Danų mokslininkai mano atradę „šiauriausią“ sausumos vietą – netrukus mes ją prarasime


Danų mokslininkai teigia atradę, pasak jų, daugiausia į šiaurę nutolusią sausumos vietą – dar vardo neturinčią salelę, esančią į šiaurę nuo Grenlandijos salos.

 

Visgi mokslininkai mano, kad atrastasis sausumos ruoželis netrukus gali būti užlietas jūros.

 

Mokslininkai sausumos plotą atrado liepos mėnesį, per vykdomą ekspediciją. Iš pradžių jie manė pasiekę Udaku („Oodaaą“) vadinamą sausumos vietą – šiauriausią iki šiol žinomą salą planetoje.

 

„Mums buvo pranešta, kad mano GPS įrenginyje įvyko klaida, dėl kurios mes manėme, kad stovime Udako saloje“, – teigė ekspedicijos vadovas Mortenas Raschas iš Kopenhagos universiteto Geomokslų ir gamtos išteklių valdymo katedros.

 

„O iš tikrųjų atradome naują salelę dar toliau į šiaurę – tai atradimas, trupučiu išplečiantis Danijos Karalystę“, – pridūrė jis.

 

Udako sala yra nutolusi maždaug 700 kilometrų į pietus nuo Šiaurės ašigalio, o naujoji salelė yra 780 metrų į šiaurę nuo Udako salos.

 

Kopenhagos universiteto penktadienio vakarą paskelbtame pranešime sakoma, kad „sala, kurios pavadinimas dar neįvardytas, yra <...> šiauriausias Grenlandijos taškas ir vienas iš šiauriausių sausumos taškų Žemėje“.

 

Visgi sausumos ruožas yra vos 30–60 metrų ilgio (dalį salos ploto supa ledas), todėl, pasak M. Rascho, greičiausiai jis negyvuos ilgai.

 

„Niekas nežino, kiek ilgai sausumos plotas išliks neapsemtas. Iš esmės salelė gali išnykti per kitą galingą audrą“, – pridūrė jis.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite