Arktyje rasta paslaptinga nacių karinė bazė: ko ten ieškojo?

antarktidaTiksliau, tai, kas iš jos liko. Ją rado rusų mokslininkai. Tai – dar vienas Antrojo pasaulinio karo laikų artefaktas, ilgam įsirėžęs į planetos veidą, rašo portalas technologijos.lt.

 

Nacių bazė, pavadinimu Schatzgräber (liet. – lobių ieškotojas) – meteorologinės paskirties karinė bazė, kurios tikslas – sustiprinti nacistų pajėgas ir padėtį Arktyje. Arktis buvo nepaprastai svarbi, kadangi per ją ėjo kovojaus laivų kelias Sąjungininkų pajėgų pastiprinimui. Juo paramą su nacistine Vokietija besigrumiančiai Europai siuntė JAV, Kanada. Manoma, kad iš viso šiuo keliu karo metais praplaukė daugiau kaip tūkstantis laivų.

 

Nacių arktinė stotis Schatzgräber buvo pastatyta ir tam, kad padėtų Vokietijos povandeniniams laivams ir eskadriniams minininkams surasti ir nuskandinti paramą priešams gabenančius laivus.

 

Šacgraberio bazė įrengta vos už 1000 km nuo Šiaurės ašigalio. Sąlygos joje – ypatingai atšiaurios. Stotis tapo apleista po to, kai stoties įgula apsinuodijo žalia baltojo lokio mėsa, kuria teko misti pasibaigus maisto atsargoms. Sunkiai apsirgusią stoties darbuotojų komandą evakavo vienas iš nacių povandeninių laivų. Nuo tada stotis apleista.

 

Bent jau tokia oficiali Šacgraberio stoties istorijos versija. O iš tikrųjų šis nacių bastionas apipintas paslaptimis ir legendomis. Apie stotį pirmąkart sužinota tik 1953-iaisiais, kai ji buvo paminėta vienoje vokiečių kalba išleistoje knygoje. Tačiau stoties iki šiol nebuvo pavykę surasti.

 

Interpretuodami stoties pavadinimą, kai kurie yra linkę manyti, kad “Lobių ieškotoju” praminta bazė turėjo dvigubą paskirtį – gali būti, kad jos misija buvo ne tik padėti nacių kariniam laivynui drumsti Sąjungininkų laivų konvojų ramybę, bet ir… vykdyti tam tikrus archeologinius tyrimus, kurių rezultatus ketinta panaudoti nacistinėje propagandoje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Neįgyvendintais likę 1938-ųjų hitlerinė Vokietija planai tyrinėti Islandiją rodo nacių įsitikinimą, kad Arktis yra ypatingai svarbi propagandai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Deja, Šacgraberyje nerasta nei Toro kūjų, nei portalų pas Dievą ar į Valhalą. Tačiau ten teberūdija degalų kanistrai, mėtosi karių batai, riogso apleisti bunkeriai, kuriuose dūlėja palikti dokumentai – jie atšiauriame klimate išsilaikė gana neblogai. Neabejojama, kad juose rasta informacija – neįkainojama mokslininkams, tyrinėjantiems vokiečių karo operacijas Arktyje Antrojo pasaulinio karo metais.

 



 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite