Laiko bomba: Tadžikistano ežeras kelia grėsmę keturioms šalims


Aukštai kalnuotas Sarezas gali sukelti stichinę nelaimę, kurios mastą net sunku įsivaizduoti.

 

Sarezkoje ežeras laikomas gražiausiu ir kartu pavojingiausiu Tadžikistane. Rezervuaras atsirado daugiau nei prieš 100 metų po žemės drebėjimo. Prieš kurį laiką ekspertai teigė, kad natūrali užtvanka, esanti ežere, gali būti bet kada sugadinta. Jei taip atsitiks, tada bangos aukštis gali siekti 150 metrų. Tai sukels faktą, kad keturių šalių gyventojams kiltu iš karto pavojus. Valdžia teigia, kad panikai nėra pagrindo, nes ekspertai atidžiai stebi aplinkos būklę.

 

Verta paminėti, kad šioje srityje kas 250 metų įvyksta labai stiprus žemės drebėjimas. Jei taip atsitiks, natūrali užtvanka tikrai neatlaikys ir bus sugadinta. Be to, seniai žinoma, kad užtvanką kenkia pro ją prasiskverbiančios spyruoklės.

 

Dar vienas pavojus yra nuošliaužos. Dar 1967 m. Geologai pastebėjo įtrūkimų atsiradimą, kurių ilgis siekia du kilometrus. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad uolos gali bet kada griūti. Dėl nuošliaužos bus išstumta daug vandens, kuris perlies užtvanką ir eis upės pasroviui.

 

Maskvos valstybinio universiteto Mechanikos institutas pateikė duomenų, kad sugriuvus užtvankai, bangų aukštis kalnuose sieks 150 metrų, lygumoje – 15 metrų. Ši banga pasklis 25 kilometrų atstumu. Tokiu atveju vandens judėjimo greitis sieks 100 kilometrų per valandą. Tuo pačiu rizikuoja ne tik Tadžikistanas, bet ir Turkmėnistanas, Uzbekistanas ir Kirgizstanas.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Kaunietis

Nieko nesupratau: “Be to, seniai žinoma, kad užtvanką kenkia pro ją prasiskverbiančios spyruoklės.”

ciocia

tai automatinio vertimo komp.programomis pasekmės, tokie dalykai pastoviai čia paliekami be priežiūros

Taip pat skaitykite