Rasta 4500 metų mumija gali pakeisti senovės Egipto istoriją


Egipto gyvenvietėje Sakroje buvo aptiktas labai turtingo žmogaus, Senosios karalystės kunigo, kapas. Jis liko neliestas 4500 metų ir jame buvo daug vertingų daiktų.

 

Tyrinėjant senovės laidojimą mokslininkų dėmesį patraukė ne tik turtai, bet ir viena anomalija, galinti visiškai pakeisti senovės Egipto istoriją. Pasak Kairo universiteto reumatologijos profesoriaus Amiro Shahino, 35 metų kunigo kaukolė turi moteriškų bruožų. Kai kurie kaulai buvo patinę, o tai rodo tam tikrus organizmo procesus. Vienos kojos kaulai buvo nesveiki, o keliai buvo kreivi.

 

Ekspertai nusprendė ištirti vyro artimuosius. Jo mama turėjo panašių problemų. Mokslininkai padarė išvadą, kad šeima sirgo anemija, kuri buvo paveldima. Tuo pačiu metu šeimos nariai mirė skirtingo amžiaus, anemijos teorija nėra visiškai patvirtinta.

 

Laikui bėgant archeologai rado kitą paaiškinimą: žmones galėjo užmušti epidemija, greičiausiai maliarija. Jei ši versija bus patvirtinta, tada Senovės Egipto istorija bus papildyta. Mokslininkai preliminariai mano, kad rado pirmąjį patvirtintą maliarijos atvejį, kuris įvyko daugiau nei prieš vieną tūkstantmetį.

 

35 metų kunigas Vakhtye tarnavo pas 5-osios dinastijos trečiąjį faraoną Neferirkarą. Vyras buvo palaidotas su pagyrimu ir laikantis visų taisyklių, kurių buvo laikomasi senovės pasaulyje.

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite