A68: Ramiajame vandenyne ištirpo didžiausias ledkalnis Žemėje


Didžiausias ir populiariausias ledkalnis pasaulyje A68 kadaise buvo tikra interneto žvaigždė. Apie jį galėjai išgirsti visur. Tačiau vandens temperatūra Atlante atšilo iki tiek, kad A68 nebėra.

 

BBC praneša.

 

Milžiniškas ledo luitas atitrūko nuo Antarktidos 2017 m. 6 tūkstančių m2 ploto ledkalnis dabar visiškai suskaidytas į mažus fragmentus. Anksčiau jis buvo Singapūro ar Sent Lusijos dydžio.

 

Iš palydovo perduodami vaizdai aiškiai rodo, kad iš legendinio ledkalnio liko tik fragmentai. Ledkalnis nebebus sekamas, sako JAV nacionalinis ledo centras.

 

A68 istorija

 

Ledo luito atskyrimas nuo „Larson C“ lentynos įvyko gana netikėtai. Po to ledkalnis beveik metus nejudėjo. Tik 2018 m. Jis pradėjo dreifuoti. Toliau srovės ir vėjai jį pagavo, lėtai nukreipdami į šiaurę.

 

Palydovų ir interneto dėka tai pirmasis istorijoje visame pasaulyje populiarus ledkalnis, jei neatsižvelgiant į tą, į kurį atsitrenkė „Titanikas“. Mokslininkai teigia, kad A68 susidarymas ir išnykimas yra natūralus procesas. Tokie gamtos reiškiniai atsiranda siekiant išlaikyti pusiausvyrą tarp sniego ir ledynų sausumoje.

 

Milžino dingimas jokiu būdu nėra susijęs su globaliniu atšilimu. Todėl neišsigąskite ir nesijaudinkite. Greičiausiai artimiausiu metu susiformuos dar viena ledo milžinė.

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite