, bet ir kaip asmenybę, kuri žutbūtinai siekia savo tikslo.

 

Straipsnio autorius: Dovydas Jokšas, _Anonimas_

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Koronas

>> su niekuo nesisveikindavo paspausdamas ranką – jis turėjo panišką mikrobų baimę.

– Korono virusas rekomenduoja: lietuvi, nekišk savo rankos kitam lietuviui be reikalo!

Pyktis.

Tikras zaibu valdovas.

wu

Didis žmogus

dfdf

Megdavo tesla valgyt

Zoom

Jei neturi ką protingo pasakyti geriau tyliai būk.

Adelė-cloudia shifer.

Galvok ką rašai.Jis buvo kilmingas žmogus,o tu, kaip matau kol kas tokios pažangos nepadarei, todėl tylėk.

Taip pat skaitykite