Keistas, pasikartojantis radijo signalas iš kosmoso glumina mokslininkus: kas tai?


Astronomai aptiko keistą, pasikartojantį radijo signalą netoli mūsų Paukščių tako galaktikos centro, kuris nepanašus į jokį kitą kada nors ištirtą energijos signalą.

 

Nematytas signalas

 

Žurnale „The Astrophysical Journal“ paskelbtame straipsnyje teigiama, kad šis energijos šaltinis yra labai nepastovus – radijo spektre jis būna ryškus ištisas savaites, o po dienos visiškai išnyksta. Tyrėjai rašo, kad toks elgesys neatitinka jokio žinomo dangaus kūno tipo profilio, todėl jis gali būti „nauja objektų klasė, atrandama naudojant radijo vaizdus“.

 

Radijo šaltinis, žinomas kaip ASKAP J173608.2-321635, buvo aptiktas Australijoje esančiu radijo teleskopu „Australian Square Kilometre Array Pathfinder“ (ASKAP).. ASKAP tyrime, atliktame nuo 2019 m. balandžio iki 2020 m. rugpjūčio, keistas signalas pasirodė 13 kartų ir niekada danguje neišsilaikė ilgiau nei kelias savaites, rašo tyrėjai. Šis radijo šaltinis yra labai nepastovus, pasirodo ir dingsta be jokio nuspėjamo grafiko, ir, atrodo, iki ASKAP tyrimo jo nebuvo pastebėta jokiuose kituose radijo teleskopo duomenyse.

 

Kai tyrėjai pabandė suderinti energijos šaltinį su kitų teleskopų stebėjimais, signalas visiškai išnyko. ASKAP J173608.2-321635 neskleidė jokio kito elektromagnetinio spektro signalo, todėl atrodo, kad šis radijo bangų vaiduoklis yra nepaaiškinamas.

 

Ankstesniuose tyrimuose buvo aptikta mažos masės žvaigždžių, kurios periodiškai spinduliuoja radijo energiją, tačiau šios žybsinčios žvaigždės paprastai turi rentgeno spindulių atitikmenis, rašo tyrėjai. Todėl žvaigždžių šaltinis čia mažai tikėtinas.

 

Artimiausias atitikmuo yra paslaptingos klasės objektas, vadinamas galaktikos centro radijo pereinamuoju reiškiniu (GCRT) – greitai švytintis radijo šaltinis, kuris per kelias valandas ryškėja ir išnyksta netoli Paukščių tako galaktikos centro. Iki šiol buvo patvirtinti tik trys GCRT, ir visi jie pasirodo ir išnyksta daug greičiau nei šis naujas ASKAP objektas. Tačiau tie keli žinomi GCRT šviečia panašiu ryškumu kaip ir paslaptingasis signalas, o jų radijo žybsnių niekada nelydi rentgeno spinduliai.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Jei šis naujas radijo objektas yra GCRT, jo savybės peržengia manytas reiškinio gebėjimų ribas. Būsimi galaktikos centro radijo tyrimai turėtų padėti išsiaiškinti šią paslaptį.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite