Mokslininkų tyrimas rodo: vienatvė – pavojinga gyvybei

vienisasVisi žmonės kartais jaučiasi vieniši. Pasirodo, vienišumas nėra tik emocinė būsena. Šis jausmas, tapęs chronišku, gali sukelti ligas ir net būti mirtinas.

 

Tai mokslininkams pavyko nustatyti jau seniau, tačiau iki šiol buvo neaišku, kas būtent įvyksta organizme, jog vieniši žmonės miršta net 14 proc. dažniau, praneša naujienų portalas lrt.lt.

 

Anot mokslininkų, jeigu žmogus jaučiasi socialiai izoliuotas, jo organizme iššaukiami procesai, vadinami ūmine reakcija į stresą. Jau žinoma, kad dėl jos organizme sutrinka baltųjų kraujo ląstelių gamyba. Taigi vienišų žmonių imunitetas yra kur kas silpnesnis.

 

Čikagos ir Kalifornijos universitetų mokslininkai tęsė jau senai pradėtą tyrimą, kurio metu nustatyta, kad jaučiama socialinė izoliacija yra glaudžiai susijusi su bakteriniais ir virusiniais susirgimais.

 

Mokslininkai tyrė fenomeną, vadinamą potrauminio streso sutrikimu. Tai – emocinis sutrikimas, kuris atsiranda po labai didelės fizinės ar psichinės traumos.

 

Mokslininkai iš viso tyrė ir stebėjo ne tik žmones, bet ir itin socialius primatus – rezusus.

 

Pasirodo, leukocitų gamyba ir vienišumas yra susiję. Potrauminio streso sutrikimo simptomai rasti ištyrus 141 vienišo vyresnio amžiaus individo baltuosius kraujo kūnelius. Tyrimą atlikę mokslininkai taip pat tikina, kad tokio ryšio negali paaiškinti nei depresija, nei stresas, o būtent vienatvės jausmas, rašo uchicago.edu.

 

Be to, užfiksuotas ir simpatinės nervų sistemos suaktyvėjimas, rašo iflcience.com. Emocinio sutrikimo pėdsakai aptikti ir praėjus 12 mėnesių po to, kai ligos buvo pradėtos gydyti.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tiek žmonių, tiek primatų kraujyje užfiksuotas padidėjęs kiekis monocitų. Vieniši rezusai netgi susirgo beždžionių imunodeficito virusu (ŽIV analogas primatų organizme).

 

„Kasdien nuo 2011 iki 2030 metų bent 10 tūkst. žmonių sukanka 65 metai. Turime kuo greičiau pagalvoti, kaip išspręsti vienišumo ir socialinės izoliacijos problemą problemą tam, kad išvengtume pirmalaikių mirčių“, – sako psichologas Johnas Cacioppo.

 

Tyrimas publikuotas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

 

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
as

ar jus prisimenat Naruto?????? :D

Owldies666

Vienatvė laimina, vienišumas žudo.

yra

Yra toks kitoks vienisumas, toks jausmas lyg esi vienas toks pasauly, ir niekas kitas taves nesupras, visi yra svetimi. Budamas ar vienas ar su kitais jauti kad vistiek esi vienas savyje ir netgi dar vienisesnis tampi zmoniu minioje. Tai labai sunkus jausmas. Be artimuju palaikymo ir tikejmo kazkuo auksciau na arba jau vaistu, dauguma zmoniu prasigeria, nusizudo. Nuo viso sio blogio gelbeja meile, bet be vilties ir be tikejimo nusiritama iki visiskos dvasines tustumos. Bukim vieni kitiems supratigesni.

Introvertas

Na ne visiems vienodai reikalingas socialinis stimulas. Intravertams reikia mažiau nei ekstravertams, priešingai net gali erzinti žmonių buvimas. Beto jei ir reikalinga matyti žmones jie gali pakeisti virtualia realybę ar augintiniais. Kitas reikalas yra išgyventi be visuomenės nuo kurios labai priklauso materialinė ir dvąsinė gerovė.

Taip pat skaitykite