Per pasaulį nusirito moksleivių streikai, nukreipti prieš klimato kaitą

Panašu, kad suaugusieji susimovė ir vaikai nebegali daugiau tylėti. O juk vaikų lūpomis kalba tiesa, taip?

 

Dešimtys tūkstančių moksleivių visame pasaulyje kovo 15 d. (praėjusį penktadienį) paliko savo mokyklų klases tuščias ir susibūrė į streikus, nukreiptus prieš vyriausybių neveiksnumą kovojant su klimato kaita.

 

„Klimato kaita yra blogiau už Voldemortą“ – skelbė vienas iš plakatų, kurį nešė moksleivis iš Velingtono, primindamas apie juodąjį magą iš populiariųjų knygų ir filmų apie Harį Poterį.

 

„Vandenynai kyla – mes taip pat,“ – buvo rašoma kitame plakate Sidnėjuje.

 

Europoje moksleiviai užtvindė aikštes ir gatves Paryžiuje, Madride, Romoje, Briuselyje ir kituose miestuose, kur vyko „Fridays for Future“ (liet. Penktadieniai už ateitį) protestai.

 

Demonstracijos neaplenkė ir Jungtinių Amerikos valstijų, kur priešais Kapitolijų susibūrė apie 1500 moksleivių, kurie garsiai reikalavo nedelsiant imtis veiksmų kovojant su klimato kaita, o kartu mojavo savadarbiais plakatais, kurie skelbė „Mūsų planeta – mūsų ateitis“.

 

Pasaulinio masto moksleivių streikų judėjimas prasidėjo 2018 metų rugpjūtį, kuomet 16 metų klimato aktyvistė iš Švedijos Greta Thunberg, dienomis kai vyko pamokos, pradėjo protestą greta parlamento. Šiai dienai ji jau yra nominuota Nobelio taikos premijai.

 

Penktadienį ji kreipėsi į susirinkusiuosius Stokholmo demonstracijose. Protesto akcijos buvo vykdomos ir 100 kitų Švedijos miestų.

 

„Mes tik neseniai gimėme šiame pasaulyje, mums teks su šia krize gyventi visą likusį savo gyvenimą. Lygiai kaip ir mūsų vaikams, anūkams ir ateinančioms kartoms,“ – sakė Thunberg.

 

Mergina sakė: „Mes su tuo nesusitaikysime. Mes streikuojame, nes norime savo ateities ir mes niekur nesitrauksime.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tūkstančiai moksleivių žygiavo centrinio Londono gatvėmis nešdami transparantus skelbiančius „Ateitis mūsų rankose“ ir „Mes praleidžiame pamokas, kad vienos išmokytume jus.“

 

„Mokymasis svarbu, tačiau klimato kaita yra svarbesnė,“ – sakė 14 metų Molly Powell.

 

Twitter tinkle, vienas iš aktyvistų Mike Hudema, pasidalino štai tokiais demonstracijose dalyvavusiųjų skaičiais:

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

150,000 Monrealis, Kanada
40,000 Paryžius (168,000 iš viso Prancūzijoje)
11,000 Dublinas, Airija
100,000 Milanas (1,000,000+ iš viso Italijoje)
20,000 Berlynas (300,000 iš viso Vokietijoje)
30,000 Briuselis, Belgija
25,000 Varšuva, Lenkija
20,000 Sidnėjus (150,000 iš viso Australijoje)

 

Palaikymas jaunimui

 

Jungtinių Tautų Generalinis sekretorius Antonio Guterres, penktadienio vakarą „Twitter“ žinute išreiškė palaikymą protestuojančiam jaunimui. „Jauni žmonės gali ir keičia pasaulį,“ – sakė jis. „Jūs suprantate, kad lenktyniaujame vardan savo gyvybių; jūsų atsidavimas ir aktyvumas leidžia man tikėti, jog mes laimėsime.“

 

Diuseldorfe, Vokietijoje, apie 2000 moksleivių surengė paradą.

 

Jie sustojo skirtingose miesto, kuriame įsikūrė daugumos didžiausių Vokietijos pramonės gamyklų padaliniai, vietose ir reiškė savo reikalavimus pokyčiams. „Laikrodžiai tiksi ir laikas kovoja prieš mus!” – šaukė jie. „Mes esame paskutinė karta, kuri gali tai sutvarkyti.”

 

Apie 60 moksleivių protestavo prie vyriausybės rūmų Bankoke, laikydami kartotinius plakatus, kuriais nepritariama pertekliniam plastiko vartojimui šalyje. Tailandas įvardinamas, kaip vienas didžiausių pasaulyje jūrų teršėjų plastiko atliekomis, rašo reuters.vom.

 

Demonstracijos taip pat vyko Pietų Korėjoje, Indijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje. Singapūre, kur galioja labai griežti viešų susibūrimų įstatymai, jauni žmonės planavo vykdyti virtualią kampaniją socialinėse medijose.

 

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern išreiškė paramą šiems streikams sakydama, kad paaugliai neturėtų laukti pilnametystės, kuomet savo valią galės išreikšti rinkimuose ir savo nuomonę turi reikšti dabar pat, savo balsų pagalba.

 

Kritika tokiems veiksmas

 

Priešingos politikų reakcijos sulaukta Australijoje ir Britanijoje, kur moksleiviai susilaukė priekaištų dėl praleidžiamų pamokų.

 

„Veiksmams kovojant su problemomis, kurios jų manymų yra svarbios, jie turėtų pasirinkti laiką po pamokų arba savaitgaliais,“ – sakė Australijos švietimo ministras Dan Tehan.

 

Vienas iš protesto eisenoje dalyvavusių tėvų nesutiko su tokia nuomone ir eidamas greta savo vienuolikmečio sūnaus, sakė: „Tai kur kas geresnė diena mokymuisi. Tai didžiausia mūsų laikų problema.“

 

Šaltinis https://www.gismeteo.lt/news/

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Vėjai

Jeigu vyktų globalus, pabrėžiu globalus atšilimas jau visą dešimtmetį, tai Baltijos paplūdimiai jau turėjo būti ryškiai užlieti ištirpusių ledynų. Nieko panašaus nėra, Baltija netgi ženkliai nusekusi.

Išvada: vyksta tik lokaliniai klimato kitimai, USA vyksta ryškus žiemų atšalimas, o Europoje tam tikras atšilimas dėl Sacharos krypties vėjų įsigalėjimo. Vaikai pakišti pelno karų pakištukais, kaip ir vakcinavimo biznio karuose, siekiant pakelti vakcinos kainą.

cortesas

Na Lietuvoje Seimas jau ėmėsi priemonių ,kad čia moksleiviai neišeitų streikuoti : pateiktas svarstymui įstatymo projektas apie priverstinį vaikų skiepijimą,panaudojant tokias priemones kaip draudimą lankyti darželį,mokyklą ir*ar tokių vaikų atėmimą iš nedrausmingų tėvų

Taip pat skaitykite