Žemė tapo 25 750 km/h greitesnė ir per 2 000 šviesmečių pasislinko link supermasyvios juodosios bedugnės


Patarimas pažvelgti į save iš šono – naudingas net ir astronomijoje.

 

Žemė ką tik tapo 7 km/s (~25 750 km/h) greitesnė ir maždaug 2000 šviesmečių priartėjo prie Paukščių Tako galaktikos centre esančios supermasyvios juodosios bedugnės.

 

Bet nesigąsdinkite, tai nereiškia, kad dreifuojame link juodosios bedugnės. Šie pokyčiai yra rezultatas geresnio Paukščių Tako modelio, paremto naujais stebėjimų duomenimis, kuriuose yra ir ilgiau nei 15 metų Japonijos radioastronomijos projekto VERA stebėtų objektų katalogas.

 

VERA (VLBI Exploration of Radio Astrometry, o „VLBI“ reiškia Very Long Baseline Interferometry) projektas pradėtas 2000 metais, ir skirtas Paukščių Tako erdvinių struktūrų trimačiam greičių ir padėčių žymėjimui. VERA interferometrijos technika sujungia po visą Japonijos archipelagą išdėstytų radioteleskopų duomenis, taip pasiekdama raišką, prilygstančią 2300 km skersmens teleskopo. Tokia raiška gaunamas 10 lanko mikrosekundžių tikslumas – teoriškai jo pakaktų įžiūrėti 10 eurocentų monetą Mėnulio paviršiuje.

 

Kadangi Žemė yra Paukščių Tako galaktikos viduje, negalime atsitraukti tolyn, ir pažiūrėti, kaip mūsų galaktika atrodo iš šono. Bendram Galaktikos struktūros ir mūsų vietą joje supratimui gyvybiškai svarbų vaidmenį vaidina tikslus objektų pozicijos ir judėjimo matavimas – astrometrija. Šiais metais buvo publikuotas pirmasis VERA Astrometrijos katalogas, su 99 objektų duomenimis.

 

Remdamiesi VERA Astrometrijos katalogo ir kitų grupių naujais stebėjimais, astronomai sudarė objektų pozicijos ir judėjimo vaizdalapį. Pagal jį suskaičiavo Galaktikos centrą – tašką, aplink kurį sukasi viskas aplink.

 

Pagal šį vaizdalapį, Galaktikos centras ir ten esanti supermasyvi juodoji bedugnė yra už 25800 šviesmečių nuo Žemės. Tai arčiau, nei oficiali 27 700 šviesmečių reikšmė, kurią Tarptautinė astronomų sąjunga priėmė 1985 metais. Pagal vaizdalapio greičio dedamąją, Žemė orbita aplink Galaktikos centrą skrieja 227 km/s greičiu. Tai yra greičiau už oficialią 220 km/s reikšmę.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

VERA dabar ketina stebėti daugiau objektų, ypač esančių netoli centrinės supermasyvios juodosios bedugnės, kad geriau charakterizuotų Galaktikos struktūrą ir judėjimą. Tam VERA dalyvaus EAVN (East Asian VLBI Network) tinkla, sudarytame iš radioteleskopų Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Kinijoje. Padidindama teleskopų skaičių ir atstumus tarp jų, EAVN gali pasiekti netgi dar didesnį tikslumą.

 

VERA et al. sandarbio „The First VERA Astrometry Catalog“ pasirodė Astronomical Society of Japan publikacijose 2020 metų rugpjūtį.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite