Havajų ugnikalnio lavos ežere atsirado plaukiojanti sala


Kilauea ugnikalnis Havajuose vis dar nėra ramus. Juo susidomėjo mokslininkai iš viso pasaulio. Prieš kurį laiką lavos ežere ekspertai pastebėjo salą, plaukiančią tarp karštų uolų.

 

JAV geologijos tarnyba pateikė duomenis, kad šiandien lavos ežero dydis yra maždaug lygus plotui, kurį gali užimti septynios futbolo aikštės. Geologai stebėjo plaukiojančią salą nuo gruodžio 20 dieną įvykusio ugnikalnio išsiveržimo. Šiuo metu sala yra 249 metrų ilgio ir 134 metrų pločio. Ekspertai vargu ar gali paaiškinti šios salos išvaizdą, nes yra žinoma, kad karšta lava gali be problemų ištirpdyti beveik viską.

 

Kai lava pasiekia ugnikalnio kraterio aukštupį, ji turi laiko sustingti. Iš surinktų mėginių buvo galima nustatyti, kad temperatūra ugnikalnio viduje siekia 1200 laipsnių. Tai rodo, kad išsiveržimo metu iš pačios šio Havajų ugnikalnio gilumos į paviršių iškilo išsilydžiusio uolienos.

 

Ekspertai mano, kad sala galėjo susidaryti iš medžiagos, kuri ilgą laiką kaupėsi kraterio pagrinde, o vėliau iškilo per ugnikalnio išsiveržimą. Verta paminėti, kad lavos ežere plūduriuoja kelios dešimtys mažų salų, kurios, kaip ir didelė sala, kurios nebijo aukštos temperatūros.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite