Vandenynai radikaliai pakeitė savo struktūrą: kur tai ves


Kiekvienais metais Pasaulio vandenyno stabilumas vis labiau mažėja. Tam yra kelios priežastys: pasaulinė klimato kaita ir negailestinga žmogaus veikla. Vandenynai tarnauja kaip tam tikras pasaulinis termostatas, jie taip pat palaiko pasaulio maisto grandinę. Netrukus sukurtos sistemos gali būti sutrikdytos.

 

Remiantis mokslininkų išvadomis, vandenynų stabilumas labai blogėja. Dėl to nėra sulaikomas didelis anglies dioksido kiekis ir šilumos perteklius. Ekspertai anksčiau nustatė, kad vandenynai sugeria apie 1/4 planetos CO 2 ir 90% šilumos, kurią sukelia šiltnamio efektas.

 

Per pusę amžiaus viršutiniai Pasaulio vandenyno sluoksniai gerokai atsiskyrė nuo giliųjų. Apačioje vanduo išlieka ledinis, tačiau viršuje jis labiau sušyla nuo saulės. Laikui bėgant kontrastas tik didėja, sudėtinga maišyti skirtingus sluoksnius, anglies dioksidas ir šiluma giliai neįsiskverbia į vandenynus.

 

Sustiprėjęs vėjas, susidaręs dėl pasikeitusio klimato, padėjo paviršiaus sluoksnį pagilinti 50 metrų. Planktonai, maitinantys jūros gyvių dalį, persikelia į apatinius sluoksnius, kur dauginimosi ir egzistavimo sąlygos yra nepalankios. Maisto grandinė sutriko.

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite