5 itin kvailų žmonių įpročiai, kurių geriau jau neturėti – atpažinkite ir atsikratykite


Visi norime būti protingais. Nuo to dažnai priklauso mūsų galimybės ką nors pasiekti. Tačiau pasaulis nėra teisingas ir ne visi galime būti labai aukšto intelekto. Mokslas sako, kad kvaili žmonės pasižymi ne tik kai kurių savybių ir gebėjimų trūkumu, bet ir žalingais įpročiais, kurių įmanoma atsisakyti.

Jau esame kalbėję apie 8 itin protingų žmonių savybes. Kaip ir tuomet, taip ir dabar tai turite vertinti kritiškai. Jei pasižymite keliais čia paminėtais įpročiais, nebūtinai esate kvailas. Lygiai taip pat, jei nepasižymite nei vienu, nebūtinai esate labai protingas. Tai – tik labai didelės psichologinio paveikslo sistemos dalis, kuria dažnai pasižymi kvailesni.

1. Kvaili žmonės neprisiima atsakomybės už savo klaidas
Klysta visi žmonės be išimties, nepriklausomai nuo jų intelekto. Tačiau skirtumas tas, kad kvaili žmonės beveik niekada neprisiima atsakomybės už savo klaidas. Dar daugiau – jie dažnai dėl jų kaltina kitus. Bestselerio „Emotional Intelligence 2.0“ autorius Travisas Bradberry sako, kad tai yra labai pavojingas įprotis. Vos tik žmonės pamatys, kad jūs taip darote dažnai, jie nuo jūsų ims nusisukti ir vertins jus žymiai prasčiau. Tai gali pakenkti viskam – nuo jūsų karjeros iki santykių šeimoje.

2. Kvaili žmonės visada turi būti teisūs
Viena iš protingų žmonių savybių yra nuomonės lankstumas. Vos pamatę naujus įrodymus jie nebijo pakeisti savo įsitikinimų. Kvaili žmonės atsisako tai padaryti ir visada nori būti teisūs. Ir patys tuo tiki. Tai – Daningo-Kriugerio efektas, apibrėžiamas kaip nekvalifikuotų žmonių nesugebėjimas suvokti savo galimybių ribų ir tiesiog savo pozicijos pervertinimas. Šalia to kvaili žmonės diskusijose neieško tiesos, jie ieško pergalės.

3. Kvaili žmonės į konfliktus reaguoja su pykčiu ir agresija
Ir protingi žmonės kartais supyksta ir kartais būna agresyvūs. Tačiau turėdami galimybę išspręsti konfliktą diplomatiškai, jie ja tikrai pasinaudoja. Kvaili žmonės nesidairo į alternatyvas – jie prieš save mato du kumščius ir galvoja, kad tai yra vieninteliai jų ginklai. Mičigano Universitete atliktas tyrimas su 600 žmonėmis parodė tiesioginį ryšį tarp žemesnio intelekto koeficiento ir agresijos.

4. Kvaili žmonės nekreipia dėmesio į kitus
Kartais kitiems padedame nes mums jų gaila. Jų padėtis mus verčia jaustis prastai, todėl stengiamės jiems padėti. Kvaili žmonės retai padeda nesitikėdami ko nors mainais. Teksaso Technikos Universiteto tyrimas parodė, kad labiau nesavanaudiškai padeda protingesni žmonės. Tuo tarpu kvailiai nepadeda ir gatvėje sutiktiems žmonėms, nes nemato naudos sau.

5. Kvaili žmonės bijo būti aplenkti
Žemo intelekto žmonės mano, kad yra geriausi, o visi kiti yra žymiai prastesni už juos. Taigi, kai protingi žmonės stengiasi motyvuoti aplinkinius, jiems padėti ir juos paskatinti, kvailiai stengiasi jiems pakenkti. Jie nekenčia, kai giriami jų bendramoksliai ir kolegos, nes mano, kad tai yra neteisinga. Tačiau tuo pat metu jie bijo būti aplenkti, nors net nemano, kad kiti turi tokius pat gebėjimus.

Šaltinis: Technologijos.lt

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Geras

>> Žemo intelekto žmonės mano, kad yra geriausi, o visi kiti yra žymiai žymiai prastesni!

.. čia geras.

Moi

Man atrodo čia labiau paradoksas. Negi protingas žmogus nežino kad jis protingas ir tvirtins kad yra kvailys?…

Emu

Protingas nesigirs o patyles

Taip pat skaitykite