Ar gali būti, jog pasitikėjimas savimi yra mitas?

Pastaruoju laikotarpiu knygynų lentynos pilnos leidinių apie pasitikėjimą, įvairiuose pasaulio kampeliuose nuolat vyksta seminarai šia tema. Sukurta daugybė metodų ir technikų kaip pasitikėti savimi – koučingas, NLP, afirmacijos, vizualizacija ir t.t. Tačiau kartais prabylama apie pasitikėjimo savimi ir žemos savivertės iliuziją…

 

Transerfingo teorijos autorius, rusų mistikas ir rašytojas Vadim Zeland tikina, jog pasitikėjimas ir nepasitikėjimas yra tos pačios rūšies reiškiniai sukeliantys perteklinį potencialą. „Nepasitikėjimas savimi sukuria uždarą ratą. Kuo didesnis reikšmingumas ir noras, tuo didesnis nepasitikėjimas savimi. Kuo labiau stengiatės save ir situaciją kontroliuoti, tuo labiau esate sukaustytas. Pasitikėjimo, kaip ir tikėjimo, negalima pasiekti savitaiga. Galite iki svaigulio kartoti afirmacijas, kad pasitikite savimi. Tai gana naivus ir nenaudingas užsiėmimas. Tai panašu į kovą su ligos pasekmėmis nenustačius jos priežasties,“ – pasakoja knygos „Likimo valdymo galimybės. Transerfingas“ autorius. Kaip vieną iš priežasčių pamini ir kaltės jausmą.

 

Galbūt jau pastebėjote, jog pasitikėjimas tolygus savęs priėmimui. Kuo daugiau kritikos sau – tuo mažesnė savivertė. O kodėl save atstumiame? Nes lyginamės su kitais – sėkmingesniais, sveikesniais, drąsesniais, gražesniais, bet tik mes taip galvojame. Turbūt ne viena gražuolė tyliai prisipažintų, jog po makiažu, madingais drabužiais ir išpuoselėtomis kūno formomis slepia nepasitikėjimą bei norą įtikti, patikti, būti mylimai. Tik ar tai mus daro tikrai laimingus? Ar tai yra tikroji savivertė?

 

Mes taip stipriai sureikšminame savivertę, kad patys pasistatome neįveikiamas kliūtis ir patenkame į labirintą, kurio „…sienos pagamintos ir reikšmingumo. Jūs vaikštote labirintu stengdamiesi atsikratyti nepasitikėjimo ir įgyti pasitikėjimą. Tai štai, pasitikėjimas – tai iliuzija. (…) Paradoksaliausia, kad tapti pasitikinčiu galima tik atsisakius pasitikėjimo,“ – tikina Vadim Zeland.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Nubudę ar nušvitę žmonės kalbą tą patį, kad nėra nei pasitikėjimo, nei pasitikėjimo. Tai tiesiog būsenos: kuomet mylite ir priimate save visą besąlygiškai – jaučiate pasitikėjimą, drąsą ir džiaugsmą; kuomet atstumiate savo „tamsiąją“ pusę ar nekenčiate kūno – smunka savivertė. Taigi, technikos čia mažai padės. Tik suvokimas ir atpažinimas klaidingų įsitikinimų bei jų atsisakymas gali sugriauti Vadim Zeland minėto labirinto sienas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kad ir kaip nemaloniai skambėtų, nepasitikėjimas savimi taip pat yra ego susireikšminimas, tik išreikštas aukos pozicija. Jei pažvelgtume tarsi iš šalies, šis žaidimas atrodytų panašus švytuoklių svyravimą tai į vieną, tai į kitą pusę. Atsisakę reikšmingumo ir priėmę save kokie esame, galime subalansuoti savyje ramybę bei stabilumą. Žinoma, tai nereiškia, kad reikėtų nustoti rūpintis išvaizda ir mankštintis. Tiesiog išorinis įvaizdis ir bendravimas neturėtų būti priemonėmis kelti įsivaizduojamai savivertei.

 

„Jei nėra vidinio reikšmingumo, nereikia niekam nieko įrodinėti. Todėl ateina ramybė. Kai jaučiatės esąs svarbus asmuo, kyla noras visa tai pademonstruoti, ir taip atsiranda perteklinis potencialas. Tada pusiausvyros jėgos darys viską, kad išsklaidytų jūsų reikšmingumo mitą. Nuolat susidarys sąlygos, reikalaujančios įrodyti savo pasitikėjimą. Mažiausias menkumo pojūtis skatina žmogų kovoti, didinti ir įtvirtinti savo reikšmingumą. Liaukitės sau ir visiems įrodinėti ir priimkite tai kaip aksiomą,“ – rašo Vadim Zeland.

 

Kas kartą kai jausite nepasitikėjimo grėsmę, su meile sutelkite dėmesį į savo vidų ir luktelkite, kol nemaloni reikšmingumo energija išsisklaidys. Tuomet vis laisviau ir laisviau reikšite mintis bei tapsite laisvi nuo bet kokio savęs vertinimo.

 

Parengė Rūta Steponavičienė

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
paprika [aitrioji]

kazkodel didziules pastangas zmones deda, kad patiktu kitiems.. plastines operacijos, auginami raumenys ne vien sporto, bet ir visokiu sterodu pagalba, per tai net sveikata susigadina.. ..didziulis kruvis nuo peciu nukristu, jei nereiketu galvoti ”ka zmones pasakys”…. kai sieloj ramybe, gyveni savo malonumui tas pasitikejimas tikrai nebeegzistuoja= esi savimi ir tiek.

Robertas

As sportuoju, taip turiu grazu kuna, bet tu galvoji todel kad kitiems patikciau? klysti, as puikiai jauciuosi tiek fiziskai tiek dvasiskai sportuodamas, todel man kitu nuomone ira neydomi. Sportuoti ir pasiekti geru rezultatu reikia stiprios valios, nes jai arsikelsi ar sakysi: blin reik pilva numest, kad kiti ziuretu ir pavidetu, taip nebuna, buna tik: na gal pradesiu rytoi ir t.t

ABaryan

Parašykite, kad jei sapnuoji gyvate, vadinasi esi prakeiktas. Taip sako burejos.

Robertas

Burejos daznai sako tai, ka nori girdet, arba tai, kas joms pinigo uzdirbs.

Taip pat skaitykite