Majai nulupdavo aukoms odą?

Majų civilizacija susikūrė apie 800 m. pr.m.e., o suklestėjo apie 600 m., kai ėmė viešpatauti visoje Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje, o gyventojų skaičius pasiekė per 13 mln.

 

Maždaug 850 m. majai dingo iš didžiųjų miestų (spėjama, kad nuo baisios sausros), o 1697 m. paskutinis majų miestelis Tayasalis atiteko ispanams.

 

Meksikos kalnuose rastas nežinomas požeminis koridorius ir olų labirintas, kur maždaug prieš 1200 m. majai atlikdavo šiurpias mirties apeigas.

 

Štai kur galvosūkis. Kokie gi ten sapnai
Prisisapnuos tuomet, kada mirtis
Išvaduos mus iš šio pasaulio jungo?

 

Taip klausė W. Šekspyras ir jam nebuvo aišku – kaip ir daugeliui kitų. Tik ne majams, kadaise klestėjusiems Jukatano pusiasalyje, kurie tai žinojo, kaip žinojo ir kas turi iškeliauti pas jų kraugeriškus dievus, kad lietus lytų, laukai derėtų ir tinklai trauktų žuvis.

 

Jau išnarstėme materiją iki smulkiausių dalelių, vaikomės žaviuosius ir kitus kvarkus. Atrodytų, kad jau viską galime pažinti ir išmatuoti. Bet vis dėlto, išėjus naktį į laukus, kur už miesto, ir pakėlus akis dangop, širdį suspaudžia ir kvapą užgniaužia begalybės grožis. Ir tada supranti – kuo jau čia iš esmės skiriamės nuo tų majų žynių, gal prieš tūkstančius metų lygiai taip pat užvertusių galvą į žvaigždėtą dangų. Nuščiuvimas prieš begalinės visatos grožio stebuklą toks pat.

 

Po visa majų karalyste plytėjo požeminiai urvai. Tačiau jis atrastas tik 1959 m., kai Josė Humberto Gomezas prie Čičen Icos Balankanche urvo sienoje rado moliu uždrėbtą landą, už kurios buvo 100 m ilgio koridorius, nuvedęs į erdvų urvą su kalkakmenio kolonomis. Ant žemės mėtėsi daug dekoruotų keraminių indų ir kelios smilkyklės su lietaus dievo Chako atvaizdais. Vėliau aptikta dar keli šimtai tokių urvų, iš kurių didžiausią Naj Tunicho urvą Peteno srityje 1979 m. netyčia surado vietos gyventojas. Jame per 1 km besitęsiančių koridorių sienas puošia hieroglifai ir piešiniai su jame vykusių apeigų vaizdais. Tai kraują pilstantys žyniai, kamuoliu žaidžiantys dievai, intymūs vyrų santykiai su vyrais.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Žinoma, kad urvuose vykdavo apeigos, siekiant įgyti dievų palankumą. Vyrai kauline adata prasidurdavo apyvarpę, liežuvį ir ausies spenelį, o moterys spygliuotu raišteliu persiverdavo liežuvį. Jausdami skausmą ir netekę daug kraujo, matyt, jie patirdavo tam tikrą ekstazę, įsivaizduodami bendraują su dievais. Dar ir šiandien majų palikuonys lanko kai kuriuos urvus ir juose dievams aukoja kukurūzų, alaus ir kakavos. Praeityje, matyt, aukos buvo ir kiek kitokios.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Archeologai Jukatano pusiasalyje aptiko landą į požeminę majų mirties karalystę Xibalbą (baimės vietą). Nedidelis plyšys džiunglių brūzgynuose yra prie Tacibičeno (Tahtzibichen) kaimelio. Ola veda į painų 14-os didelių ir daugybės mažesnių urvų labirintą, esantį 35-40 m gylyje. Vieni urvai buvo sausi, o kiti pilni vandens. Juos jungė siauri kanalai, apdėti skaldytais akmenimis. Po žeme rasta daug žmonių kaulų (per 50, tarp jų ir 12-mečio vaiko) ir kulto daiktų. Greičiausiai visi tie žmonės mirė ne savo mirtimi.

