Naujas Jeloustouno išsiveržimas bus tūkstantį kartų galingesnis nei ankstesnis


Jeloustouno nacionalinio parko vulkaninės kalderos teritorijoje vienu metu yra trys Amerikos valstijos – Aidahas, Vajomingas ir Montana. Paskutinį kartą supervulkanas išsiveržė daugiau nei prieš 640 tūkstančių metų. Nepaisant to, JAV geologijos tarnyba ir toliau atidžiai stebi jį, nes ugnikalnis kelia didžiulę grėsmę daugumai Amerikos.

 

Visą laiką, kol egzistuoja Jeloustouno ugnikalnis, ekspertai atrado tris galingus išsiveržimus. Be to, ekspertams pavyko išsiaiškinti, kad vidutiniškai tarp tokių išsiveržimų praeina apie 500 tūkst. Atitinkamai naujas išsiveržimas gali prasidėti bet kurią akimirką, nes pagal mokslininkų skaičiavimus jau yra gana vėlu.

 

Ekspertai pateikė visai ne džiugias ateities prognozes. Jie įsitikinę, kad kitas Jeloustouno išsiveržimas gali būti maždaug tūkstantį kartų galingesnis nei ankstesnis. Dėl tokio išsiveržimo visa vakarinė Šiaurės Amerikos dalis bus „palaidota“ po tonomis vulkaninių pelenų, o Saulė išnyks iš dangaus.

 

Štai kodėl JAV geologijos tarnyba daro viską, kad bent apytiksliai nustatytų laiką, kada gali atsirasti naujas supervulkano išsiveržimas. Atsakymą į šį daugeliui rūpimą klausimą galite gauti radono pagalba. Tai yra dujos, kurios nedideliais kiekiais paprastai išeina iš jau suaktyvėjusių magmos kamerų. Ekspertai naudoja radoną kaip laikrodį. Dėl to jie gali suprasti, kokiu greičiu dujos kyla iš magmos ir išeina į žemės paviršių. Kol kas panikuoti dar anksti ir mokslininkai tikina, kad išsiveržimas greitu metu nebus, tačiau verta labai atidžiai stebėti ugnikalnio būklę, nes viskas gali pasikeisti per kelias dienas.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite