Žemės dvynė bus atrasta jau kitąmet

Pirmoji iš tiesų į Žemę panaši planeta greičiausiai bus aptikta jau kitąmet. Šis atradimas priverstų žmoniją iš naujo įvertinti savo vietą visatoje.

 

Nors astronomai pastaraisiais metais aptiko daugybę egzoplanetų, kurios viena ar dviem esminėmis savybėmis (pavyzdžiui, dydžiu ar numanoma paviršiaus temperatūra) panašios į mūsų pasaulį, jiems vis dar nepavyko rasti planetos, kurią būtų galima vadinti Žemės dvyne.

 

Tačiau jau 2013-aisiais padėtis turėtų pasikeisti, tvirtina mokslininkai.

 

„Esu tikras, kad pirmoji Žemės dvynė bus atrasta kitais metais“, – teigė Abelis Mendezas, vadovaujantis Planetų tinkamumo gyvybei laboratorijai Puerto Riko universitete.

 

1995 metais astronomai atrado pirmąją egzoplanetą, skriejančią aplink į Saulę panašią žvaigždę. Nuo to laiko jie pastebėjo daugiau kaip 800 pasaulių, esančių už Saulės sistemos ribų, o dar daugiau kandidatų laukia patvirtinimo po tolimesnių stebėjimų, rašo SPACE.com.

 

NASA „Kepler“ kosminis teleskopas nuo 2009 metų kovo, kai buvo paleistas, pažymėjo daugiau kaip 2,3 tūkst. potencialių planetų. Iki šiol patvirtinta tik 100 jų, tačiau misijos mokslininkai skaičiuoja, kad mažiausiai 80 proc. šių atvejų pasitvirtins.

 

Pirmosios atrastos egzoplanetos buvo deginančiai karšti į Jupiterį panašūs pasauliai, skriejantys arti savo motininių žvaigždžių, mat juos aptikti buvo lengviausia. Bėgant laikui, atsirado nauji instrumentai, o planetų medžiotojai ištobulino savo technikas, tad tapo įmanoma atrasti mažesnes ir toliau esančias planetas, labiau panašias Žemę.

 

Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį „Kepler“ atrado planetą, 2,4 karto didesnę nei Žemė, skriejančią žvaigždės gyvybei tinkamoje zonoje – tinkamu atstumu, kad galėtų egzistuoti skystas vanduo ir mums įprasta gyvybė.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

„Kepler“ komanda ir kitos tyrėjų grupės aptiko dar keletą į šį, „Kepler-22b“, panašių pasaulių. Tad dabar, A. Mendezo skaičiavimais, iš viso žinomos devynios potencialiai gyvybei tinkamos egzoplanetos.

 

Tačiau nė vienas A. Mendezo Gyvybei tinkamų egzoplanetų kataloge esančių pasaulių nėra pakankamai mažas, kad galėtų būti Žemės dvyniu. Saujelė Žemės dydžio planetų, kurios iki šiol aptiktos, skrieja per arti savo žvaigždžių, taigi gyvybei nėra tinkamos.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Visgi tik laiko klausimas, kada gyvybei tinkamoje zonoje bus pastebėta maža, kieta planeta. A. Mendezas nėra vienintelis mokslininkas, manantis, kad šis momentas ateis labai greitai.

 

„Apie pirmąją planetą, kurios dydis, orbita ir žvaigždės kitimas yra tinkamas gyvybei, greičiausiai bus paskelbta 2013 metais“, – teigė Geoffas Marcy, planetų medžiotojas iš Kalifornijos universiteto Berklyje ir „Kepler“ komandos narys.

 

Ir A. Mendezas, ir G. Marcy mano, kad šį atradimą padarys „Kepler“, kuris planetas pastebi žymėdamas ryškumo kitimus, kurie atsiranda tuomet, kai planetos praskrieja priešais motininę žvaigždę.

 

„Kepler“ turi stebėti tris tokius tranzitus, kad aptiktų planetą, tad pirmieji jo atradimai buvo artimomis orbitomis skriejantys pasauliai (kurių tranzitai būna dažnesni). Tačiau bėgant laikui teleskopas pastebi vis daugiau ir daugiau toliau nuo žvaigždžių skriejančių planetų, o kai kurios jų yra gyvybei tinkamoje zonoje.

 

Instrumentas, vadinamas HARPS (Didelio tikslumo radialinio greičio planetų ieškotojas – angl. High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) – taip pat rimtas pretendentas. Jis pastebėjo jau ne vieną potencialiai gyvybei tinkamą pasaulį. HAPRS, įrengtas ant Europos Pietinės observatorijos 3,6 metrų teleskopo Čilėje, leidžia tyrėjams aptikti mažyčius gravitacinius žvaigždžių svyravimus, kuriuos sukelia aplink jas skriejančios planetos.

 

„HARPS turėtų atrasti įdomiausias ir arčiau esančias Žemės dvynes“, – teigė A. Mendezas, pažymėdamas, kad dauguma „Kepler“ pastebėtų planetų yra per toli, kad kas būtų galima jas smulkiai apibūdinti.

 

„Jo jautrumo ir ilgalaikių stebėjimų derinys jau duoda rezultatų“, – pridūrė mokslininkas.

 

O Paukščių Take greičiausiai yra daugybė į Žemę panašių planetų, kurios dar nerastos, įsitikinę mokslininkai.

 

„Kruopščiai skaičiuojant, yra 200 mlrd. žvaigždžių, aplink kurias yra mažiausiai 50 mlrd. planetų, o gal net ir daugiau. Laikantis prielaidos, kad viena iš 10 tūkstančių yra panaši į Žemę, gautume 5 mln. tokių planetų. Taigi sakyčiau, kad kalbame bent jau apie tūkstančius tokių planetų“, – tvirtina Mikko Tuomi iš Hertfordšyro universiteto Anglijoje. Jis vadovavo mokslininkų komandai, šiais metais atradusiai keletą potencialiai gyvybei tinkamų planetų kandidačių. Viena jų, skriejanti aplink žvaigždę Tau Ceti, yra vos už 11,9 šviesmečių nuo Žemės.

 

Kad ir kada bus atrasta pirmoji Žemės dvynė, šis atradimas žmonijai turės didžiulį poveikį.

 

„Mes, žmonės, į dangų dairysimės panašiai, kaip dairomės į didelį vandenyną. Mes žinosime, kad kosminiame vandenyne yra milijardai salų ir žemynų, kuriuose gali gyventi ir primityvi gyvybė, ir ištisos civilizacijos“, – pažymėjo G. Marcy.

 

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
LMT

Gyvybiu tai yra, bet jie yra milzinai,o mes savo planetos tezinom tik nedidelia dalele, net uz Antarktidos,niekas dar nera nuvykes, o kas bande, tai arba gavo gala, arba buvo jega sugrazinti atgal.

siaip

Aš manau, kad bent jau kitais metais jie tokios planetos tikrai neras. :) Aš sutinku, kad esam ne vieni kosmose, bet labai abejoju, kad artimiausiu metu jie kažką ras. Galima sakyti, kad jie net nežino, ko ieškoti. Jie remiasi mūsų gyvybės modeliu, bet neįsivaizduoja, kokia ta gyvybė kosmose apskritai gali būti. Ir viskas, ką jie gali, tai tik teleskopą tobulinti ir vis žiūrėti, žiūrėti, žiūrėti ir tikėtis kažką pamatyti. Jie negali nuskristi ir pasižiūrėti iš arčiau. Tokiomis sąlygomis, kokios yra dabar. jie dar labai ilgai ieškos gyvybės kosmose. :) O jeigu žiūrėti iš kitos pusės, tai manau, kad jie tą… Skaityti daugiau »

deamero

Ha o jus nepagavojote vieno paprasto dalyko gal ir atras taip tai bus atradimas, taciau ar ten egistuojq gyvybe nebus aisku. Antra patikekite mes nenuskrisime tenai per 2-3 dienas tai butu virs 100 rukatanciu metu, skriejant sviesos greiciu kurio dar ne esame pasieke, ka jau kalbeti apie dideanius greicius jai tai imanoma

valdis

O, jau pats laikas pradėti krautis lagaminus – mūsų laukia nauja Žemė, ir galbūt, jos gyventojai! Tik va neramu – yra tvirtinančių, kad amerikiečius iš Mėnulio išvarė tenai apsistoję mėnuliečiai, todėl galima spėti, kad ir naujoje planetoje niekas mūsų su orkestru nepasitiks…
:o)

HellSing

bus jeigu ka tai kaip su indenais arba mes juos arba jie mus

:)

Anomalija neuzteko pabaigos tai uzsimane apie musu dvyne planeta pakalbet … As manau jeigu tokiu ir rastu neskelbtu viesai…

lol

Matosi kad tau smegenys praplautos jau viska visuomene slepe jo? :DD

Taip pat skaitykite