Mohendžo Daras

Indostano pusiasalis, kuriame randasi indija, užima pietinę Azijos dalį. Čia viskas neįprasta ir savita: gamta, tautos su jų religijomis ir, žinoma istorijos ir kultūros paminklai. Žmonės gyveno Indijoje dar paleolito laikais (prieš 2 mln metų), tačiau pirmoji, seniausia civilizacija atsirado apie 2700-2600 metų prieš Kristų. Didžiausia Azijos upė Indas, prasidedanti Himalajuose, didžiąją savo vandenų dalį plukdo per Taro dykumą. Būtent čia 1922 metais archeologai R. Banerdžis, Dž. Maršalas, E. Makėjus ir R. Vilderomas atrado senovinį miestą, kurio amžius siekia apie 5000 metų. Jo pavadinimas Mohendžo Daras (verčiamas kaip „Mirusiųjų kalva“) ir kiekvienas čia atvažiavęs gali išvysti seniausio miesto griuvėsius, o taip pat daugybę daiktų, kurie buvo iškasti kasinėjimo metu.

 

Dingusios civilizacijos sostinė

 

Šis keistas miestas iki šiol stulbina šiuolaikinio žmogaus vaizduotę. Tikslios tiesios gatvių linijos (iki 15 metrų pločio), mūrinės namų sienos, bet kažkodėl be langų ir tik su vienomis durimis, administraciniai pastatai, bet be jokių užuominų į rūmus ar šventyklas, ūkiniai statiniai su nesuprantama įranga ir dideliu kiekiu kiaurai einančių angų. Matyt, tai buvo grūdų saugyklos. Ir, pagaliau, visiems nuostabą keliantis plaukymo baseinas su nusileidimo laipteliais, suoliukais poilsiui ir takeliais pasivaikščiojimams. Tačiau labiausiai mokslininkus nustebino vandentiekio ir kanalizacijos sistema, kuria vanduo tekėjo į namus iš Indo, o paskui, per atvirus kanalizacijos kanalus buvo pašalinamas iš miesto. Turint galvoje, kad visa tai egzistavo prieš 5000 metų, galima tik pritarti nuomonei, kurią išsakė vienas iš archeologų: „Tai buvo vienas nuostabiausių miestų kada nors pastatytų Žemėje“. Kompiuterinis duomenų, surinktų mieste, apdorojimas rodo, kad namai čia buvo statomi trijų ir daugiau aukštų ir, pradedant antruoju ir aukščiau, turėjo langus ir plokščius stogus, ant kurių buvo galima ilsėtis ir gamintis maistą. Gatvių plotis leido judėti vežimams dviem priešingomis kryptimis tuo pačiu metu.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Molinės statulėlės, atspaudai ir papuošalai

 

Deja, rašto šaltinių Mohendžo Dare išliko labai nedaug, užtat daiktų iš molio, spalvotų akmenų ir atspaudų rasta daugybė. Sensacija tapo terakotinė statulėlė, vaizduojanti moterį trumpu sijonu su diržu, karoliais ir aukštu galvos apdangalu. Statulėlė pagaminta maždaug 2300-1750 metais iki Kristaus. Archeologas Stiuartas Pigatas įrodė, kad tai vienas pirmųjų deivės-motinos atvaizdų, ši deivė itin gerbiama Indijoje iki pat mūsų dienų. Savo „Ikiistorinėje Indijoje“ mokslininkas rašė: „Tai jokiu būdu ne žaisliukas, o greičiau negailestingos deivės motinos įsikūnijimas, ji asocijuojasi tiek su lavonu, tiek su užkastu žemėn grūdu“. Vaisingumo kultas, be abejonės, gyvavo Mohendžo Dare ir plaukymo baseiną, galbūt, statė ne sporto varžyboms, o šventam apsiplovimo Indo vandenimis ritualui.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Daug ką mokslininkams papasakojo rasti antspaudai, kuriuose vaizduojami tigrai, drambliai, antilopės, krokodilai ir kiti gyvūnai. Virtuoziškai pagaminti ir juvelyriniai papuošalai iš agato, chalcedono. Tokių pat papuošalų pavyko rasti anksčiau tarpupyje, Pietų Irane, mažojoje Azijoje, rytų Viduržemyje ir Kretoje. Paaiškėjo, kad Mohendžo Daras varė aktyvią prekybą su visomis tomis valstybėmis ir siuntė ten kelių rūšių kviečius, miežius ir partneriams neregėtus ryžius. Laivais gabenti taip pat stambūs galvijai, jaučiai zebu, avys, ožkos, kiaulės, keramikos dirbiniai, bronzos, aukso, vario, sidabro dirbiniai ir brangiakmeniai.

 


Civilizacijos galas

 

Kaip parodė kosminės nuotraukos, Indo ir kitų vietinių upių vagos daug sykių keitėsi. To priežastis buvo tektoninių plokščių judėjimas dėl dažnų šiame regione žemės drebėjimų. Dar daugiau, Indas ne kartą užtvindė Mohendžo Darą. Galiausiai suiro kanalizacijos sistema, kas karšto klimato sąlygomis sukėlė epidemijas, nušienavusias daugybę šio šimtatūkstantinio miesto gyventojų. Likusieji gyvi skubiai paliko miestą…

 

“Интересная газета. Загадки цивилизации” inf.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
HarleyQuinn

Tai ,kad miestas gyvenamas.Padidinus nuotrauka matosi TV antenos ir musulmonu mecetes bokstas. Musulmonai,matomai,po to kai Indai paliko miesta,isikure ten.

HarleyQuinn

Tai ,kad miestas gyvanamas.Padidinus nuotrauka matosi TV antenos ir musulmonu mecetes bokstas. Musulmonai,matomai,po to kai Indai paliko miesta,isikure ten.

deivis

zaibis miestas su visais patogumais reks keltis tenai ciuju

Taip pat skaitykite