Geologai Jeloustouno ežero dugne atrado „kraujo vonias“


Jeloustouno nacionalinis parkas užima maždaug 5600 kvadratinių kilometrų plotą. Šis parkas yra ant supervulkano viršaus vakarinėje JAV dalyje. Parko centre yra didžiulis, bet seklus ežeras. Jis pasirodė maždaug prieš 640 tūkstančių metų. Atsižvelgiant į tai, kad kasmet šioje srityje įvyksta didžiulis skaičius žemės drebėjimų, aplinka ežere nuolat keičiasi.

 

2017 m. Minesotos universiteto mokslininkai ežero dugne padėjo autonominius jutiklius. Per trejus metus įranga sugebėjo atlaikyti neįtikėtinai aukštą slėgį, labai aukštą temperatūrą ir net rūgščią vandens aplinką. Be to, ekspertai neatmeta galimybės, kad galėjo įvykti net hidroterminiai sprogimai.

 

Ekspertai kalbėjo apie savo išvadas ir apibūdino jų „neįtikėtinus atradimus“. Verta paminėti, kad „Deep Hole“ buvo sumontuoti du jutikliai – tai giliausia Jeloustouno ežero dalis. Mokslininkų teigimu, ežero dugnas yra tikras greitpuodis, nes vandens temperatūra hidroterminiuose šaltiniuose siekia 150 laipsnių.

 

Įdomu tai, kad apačioje esantys jutikliai užfiksavo įvairiausias temperatūras. Kai kurie iš jų išliko stabilūs, o kiti ilgą laiką galėjo nusileisti ir tada staigiai pakilti. Mokslininkai taip pat pridūrė, kad kai kurie jutikliai buvo akivaizdžiai deformuoti, o kai kuriose vietose PVC ištirpo. Dėl šio tyrimo buvo įmanoma nustatyti, kad ežero dugne dažnai susiduriama su aukšta temperatūra. Daug dažniau, nei manyta anksčiau.

 

Šis poveikis jutikliams vadinamas „kruvinomis žudynėmis“. To priežastys gali būti reguliarūs hidroterminiai sprogimai, taip pat stiprus seisminis aktyvumas.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite