Mikroskopinio „traktoriaus“ spindulys gali perkelti ląsteles

Fizikų komanda sugebėjo sukurti traktoriaus spindulį, kuris naudoja šviesą, kad pritrauktų objektus, užuot pastūmęs juos.

 

Tomas Cizmar ir jo draugai tyrėjai Šv. Andrews universitete tęsė tyrinėjimą nuo NYU (New York University), Izraelio ir Nasa, kuris rodo, kad tam tikros formos lazeriniai spinduliai gali pritraukti objektus į šviesą, užuot nustūmę juos. Jų tyrinėjimas buvo publikuotas „Nature Photonics.“.

 

Metodas veikia tiek skysčiuose, tiek vakuume, jis yra naudojamas pritraukti prie šviesos objektus. „Traktoriaus“ spindulio teorija, įkvėpta mokslinės fantastikos, buvo kuriama nuo 60-ųjų, bet tai yra pirmas kartas, kai objektai buvo sėkmingai perkelti mikroskopiniu mastu.

 

T. Cizmar pasakė BBC: „Praktinis pritaikymas galėjo būti labai didelis, labai jaudinantis. Traktoriaus spindulys yra labai išrankus dalelių ypatybėms, kurias jis veikia, todėl gali paimti dalelių mišinį.“

 

Tačiau tai negali dirbti didesniu mastu. T. Cizmar papildė: „Deja, yra energijos perdavimas mikroskopiniu mastu. Viskas yra gerai, bet makro mastu, tai sukeltų didžiules problemas. Tai būtų didžiulis šildymo objektas, kaip erdvėlaivis. Taigi, kosminio laivo įviliojimas į spąstus yra nediskutuojamas.“

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Opa Kaip Gerai.

Prie ko cia tas traktorius bl..

Taip pat skaitykite