Kaip filme Limitless: išrastas vaistas kuris žmones padaro protingesniais

limitlessAr įsivaizduoji ką galėtum padaryti, jei naudotum visą savo smegenų potencialą? Tik viena piliulė ir tu tampi tobula savo versija. Ką darytum? Turtai, valdžia? Kiek toli tu galėtum žengti? Pasirodo filmo Limitless (Šalutinis efektas) scenarijus buvo visai ne iš fantastikos srities.

 

Dar 1998 m. JAV Federalinė vaistų administracija (FDA) patvirtino modafinilą kaip vaistą nuo narkolepsijos – sutrikimo, kurio metu smegenys negali reguliuoti miego – pabudimo ciklo, todėl žmones ištinka netikėti „miego priepuoliai“ bet kuriuo paros metu ir bet kur.

 

Per pastaruosius metus modafinilas (pardavinėjamas kaip provigilis arba modavigilis) tapo populiarus ir dėl dar vienos priežasties – jis gali pagerinti žmogaus pažintinius gebėjimus.

 

Dabar mokslininkų komanda peržiūrėjo apie modafinilą sukauptą literatūrą ir nustatė, kad vaistas padidina didelę dalį smegenų kognityvinių funkcijų, skelbiama tyrime, kuris publikuotas žurnale „European Neuropsychopharmacology“.

 

Mokslininkai nėra tikri dėl to, kaip veikia šis vaistas, nors ankstesnių tyrimų metu parodyta, kad jis padidina neurotransmiterių histamino ir oreksino lygį. Abu jie atsakingi už miego ciklų reguliavimą. Vaistas taip pat padidina serotonino (jis paveikia nuotaiką) ir glutamato (sužadina smegenų ląsteles) kiekį žmogaus organizme.

 

Šie cheminiai pokyčiai nulemia, kad modafinilas gali išgydyti narkolepsiją, o kartu ir turi nenumatytą poveikį kitoms smegenų funkcijoms. Modafinilas žmogų padaro dėmesingesniu, gebančiu geriau įsiminti ir atlikti „aukšto lygio“ funkcijas, kurioms reikia informacijos iš kitų smegenų dalių.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Panašiu principu veikia dėmesio sutrikimo trūkumo sindromą (ADHD) gydantys vaistai, kaip aderalis, nors jie padidina neutrotransmiterių, dopamino ir norepinefrino kiekį.

 

Mokslininkų komanda peržiūrėjo 1990 – 2014 m. publikuotus tyrimus apie modafinilo poveikį pažinimui ir nustatė, kad modafinilas geriau padėjo atlikti užduotis, kurioms reikėjo „planavimo ir sprendimų priėmimo, lankstumo, mokymosi, atminties ir kūrybiškumo.“ Be to, tyrėjai teigia, kad vaistas beveik neturi pašalinių efektų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad jų tyrimas dar nereiškia, jog modafinilas yra patvirtintas kaip galintis padidinti pažintines funkcijas – vis dar reikia FDA sutikimo.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
A1

o tai athodai irgi tokie kaip filme? :D

Taip pat skaitykite