Neliko abejonių – tai ne matavimų paklaidos: su Hablo parametru yra kažkas negerai


Pastarąjį pusmetį vis netyla kalbos apie Hablo parametro, nusakančio Visatos plėtimosi spartą, įvertinimo neatitikimus, kylančius matuojant jį remiantis artimos ir tolimos Visatos stebėjimais. Dabar pristatyti dar geriau patikslinti artimos Visatos stebėjimų duomenys, kurie neatitikimą padaro tik dar stipresnį.

Šie duomenys remiasi kintančiosiomis žvaigždėmis Cefeidėmis, kurių kitimo periodas labai glaudžiai susijęs su jų ryškiu. Žinodami atstumą iki žvaigždės ir išmatavę regimąjį jos ryškį, galime apskaičiuoti ir absoliutinį ryškį ir taip sukalibruoti sąryšį.

Naudodamiesi Gaia kosminio teleskopo duomenimis, mokslininkai gerokai patikslino Cefeidžių atstumų nustatymus ir taip sumažino šio sąryšio skaičiavimo paklaidą (Nuoroda). Patikslintas sąryšis atitinka ankstesnįjį, taigi ir Hablo parametro vertė, apskaičiuota anksčiau, lieka praktiškai nepakitusi – maždaug 73,5 km/s/Mpc. Tai reiškia, kad vieno megaparseko (milijono parsekų) atstumu esanti galaktika nuo mūsų tolsta 73,5 km/s greičiu.

Tuo tarpu Planko teleskopo, stebėjusio kosminę foninę mikrobangę spinduliuotę, duomenų duodamas rezultatas yra apie 67 km/s/Mpc. Toks didelis skirtumas dabar jau praktiškai neabejotinai yra ne statistinės paklaidos rezultatas, mat bendrą abiejų rezultatų paklaidą viršija beveik keturis kartus.

Kaip paaiškinti šį neatitikimą, kol kas neaišku. Gali būti, kad tai yra sudėtingesnių procesų, nei aprašomi standartiniame kosmologijos modelyje – tamsiosios energijos ir materijos poveikio Visatos erdvėlaikiui – pasekmė.

Tyrimo rezultatai (Nuoroda) arXiv.

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Dažnis

>> Kaip paaiškinti šį neatitikimą, kol kas neaišku?

Gal paprasčiausia yra neištirta priklausomybė nuo dažnio? Vieni matuoja optiniam diapazone, kiti mikrobangų diapazone.

Taip pat skaitykite