Greitai bus galima įrašyti sapnus kaip filmus

Ar galima stebėti kito žmogaus sapnus ar net sukurti filmą tiesiogiai iš vaizdų, kurios žmogaus mato savo smegenyse? Kol kas tai buvo tik mokslinės fantastikos tema, tačiau Kalifornijos universiteto mokslininkai (Berklis, JAV) teigia, kad jie yra pakeliui į šį tikslą.

 

Mokslininkai pasinaudojo magnetinio rezonanso skeneriu smegenų veiklos stebėjimui bei skaitmeniniais modeliais iškodavo šią informaciją, paversdami ją vaizdais.


 

Kol kas pavyko atkurti tik gana išplaukusius ką tik žiūrėtus vaizdus, bet šis pasiekimas gali pakloti kelią ir kol kas tik mokslinei fantastikai priskiriamam pasiekimui kitiems matyti tai, ką regi tik pats žmogus, pavyzdžiui atsiminimus ar sapnus.

 

Kaip tai buvo daroma

 

Laboratorijos darbuotojai sutiko būti savanoriais ir kelias valandas nejudėdami praleisti magnetinio rezonanso skenerio viduje. Jie žiūrėjo ištraukas iš Holivudo filmų, o tuo metu jų smegenys buvo skenuojamos. Kompiuteryje vaizdas yra padalinamas į trimačius kubelius, tarsi pikselius, tomografijoje vadinamus vokseliais ir registruojama kiekvieno jų aktyvumo kitimas ir jo priklausomybė nuo rodomų vaizdų formų ir jų judėjimo.

 

Ši smegenų aktyvumo informacija buvo perduodama kompiuterinei programai, kuri ieškojo sąryšių tarp vaizdų ir smegenų veiklos ir kūrė algoritmą vaizdų atkūrimui.

 

Po to buvo pamėginta šį algoritmą patikrinti – įvairūs atsitiktinai parinkti „YouTube“ vaizdo klipai buvo transliuojami programai ir ji kūrė smegenų aktyvumo vaizdus, o iš jų vėl dekoduodavo, ką tokiam aktyvumui esant žmogus galėtų matyti savo smegenyse.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Čia atrinkta 100 įrašų, kurie, kompiuterio nuomone, geriausiai atitiko žiūrėtą vaizdą. Kadrai gana išplaukę, tačiau pakankamai dinamiški.

 

Vieno iš tyrimų dalyvio, profesoriaus Džeko Galanto (Jack Gallant) teigimu, „tai yra esminis proveržis, atveriant langą į žmogaus protą“.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tiesa, tai skamba ir kiek neraminančiai.

 

Iš vienos pusės, tokia technologija leistų bendrauti su žmonėmis, negalinčiais bendrauti žodžiu: esantiems komos būsenoje, po insulto. Ji gali padėti kurti smegenų bei kompiuterio sąsają ir paralyžiuotiems žmonėms leisti valdyti kompiuterį mintimis.

 

Tačiau iš kitos pusės, nors mokslininkai ir pripažįsta, kad dar gali trukti dešimtmečius, kol pavyks perskaityti mintis ar ketinimus, pavojai, kylantys dėl galimo tokios technologijos panaudojimo blogiems tikslams, būtų labai grėsmingi.

 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Nesvarbu

man netiktu per daug mastau guledamas lovoj :D ir kuriu pats kazkokias nesamones

cheateriux94

ooo geras :) protingi tie zmones :D

linda

itariu,kad man vieno aparato neuztektu……:DD

mantas

jo cia butu idomei bet jeigu kokie xxx filmas tavo galvoje tu sapnuoji paskui geda :D

stasys

pritariu

Virttt

Cia butu jau kazkas neitiketino! Labai noreciau, kad diena atrodytu taip: nueini miegoti, ijungi aparata, ryte atsikeli, nueini i darba o veliau grizti ir ijungi filma kuris parodo tavo sapnus ;D Cia butu tikrai unreal!

Taip pat skaitykite