Dėl galingo Saulės žybsnio Lietuvoje laukiama pašvaisčių

Vakar ryte Saulėje kilo galingas žybsnis, suformavęs didžiulį ultravioletinės spinduliuotės kiekį. Skelbiama, kad Žemę pasiekė galingiausia geomagnetinė audra per pastaruosius 7 metus, kelianti pavojų jautriems elektronikos įrenginiams. Taip pat žmonės raginami naktį nukreipti akis į dangų, nes jame gali matytis pašvaistės.
 
„Žybsniai Saulėje vyko, vyksta ir vyks. Čia nėra nieko ypatingo ir išskirtinio. Pastaraisiais metais Saulės aktyvumas didėjo, todėl ir žybsnių matoma daugiau. Tačiau vakarykštis žybsnis yra laikomas labai galingu. Tai reiškia, kad į kosmosą buvo paskleista daug energijos ir daug elektringų dalelių“, – 15min.lt sakė Vilniaus universiteto Astronomijos observatorijos vedėjas Jokūbas Sūdžius.
 
Žybsnio metu išlaisvinama labai daug energijos – daugiausia tai elektromagnetiniai spinduliai ir rentgeno spinduliuotė.
 
Dalis po vakarykščio išsiveržimo į kosminę erdvę išlėkusių didelės energijos dalelių Žemę pasiekė dar vakar, dalis jų mūsų planetą pasieks šiandien. Tačiau kadangi dalelių srautas skrieja ne tiesiai į Žemę, o virš jos šiaurinio ašigalio, ekspertai teigia, kad didelių nuostolių jis neturėtų sukelti.
 
Be to, Žemė turi magnetinį lauką, kuris pagauna tokias elektringas daleles ir apsaugo mus nuo jų poveikio.
 
Elektronikos sutrikimai
 
Saulės žybsnis gali būti pavojingas nebent jautriems elektronikos įrenginiams, pvz., palydovams, komunikacijos sistemoms. Manoma, kad iš Saulės atskriejančios dalelės gali sutrikdyti ryšių sistemas, elektros tinklų darbą.
 
Siekiant išvengti problemų, arčiau Šiaurės ašigalio skriejantiems lėktuvams nurodoma keisti trajektoriją arba skirsti žemiau.
 
Sutrikimų gali būti užfiksuota ir palydovinės navigacijos (GPS) sistemose. Tačiau juos pajaus nebent mokslininkai ar su didelio tikslumo reikalaujančiomis sistemomis dirbantys asmenys. Tokias GPS paslaugas, kaip navigacija, naudojantys žmonės sutrikimų neturėtų pastebėti.
 
Tarptautinėje kosminėje stotyje didesnių problemų neturėtų kilti, tačiau dėl atsargumo astronautams nurodyta artimiausiomis dienomis neišeiti į kosmosą.
 
Laukiama pašvaisčių
 
Link Žemės skriejantis vadinamasis Saulės vėjas šiauriniame pusrutulyje gyvenantiems žmonėms atneš malonių vaizdų – artimiausią naktį jie gali tikėtis ryškesnių pašvaisčių. Jos gali būti matomos net Lietuvoje, tačiau tam reikia tinkamų oro sąlygų. Prognozuojama, kad naktį didžiojoje dalyje Lietuvos bus debesuota.
 
„Šiandien ir galbūt dar šiąnakt galima tikėtis pašvaisčių sustiprėjimo. Aš negaliu atsakyti, ar Lietuvoje jos bus matomos, ar ne, tuo labiau, kad sąlygos nekokios nusimato. Žinoma, reikia, kad dangus būtų giedras, nes visi tie reiškiniai vyksta aukštai atmosferoje“, – sakė J.Sūdžius.
 
Pastaruosius kelerius metus Saulė buvo rami, tačiau šiuo metu jos aktyvumas kyla ir piką turėtų pasiekti 2013-aisiais. Todėl artimiausiais metais žybsnių veikiausiai bus užfiksuojama dažniau.
 
Siūlome pasižiūrėti, kaip atrodė vakar įvykęs Saulės žybsnis:
 
 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Migle.

Beveik visose salyse vyksta kazkas idomaus.. O Lietuvoje visiskai nieko… bet labai noreciau pamatyti toki vaizda…

Taip pat skaitykite