 

Prie Meridos miesto esančiais urvais naudotasi maždaug prieš 1900 m., nes būtent tokio amžiaus yra juose rasti kulto reikmenys (nors dauguma rastų keraminių puodų, akmeninių aukurų ir sienų piešinių yra iš 750-850 m. laikotarpio). Čia rastas ir nepaprastų statinių – apie 8 m aukščio skaldyto akmens terasa, o kitame urve nedidelė akmeninė šventykla paaukštintomis grindimis, į kurią beveik neįmanoma patekti. Rasta ir nedidelių piramidės formų šventyklų, apgriuvusių ir į gyvenamuosius namus panašių pastatų (dabar jau giliai po vandeniu).

 

Mirtis majams buvo visur. Jie įsivaizdavo, kad per landas ir urvus žmonės patenka į požemio karalystę, kur gyvena pabaisos. Su jomis žmonėms tekdavo sunkiai kautis, kad išlaisvintų sielą, kuri galėtų keliauti toliau. Pagal „Popul vuh” (Tarybos knygą) urvuose pasmerktas sielas saugojo pikti dievai, kuriems vadovavo Bezdalius, kuris iš užpakalio leido tamsiai rudus išmatų ir dujų debesius. Jis buvo pasipuošęs vėriniu iš akių obuolių ir bendravo su kitais dievais – Pūlių, Geltos velniais, Kaulų skeptro ir Kaukolių skeptro laikytojais.

 

Majų mituose miręs žmogus krauju pasruvusiais laiptais turi tamsoje sekti šunį, vedantį į Xibalbą. Pakeliui jis turi patirti įvairius išbandymus: perplaukti kraujo, pūlių, vorų bei skorpionų upę ir pereiti pro tamsius ir baugius namus, apgyvendintus šikšnosparnių. Neištvėrę išbandymų likdavo Xibalbos urve ir būdavo ten kankinami, o atsilaikiusieji keliaudavo toliau – į pomirtinį gyvenimą.

 

17 a. ispanai užrašė kelis šimtus majų žynių pasakojimų apie žmonių aukojimus urvuose, tačiau tiksliai nežinome, ar tos istorijos nėra pramanytos. Anot archeologo Guillermo de Andos, prie Tacibičeno kaimelio esančiuose urvuose mirusiųjų galvos buvo nukirstos, o kituose urvuose daugelį aukų irgi ištiko smurtinė mirtis. Rastos kūdikių ir vaikų kaulų liekanos patvirtina žmonių aukojimo praktiką. Tai įrodo ir šalia rasti akmeniniai kirviai, kurie dažnai vaizduojami majų piešiniuose.

 

Vuenas geriausiai išlikusių skeletų yra apie 20 m. amžiaus paaukotos moters, vadinamos krištoline mergaite, rastas Actuno Tunichilio Muknalio urvo centre (Belize). Ji gulėjo taip. Kaip buvo palaidota prieš 850 m. – į šonus atmestomis rankomis, iškėstomis kojomis, veidu į viršų. Burna buvo pravira, tarsi ji būtų rėkusi. Tiksliai nežinome, ar ji mirė nuo smūgio į pakaušį. Jos kaukolė buvo įsmigusi į grindis, susidariusias iš gėlo vandens kristalų – vanduo kelis šimtmečius skalavo skeletą ir iš lėto pavertė jį fosilija.

 

Lietaus ir griaustinio dievas Chakas gyveno urvuose. Siekdami išvengti sausros, majai aukodavo jam.
Paaukota buvo 100 berniukų – jie buvo suluošinti ir sumesti į šventąjį šaltinį. Čičen Icos (Chichen Itza) miesto Cenote Sagrado šaltinio dugne archeologai rado papuošalų iš nefrito, todėl pradžioje jie manė, kad buvo aukotos moterys. Tačiau tyrimai nustatė, kad 80% nužudytųjų buvo 3-11 m. amžiaus berniukai, o likusieji – suaugę vyrai. Spėjama, kad prieš įmetant į šaltinį daugumai vaikų gyviems nudirta oda ir nupjautos galūnės. Dievams vaikai buvo geriausia auka, nes jie gyvybingiausi.

