Kanados ežere – gražus, bet labai pavojingas gamtos reiškinys


Metano kišenės, įstrigusios užšalusiame Kanados Abrahamo ežere, yra tikras gamtos stebuklas. Tačiau jo pasekmės gali būti pražūtingos.
Gražu, ar ne? Tačiau šie nežemiški mėlynos spalvos burbulai, aptinkami užšalusiame Kanados Abrahamo ežere, turi tamsiąją pusę.

Nors susidaro natūralių procesų metu, šie viliojantys, ledo įkalinti burbulai yra pavojingų dujų, sukeliančių šiltnamio efektą, sankaupos, todėl kelia grėsmę planetai, rašo bbcearth.com.

Istorija, kaip susidaro šie burbulai, tikrai nėra žavinga, ir, kaip ir daugelis siaubo pasakojimų, ji prasideda nuo žuvusių kūnų.
Mikrobai, kurie ežero dugne minta irstančiomis organinėmis medžiagomis, išskiria metano dujas, kurios burbulų pavidalu kyla į paviršių.

Kai žiemą vanduo šąla, šie burbulai įstringa lede ir sukuria magišką vaizdą. Tačiau atėjus pavasariui, burbulai susprogsta ir išskiria metaną į atmosferą. Metano dujos yra labai degios, todėl šie burbulai gali sukelti tikrą sprogimą, jei sureaguotų su ugnimi.

Tačiau jų tikrasis pavojus yra susijęs su poveikiu Žemės temperatūrai. Nors metanas neužsilieka atmosferoje kaip anglies dioksidas, jo pajėgumai įkalinti karštį yra 34 kartus stipresni, todėl šios dujos mūsų klimatui yra kur kas žalingesnės.

Ši graži, bet opi problema būdinga ne tik Kanadai. Rusijos ir JAV mokslininkai nustatė, kad daug metano išskiria ir pavasarį tirpstančios Sibiro pelkės. Maža to, šylant pasauliniam klimatui, vis daugiau kadaise ledo sukaustytų ežerų taip pat pradės skleisti savo dujas.

Mokslininkai dar nėra radę šios problemos sprendimo. Nepaisant to, pagrindinis metano dujų šaltinis yra žmogaus veikla. Mes visi galime sumažinti jų kiekį, jei valgytume mažiau raudonos mėsos ir pieno produktų – galvijai išskiria milžiniškus kiekius šių dujų.

Šiek tiek padeda ir patys ūkininkai: kai kurie iš jų naudoja anaerobinius papildus, kad ūkininkavimo atliekos ir kiti metano šaltiniai virstų švaresnėmis biodujomis.



Šaltinis: Gismeteo.lt ir Delfi.lt

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
30 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
inkognito.

O tiek nedaug betrūksta kad žmonija be vargo išsprestų visas savo problemas,neliktų karų atsirastų neribotas skaičius eksploatuojamų planetų saulės sistemoje,visos šalys nebūtų suvaržytos resursais ir skolomis. Tereikia išrasti antigravitacinį varytuvą kuriuo jau tūkstančius metų naudojasi nežemiečiai ir visa gimtosios žvaigždės erdvė tampa jų namais. Visas kenksmingas atliekas patiki saulės utilizacijai,įsigyja neribotu gamtinių išteklių šaltinius tai planetų palydovai ir gretimos planetos ir dar daugybė dalykų kurie tokį užsiemimą kaip karas gimtojoje žemėje daro beprasmišku dalyku.Seniau aš ketinau sužinota iš nežemiečių paslaptį perduoti žmonėms bet dabar kai gerokai pabendravau forumuose ir pamačiau jųsų tikra mentaliteta nusprendžiau to nedaryti,nors jie man leido jau… Skaityti daugiau »

Pyktis.

“Seniau aš ketinau sužinota iš nežemiečių paslaptį perduoti žmonėms bet dabar kai gerokai pabendravau forumuose ir pamačiau jųsų tikra mentaliteta nusprendžiau to nedaryti,nors jie man leido jau laisvai pasirinkti ką daryti…. Geriau jau mirdamas ta paslaptį nusinešiu su savimi”

Aaaaaaaaaaaaaaa ;DDDDDDDDD ACHACHACHA ;DDDDDDD apsisisiojau ir apsikakojau is to juoko.

