Albinosai

Žmonės ar gyvūnai, kurių plaukai, akys ir oda iš prigimties neturi spalvos vadinami albinosais. Tokie gali būti gyvūnai, augalai ir bet kurios rasės žmonės.

 

Jų organizme nėra pigmento, arba spalvinančios medžiagos, kurią daugelis mūsų turime ir kuri mus apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Pigmentų esama įvairiausių atspalvių: pavyzdžiui, žydros, rudos ar žalios akys; įvairiaspalvės papūgos plunksnos; zebro ar rainos katės dryžiai. Oda įgauna spalvą nuo tamsaus pigmento, vadinamo melaninu.

 

Kaukaziečiai ar baltaodžiai turi jo mažiau nei juodaodžiai. Albinosai jo visiškai neturi. Jų oda turi rausvą atspalvį, nes pro ją persišviečia kraujagyslės. Jų plaukai balti kaip sniegas. Vasarą jie turi nešioti akinius nuo saulės, nes pigmentas nesaugo jų akių nuo stiprios saulės spindulių. (Dėl tos pačios priežasties žydraakiai dažniau užsideda akinius nuo saulės nei rudakiai, nes jų akyse mažiau pigmento.)

 

Spalvą genetiškai perduoda jūsų tėvai. Albinosų vaikai neturi pigmento. Kai kurių albinosų vaikai gimsta su pigmentu, tačiau jiems gali gimti albinosai, nors kartais to neatsitinka kelioms kartoms. Yra ir augalų albinosų. Jiems trūksta chlorofilo, žaliojo pigmento. Negalėdami maitintis šie augalai greitai žūsta.

 

Žmogui albinosui- didžiausia problema yra bendruomenė, ypač kančia, esant kitokiu-paauglystės metais.

 

Gyvūnai albinosai neturėdami maskuojamosios apsaugos ir ryškiai išsiskirdami iš gentainių būrio labiau atkreipia į save plėšrūnų dėmesį. Jie pirmiausiai tampa aukomis. O plėšrūnai albinosai negali nepastebėti prisėlinti prie savo grobio ir todėl dažnai lieka alkani.

 

Beto, nederėtų pamiršti, kad išvaizda atlieka svarbų vaidmenį ir gyvūnų pasaulyje poruojantis, tad tokie išblukę albinosai vargu ar pelnys savosios rūšies patelių prielankumą, nes visada pirmenybę jos teikia ryškiaspalviams patinams.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Albinosus Afrika sutinka priešiškai

 

Albinosai Afrikoje laikomi stebuklingais, šimtai jų nužudomi dėl organų– manoma, kad jie turi stebuklingų galių ir naudojami burtams, maldoms, bei juodajai magijai.

 

Su šiuo reiškiniu dažniau susiduriama labiau į šiaurę nutolusiose žemyno šalyse, įskaitant Tanzaniją, ten vyriausybė net išleido specialius įstatymus, siekdama kovoti su šia problema. Ten albinoses mergaites vyrai prievartaudavo, tikėdamiesi išsigydyti AIDS. Aukų kraują, plaukus ir genitalijas pasiimdavo žiniuoniai, teigiantys, kad jie atneš laimę.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Buvęs Pietų Afrikos politikas, pats albinosas, Lawrence‘as Mthombeni sakė: „Juodaodžių bendruomenėse tikima, kad albinosai ne miršta, o išnyksta. Tai netiesa. Pažiūrėkite į mane – mano tėvas buvo albinosas. Jis mirė, aš žinau, kur jo kapas.“

 

Didžiausia albinosų šeima

 

Didžiausia albinosų šeima gyvena Indijoje. Šeimos galva Roseturai Pullan, jo žmona Mani ir šeši jų vaikai yra “pilni” albinosai, be to, jų vyresnioji duktė ištekėjo už albinoso ir taip pat pagimdė sūnų albinosą. Tokiu būdu dabar Pullan klane iš viso yra 10 albinosų.

 

 

Štai kaip atrodo gyvūnai, vadinami albinosais:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktai:

 

Albinizmu serga maždaug 1 iš 17 000–20 000 asmenų.

 

Albinizmu sergančio vaiko giminėje šio sindromo paprastai niekas neturi.

 

Sergant kai kuriais albinizmo tipais, gali būti sutrikęs kraujo krešėjimas arba klausa.

 

Fizinė ir psichinė vaiko raida – visiškai normali.

 

lbinizmas nėra liga, o įgimta anomalija. Todėl Albinizmas, nepaisant to ką sako, nepersiduoda per prisilietimą, per kraujo perpylimą arba per orą.

 

Tamsusis pigmentas melaninas atlieka apsaugos funkciją nuo ultravioletinių spindulių. Todėl albinosai labai greitai nusidegina atviroje saulėje. Zoologijos parkuose dažniausiai žvėrys tepa apsaugančiais nuo saulės kremais.

 

Melanino trukumas padaro albinosu akys labai jautrias šviesai dienos metu. Bet naktį jie mato puikiai.

 

Raudona spalva žvėrių-albinosų akyse – tai tinklainės kraujagyslių kraujo spalva. Pas žmonės-albinosus raudonos akys buna labai retai.

 

Albinosai dažniausiai normaliai vystosi, turi tokia pat sveikata kaip ir kiti. O jų palikuonis gali sudaryti genetiškai atsparia rūšį, kaip naminiai balandžiai ar šeškai.

 

Dėl jautrios albinosų odos yra didesnė rizika piktybinių navikų.

 

Išgyvenimo procentas laukinėje gamtoje gyvūnų-albinosų yra mažas, dėl to kad jie yra balti ir juos lengvai pastebi plėšrūnai ir medžiotojai.

 

Mūsų civilizacijoje žemo lygio kultūros ir tolerancijos žmonės-albinosai, dažniausiai tampa kalčiausi ir nustumiami. Afrikoje su tokiais žmonėmis elgęsi kaip su gyvuliais.

 

Pats įžymiausias pasaulyje albinosas gyvena prie Australijos krantų. Tai kuprotas banginis Migalu. Tačiau šitas banginis kankinasi nuo odos vėžio ir saulės nudegimų. Bet Migalu pripažintas šventu gyvūnų.

 

Tačiau ne balti gyvūnai yra albinosai, kai kurie iš jų serga leikizmu – tai yra kai trunka ne tik melanino, bet ir kitų pigmentų.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
As

Maciau mergyte mane suzavejo jos neapsakomai balti plaukuciai,beje akytes raudonos……Tevai normalus ir sesute tamsiaplauke dar buvau suzaveta,kad tetis su ja vaiksciojo ir kazka pasakojo……Mergyte buvo kokiu dveju metuku……Man baisu kaip zmones gali buti nepakantus juk jie toki patys…….

elinela

o dieve…maciau kazkada triusi albinosa buvo baltas su raudonom akimis

Anonimas

Albinizmu sergančio vaiko giminėje šio sindromo paprastai niekas neturi.
lbinizmas nėra liga, o įgimta anomalija.

Jeigu tai nepaveldima, tai kaip gali būti įgimta?

Doppelganger

Taip, kad vaikas gimsta turėdamas šią anomaliją, o ne suserga ja vaikystėje.

aa

o kas ziauriausia tai kad akys raudonos pas juos , turi visad su lesiais vaiksciot

AS

Nebutinai akys raudonos…priklauso nuo pigmento kiekio. Gali buti violetinio atspalvio, o dazniausiai buna zydros.

Bildukas

Teko matyti juodi – albinosa , vaika .Atrode tikrai keistai . Bruozai afrikietiski , o visas baltas ir plaukuciai garbanoti ir gelsvai balti .

opc

nelaiminga seima…

Taip pat skaitykite