 

Dievui jaguarui Balamui buvo aukojama itin daug. Jis kasnakt į požemius nusinešdavo Saulę, o auštant grąžindavo ją žmonėms tik tada, kai būdavo patenkintas.

Rekomenduojami video:


2500
8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Auktuma

O mane ima juokas kai zasinas,kuris save vadina antinu pliurpia nesamones ir beria darzelinuko lygio zinias i internetine erdve.Nedaryk gedos ,nes siuos komentarus paskaito ir gana daug uzsienieciu,o tavo bukumas cia yra akivaizdus.Aciu,tikiuosi susiprasi

Auktuma

antinai,manau tinkamesnis tavo vardas butu zasinas nes grybauji istorijos labirintuose ir kalbi visiskas nesamones!Maju civilizacija mokslu toli lenke europine,karyba irgi buvo labai isvystyta.Architektura buvo unikali,o acteku statiniai is viso lenke europinius dar ir tuo,kad buvo su labai modernia kanalizacijos ir vandentiekio sistema! Europoje tik 19 amziuje eme atsirasti miestu kanalizacijos.Kitavertus del europos bukumo kalta buvo kataliku baznycia,kuri visais imanomais budais stabde mokslo vystymasi ir stengesi palaikyti nerastinguma,o protingesnius degindavo ant inkvizicijos lauzu. Tais laikais europieciai tikrai neskrode vandenynu savo laivais daugiau,nei kas nors kitas.Kaip tik Kolumbas ir buvo pirmasis,kuris plauke ne pakrantemis,bet issileido i atvira vandenyna.Tuo tarpu filipinieciai su menkomis… Skaityti daugiau »

stezano

kokie linksmi indeicai:)

antinas

To Marius:
Tipiskas indeno poziuris. Apkaltinti tuo, del ko nesi kaltas (nera lietaus, griebiam pirma pasitaikiusi nekalta del to ir ji aukojam). Nesakiau, kad juos reikia sunaikinti ar pavergti.

to Tokei:
Del tu statyniu tai dar didelis klausimas. Konkiskadorams issilaipinus Amerikoje ir pamacius Maju civilizacija jiems buvo akivaizdu, kad tu laukiniu gyvenimo stilius ir architektura supanti juos nesiderina. Kai indenu paklause ar jie pastate tuos tatinius jie visi pradejo juokti ir atsake, kad jie cia jau labai senai ir juos pastate dievai.

to antinas

Ej ej ej, žiūriu tu viską žinai kas ir kaip buvo , ką sakė. Awesome.

Tokei

autinas >> o europoje tuo metu buvo inkvizicija..gal pasidomėk ką bažnyčia darė žmonėm..gyvi įmūryti sienose ir kiti baisūs kankinimai.. o majai plius pastatėįė statinių kurių dar iki šiandien nežinoma kaip buvo įmanoma tokius pastatyi;)) Taip kad abi pusės nešventos toli grąžu..

Marius

Tipiskas europiesio poziuris,nestato,neplaukia,nekariauja,..reiskia neissivyste,tad reik arba sunaikint arba pavergt.

antinas

Man tai juokingiausia, kai amerikieciu archeologai, amerikos istorikai aiskina apie auksta maju civilizacijos lygi. Man tai jie kanibalu, iskrypeliu, issigymeliu civilizacija kuri gerai, kad ir isnyko. Europieciai skrode su laivais vandeninus, manufaktura, menas, kultura, saunamieji ginklai, inzinieriniai statyniai, o tuo tarpu majai net rato nebuvo israde. Jie net nebuvo pasieke senoves egipto, ar net sumeru lygio ir dar toli iki to. Tie kruvini ju aukojimai gali buti vaizdingas pavizdis i kokia siaubinga egzistencija gali nukripti zmones.

lolita

Kosmarai.

Taip pat skaitykite