Korys

“Jis ir sako kad daug gyvunijos sioi planetoi,… ” – nepamirškim, kad turima omeny tuo pačiu ir žmones. Kiek suprantu straipsnyje norima pasakyti, kad iš visų sryčių, žmonių auginami gyvūnai yra galimai vienintelė, kuri gali būti kontruoiuojama(arba lengviausiai kontroliuojama), srytis (ne laukiniai gyvūnai ir ne pačių žmonių skaičius, atkeipkit dėmesį, ar kas kitą). O taip pat – ” kai kurie iš jų naudoja anaerobinius papildus, kad ūkininkavimo atliekos ir kiti metano šaltiniai virstų švaresnėmis biodujomis.”- buvo bandoma kažką su tuo daryti nemažinant gyvūnų kiekio, t.y. išbandyti kitus būdus. Verslas negali gaminti daugiau nei žmogus suvartoja, nes tai atneštų nuostolį, kurį… Skaityti daugiau »

Korys

Pasitaisysiu: ne tiek lengviausias (lengviausia išnaikinti greičiausiai), o galbūt geriausias sprendimas iš esamų.

Pyktis.

Nesuprantu,kaip tu nesupranti…kad tas ~80mlrd yra siaubingai didelis skaicius. Tu pabandyk isivaizduoti koki plota reik uzsodinti grudu,sojos ir pan,kad ismaintinti ta kieki gyvunu…pvz Brazilija ruosiasi iskirsti MILZINISKA plota nuostabiausiu Amazones dziungliu,soju plantacijoms…tu bent isivaizduoji kokia reiksme tai turi ekologijei ir t.t ir pan. pvz kol jautis(o greiciausiai karve) uzauga tai vienam kg mesos mases reik 1tonos vandens. O vandens pasaulyje ne tiek jau daug(geremojo) o ir tas baisiai uzterstas. O kur dar gyvunu tustinimosi atliekos. Ju isskiriamos dujos. Youtubeje yra begale klipu apie mesos pramone ir kaip ten gyvunai kencia…jau vien juos paziurejus dingsta noras suvalgyti kepsni ar pan. SIULAU… Skaityti daugiau »

Pyktis.

Beje pieno pramone taip pat labai baisi kas liecia karviu isnaudojima,kankinima ir pan.
Kas liecia pieno vartojima-tai salyse kur jo produktu yra suvartojama daugiausiai,ten yra zymiai didesnis onkologiniu ligu sergamumas. Su mesa tas pats.

Korys

“Youtubeje yra begale klipu apie mesos pramone ir kaip ten gyvunai kencia…jau vien juos paziurejus dingsta noras suvalgyti kepsni ar pan.” – pasižiūrėjus youtubej galima netekti išvis apetito ilgam ir netik dėl mėsos, visokie GMO ir kiti priedai yra.

Tai kalti neatsakingi verslo subjektai, kuriems pelnas bet kokią kainą yra svarbiau. Šiam reikalui spręsti, žinoma, yra įsteigtos įvairios kontroliuojančios įmonės (nors visi žino kad kyšis ten karaliauja), bet, kaip pasakius, ant kiekvieno verslininko sąžinės.

Pyktis.

Tai va info yra pilna apie viska. Bet silpnaprociams tai ne motais…

“Tai kalti neatsakingi verslo subjektai, kuriems pelnas bet kokią kainą yra svarbiau. ”

FAKTAS.

“Šiam reikalui spręsti, žinoma, yra įsteigtos įvairios kontroliuojančios įmonės”

Tos imones yra tik del akiu ir nedaugiau. Jeigu jos isties dirbtu tada tokiu bespredielu nebutu.

“bet, kaip pasakius, ant kiekvieno verslininko sąžinės.”

Tu gal juokauji? ;DDD nori pasakyti esi mates toki ekzemplioriu?
Jeigu rimtai tai tokiu vienetai.

Kazkada senai senai produkto kokybe buvo pats svarbiausias dalykas. Bet po daug daug metu atejo pasvinkusi amerika su savo kapitalizmu. Tai va dabar visi runkeliai rasko tuos vaisius. Ir kuo toliau tuo baisiau.

Korys

Aš dabar taip pagalvojau, pažvelkime į ateitį, jeigu mes sumažinsime gyvūlių kiekį, automatiškai didėja augmenyjos vartojimas, tuo pačiu didės apdirbamos žemės plotas, padidės pesticidų kiekis(arba kiti jo variantai, kuriuos mokslininkai dar nespės įtraukti kaip grėsmę žemei), padidės nederligos žemės plotai, iškirsti miškai. Ar tai gali būti pateisinamas toks vartojimas? Paskaičiavus, kas blogiau-geriau?

Korys

Žmonės tikrai ras prieko prikibti ateityje, kad ir situacija pasikeistų, tad galime dabar pagalvoti į priekį, kas būtų, jeigu būtų.

Korys

Ir kokia tokių įvykių ir jų sekų tikimybė.

Pyktis.

Matau tu biski nesigaudai situose klausimuose. Tai va +-~ Jau dabar per 40% derlingos zemes yra nebenaudojamos nes su chemija buvo sunaikintas dirvozemis. Gyvuliams maitinti yra sunaudojama per 60% visu uzauginamu kulturu. + kaip jau rasiau vienam kg mesos reik ~1tonos vandens bei ~3litru naftos. I smulkmenas nesivelsiu pats pabandyk pasiskaiciuot. Toliau,jau kaip rasiau soju plantacijoms yra kertami neikainojami Amazones miskai ir ne tik jie. Mesos pramone ne tik siaubingai tersia aplinka,bet ji yra tiesiog labai ziauri gyvunu atzvilgiu. Kas liecia trasu ar ivairiu pesticidu naudojima tai visa tai ar dabar ar poto vistiek butu naudojama. Bet galbut be mesos… Skaityti daugiau »

Korys

Tik statistika:
80 mlrd / 7 mlrd = 11,4 vnt – t.y. vienam žmogui išeina gyvulio šiuo momentu.
Kiek suprantu tie 80 mlrd tai vienu momentu užfiksuoti duomenys, idomu kiek jie, t.y. gyvūliai, gyvena kad tinkamai paskaičiuoti kiek vienas žmogus suvalgo mėsos ir kitus gyvūnų produktus ir gautumėm apytikrius duomenys apie žmogaus racioną(gyvūnų apyvartą) per jo gyvenimą.

Korys

Nepamiršk, kad gali būti, kad tie 11,4 vnt būtų tik vištiena, todėl labai jau skyriasi, tarkim, nuo to, kad tai gali būti kiaulieną (ar kiti dideli gyvūnai), nes 11 vnt viščiukų tu suvalgytumei labai jau greitai, na, tarkim, per metus, kai kiaulienos 11 vnt gal net visą gyvenimą… čia tik primečiau, kad įsivaizduotumėt tiksliau skaičius.

Korys

Tiksliai, nebent prie gyvulių nepriskiri viščiukų.

diplomas

Labas Korys. VU 2014 – 2016 metais Lietuvos suvartojama maisto kieky skaicevome, tirem siukslias, rinkom zmoiu cekius, ukininku ir turgavieciu apklausos, zmoniu apklausos, lyginome su kitu EU sajungos saliu rezultatais (kuriuos paviko gauti) tai skaiciai daug didesni.

Pyktis.

Tai va,kad skaiciai yra daug didesni. Nes statistika yra statistika. Ir ji niekada nebuna tiksli. Surenki kazkokius “konkrecius” duomenys apie kazka ir dar nuo to kazko ir ziurint pagal situacija (pacia ivairiausia,nuo ekonominiu,socialiniu,seseliniu ar pan) pridedi ar atimi galbut galima skaiciu,kad gaut atsakyma. Nes visi zmones jei tik tai liecia pinigus bando visokiais budais ka nors nuslept. Bet cia tik gelytes. Reiktu pagalvot kiek visko yra sunaudojama,kad uzaugint ta “kepsni” pradedant nuo zemes ukio naudojimo pasarams (plotai yra tiesiog milziniski,pvz sojos plantacijos…. kurie dabar beveik visi yra GMO,o kur dar naudojama chemija derliui pagausint,apsaugot),labai didelio kiekio vandens sunaudojimo,tie gyvunai dar… Skaityti daugiau »

cnn

ar senas ar jaunas, gaudamas ta paty isleidzia ta paty, ko ce filosofuot.

fiodoras

etano komentatoriu apzvalga netrukus

xpxp

didi bejau

...

Man kas keisčiausia, kad šie ir panašūs straipsniai apie klimato atšilimą yra skirti vartotojams. Tai ar mes tuos galvijus auginame, ar mes vidaus degimo variklį sukūrėme, ar mums priklauso pramoniniai fabrikai? Milijardieriai kraunasi turtus kurdami produktą, tačiau ne jam liepiama statytis vėjo, saulės jėgaines, bet paprastam žmogeliui. Kuris vakare tik televizorių ir LED 4W lemputę įsijungia. Aš dabar nesuvalgęs steiko kepsnio išgelbėsiu pasaulį? Man važinėti dviračiu? O Karbauskis važinės su Cadillac Escalade 6 litrų ir sveikuoliam augina grūdus, kuriuos apdirba šimtai galingų dyzelinių traktorių. Nematau tame jokios logikos. Užtektų pažvelgti į pasaulio turtingiausių žmonių sąrašą, kad sužinotum, kas visos šios… Skaityti daugiau »

Pyktis.

“Aš dabar nesuvalgęs steiko kepsnio išgelbėsiu pasaulį? ”

O tu pabandyk ir kitam pasiulyk. Gal taip vienas per kita ir ziurek milijonai paseks siuo pavyzdziu. (Beje siuo metu pasaulyje yra auginama per 80mlrd gyvuliu skirtu maistui….)

“Man važinėti dviračiu?”

O kodel gi ne? Slabo? Kojos silpnos? Nieko,sustipres. Panetkes neleidzia? Gal bahurauji?

Pagalvok,o kodel is bandos (goju,gyvuliu) nepasidaryt geru pinigu. Juk mastanciu ir suprantanciu kas vyksta yra laaaaabai mazai. Tad pasaulio turtingieji tuo naudojasi su kuo as juos ir sveikinu.

To pyktis

Kai tiek badajaunciu zmoniu, o kitame planetos gale kovojanciu su nutukimu, tas neymanoma.

fiodoras

desreliu su akcija skaniu pirkau siandien, virsiu ant pietu su bulviu kose, agurkais, bei pomidorais, bandysiu kisieliaus issivirti taip pat,al ir baronku su aguonom iseis issikepti

Pyktis.

Apsisik alkunes na hui. Is si gimeli jo ba nas.

fiodoras

Gerai loji , busi mano kiemsargis suo.

Pyktis.

;DDD is kur pas tave tokios galios tvariau tu bl.et

Pyktis.

Tu maziau tikek tom statiskom ar “ofiacialiais” “valdziu” pranesimais. As niekaip nesuprantu jus be galviai ar kas jums yra? Jus patys kada nors galvojat? Kas badauja? Afrika? Azija? Nu tai tegu badauja… O is kur zinai,kad badauja? Nes per tv sake? Skaitiai internete? Nu nebestumk!! Tau pasakyt ar parasyt gali absoliuciai BELEKA. Is to “badavimo” tam tikros grupes pasidaro laaaabai geru pinigu.
Nutuke? O kodel? Gal todel,kad tai yra tikslingai daroma? Nepagalvojei? Kad is viso to nutukimo yra daromas didelis biznis.

Kas neimanoma? Valgyti sveikai? Sportuoti? Paciam galvoti? Nepasitiketi “valdzia”? Buti mastanciu? Nu daugeliui degradu tas yra tikrai neimanoma.

Korys

” galvijai išskiria milžiniškus kiekius šių dujų.”
Taip, išnaikinkim visą gyvybę, kad nekiltų jokia grėsmė.

Pyktis.

Siuo metu yra auginama per 80mlrd gyvuliu skirtu mesos vartotojams. Tai tu geriau pasuk ta savo puodyne kuria vadini galva ir pabandyk isivaizduot kokie kiekiai yra isskiriami tu duju.

hidden name

Jis ir sako kad daug gyvunijos sioi planetoi, todel savo puodyne yjunk pries kita komentara

Pyktis.

Ir is kur tokiu de.bi.lu kaip tu atsiranda kurie net paprasciausio teksto nepajegus suvokti… Jis aiskiai parase,kad “Taip, išnaikinkim visą gyvybę, kad nekiltų jokia grėsmė.” VISA GYVYBE supranti tu durneli b l e t. Dar jis “parase” kad–> “galvijai išskiria milžiniškus kiekius šių dujų.“ Tai as ir parasiau,kad pasaulyje siuo metu yra auginama per 80mrld gyvunu skirtu mesos vartotojams. Tai maziau rykit tuos kepsnius desras ir kita bruda kuri daro is mesos tai ir tu galviju sumazes nes bus maziau vartotoju. B l e t tokiems kaip tu uz dur.nu.ma reiktu gerai galvas pridauzyt gal tada pradetumet mastut b l… Skaityti daugiau »

ansver

Eik urde nuo laido, tau matomai perdaug intrnet.

Pyktis.

Dejau ant tave su.do gabale.

ansver

greiciausiai tu brolio ir sesers vaisius homunkule

Pyktis.

Cia tu apie save? prokletas slykstyne.

To Ansver

uzsaitu :DDDD

Taip pat skaitykite