Nustatyta: melas kenkia sveikatai

melasSakome netiesą, nes nenorime užgauti kitų, arba pagražiname, kad istorija atrodytų įdomesnė. Tačiau ar tai būtų baltas, ar juodas melas, visi jie žaloja sveikatą.

 

Mokslininkai nustatė, kad mažiau meluojantys žmonės pasižymi ir geresne fizine, ir protine sveikata nei tie, kurie nuolat blefuoja.

 

„Jei galėčiau nustatyti ryšį tarp geresnės sveikatos ir melavimo, galbūt žmonės tiek daug nemeluotų“, – teigia Anita Keli (Anita Kelly), Dievo Motinos universiteto psichologijos profesorė.

 

A.Keli atkreipė dėmesį, kad žmonės nuolat meluoja, tačiau vertina kitų sąžiningumą. Ji ėmė svarstyti, ar žmonės galėtų nustoti meluoti ir kaip tai paveiktų jų sveikatą bei santykius.

 

110 tyrimo dalyvių, kurių amžius siekė nuo 18 iki 71 metų, psichologė padalijo į dvi grupes: kontrolinę, kuri galėjo meluoti kaip įprasta, ir „nemeluojančią“, kuriai liepta 10 savaičių sakyti tik tiesą. Kol eksperimentas truko, kartą per savaitę tyrimo dalyviai atsakydavo į klausimus apie sveikatą, kartais jie tai darydavo prijungti prie poligrafo. Abi grupės žinojo, kad teks atsakyti į klausimus, kiek kartų smarkiai ar truputį pamelavo, tačiau „nemeluojančiųjų“ grupei taip pat nurodyta vengti nekaltų melų.

 

Poligrafo aparatas reiškė, kad „nemeluojančiųjų“ grupė negalėjo meluoti apie pasakytų melų skaičių. Jei tą savaitę jie sakė netiesą, jiems teko tai pripažinti.

 

Tyrimas parodė, kad kai žmonės susilaikydavo nuo melavimo, per savaitę jų patiriamų fizinių negalavimų, tokių kaip skaudanti gerklė ar galva, skaičius sumažėdavo. Be to, lengviau buvo ir jų protui – kai buvo vengiama mažų melų, sumažėdavo depresijų ir nerimo priepuolių skaičius.

 

Nemeluojančios grupės nariai taip pat vengė pagražinamų, tiesiog pakeisdami temą ar neatsakydami į klausimus. Nemeluojantieji ne tik jautė mažiau nerimo ir depresijos bei rečiau skundėsi sveikatos sutrikimais, bet ir jautėsi laimingesni santykiuose.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
bv

Megstu tiesiai sviesiai sneketi, man tai patinka, jauciuos puikiai, bet,,,,, kiti girdedami tai dazniausiai blogai jaucias, visi nori saldaus melo,,,,

ropke

bet kokia neigiama emocija kenkia sveikatai, zmones jei pradetu teisingai mastyt, isnyktu visos ligos, sirgtu vienetai tik

Taip pat skaitykite