O jeigu Žemė nustotų suktis?

Tikriausiai daug kam yra kilusi mintis – kas gi atsitiktų, jei Žemė nustotų suktis. Šiuolaikiniai geologinių reiškinių modeliavimo įrankiai leidžia atsakyti į tokį artimiausiu metu itin mažai tikėtiną, tačiau smalsumą žadinantį klausimą.

 

Atsakyti pabandė bendrovės ESRI, kuriančios geografinių informacinių sistemų programinę įrangą. Ekspertas Witoldas Fraczekas, pasitelkęs ESRI programinį paketą „ArcGIS“, sukūrė virtualų išcentrinės jėgos neveikiamos Žemės modelį.

 

 

Dėl Žemės sukimosi (ties pusiauju jo greitis siekia 1 667 kilometrus per valandą) Pasaulinio vandenyno masė pasiskirsto ties ekvatoriumi sudarydama akiai nematomą elipsoido formos planetos paviršiaus „gūbrį“ ir suteikdama vandenynams mums įprastą formą.

 

Paaiškėjo, kad Žemei nustojus suktis vandenynai atsitrauktų abiejų ašigalių kryptimis ir paskandintų viską į šiaurę nuo Čikagos bei į pietus nuo Buenos Airių.Išnykus išcentrinei jėgai, Žemės gravitacija taptų vienintele reikšminga jėga, kuri lemtų vandenynų ir jūrų vandens padėtį planetoje.

 

Tokiu atveju šiauriniame ir pietiniame pusrutuliuose susidarytų du milžiniški vandenynai, tarp kurių palei pusiaują įsiterptų vienas megažemynas su sausais slėniais, kurie anksčiau buvo Atlanto bei Ramiojo vandenyno dugne. Nesisukanti Žemė taptų taisyklinga sfera, kurioje būtų iškilusios kalnų grandinės.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
As

Jaigu zeme nustotu suktis, vienoj pusei butu labai karsta, kitoj laai salta. Nes ta kita puse gautu per daug silumos ir nejudetu juk..

sas

Jeigu zeme pradetu suktis truputi greiciau arba leciau tai ji isskristu is orbitos…

Viliau

Nemanau, kad zemes puse kuri butu atsisukusi i saule sudegtu. Apskritai kaip taip nutiktu? Saule nepradetu karsciau kaitinti zemes pavirsiaus. Zinoma toje vietoje butu karstoka del to, kad zemes puse nenusisuktu nuo saules. Gali buti, kad po kokiu 20 metu kaitinimo zeme nuo karscio sutrukinetu isdziutu vanduo ar kita. Seip tikriausiai vanduo isdziutu greiciau nei per 20m o per kokius 5 ar 1 metus cia jau priklauso nuo po zeme tekanciu vandens upeliu .Zinoma taip atsitikus nemanau, kad zemeje galetu ramiai gyventi zmones.

kengura

VIsu pirma tai zeme i saule atsisuktu visom pusem nes ji nustotu suktis tik pagal savo asi, o ne aplink saule. Tik butu puse metu diena o kita puse metu naktis :)

Vilius

Visų pirma žemės pusė atsukta į saulę sudegtų, o pusė kurios saulė neapšviestų suledėtų.

Migle

ot gerai butu:D sunaikintu visus tersalus ir vel atgimtu nauja zeme kuri slepesi po vandenynu..

mastyrukas

Zmones, gyventantys ties pusiauju turbut pasunketu keliais gramais. Kiltu visuotinis moteru protestas

Taip pat skaitykite