10 pačių keisčiausių baimių

fobijosTikriausiai visi daugiau ar mažiau turime baimių, tačiau kai kurie žmonės bijo neįtikėtinai keistų dalykų, tarkime, ruošti maistą, žiūrėti į veidrodį. Būna, kad juos šiurpina netgi lėlės! Štai 10 keisčiausių baimių sąrašas.

 

Agorafobija

 

Žmonės bijo atvirų vietų, bijo pereiti gatvę ar netgi važiuoti magistralėmis ar greitkeliais. Žinoma, turint tokią baimę, būtų labai sunku gyventi mieste. Taip pat šią baimę turintys žmonės neina per perėjas, kurios nereguliuojamos šviesoforais, nes mano, jog tai nesaugu. Ši baimė nesusijusi su automobilių baime.

 

Mageirokofobija

 

Šis pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „mageirokos“ – žmogus, mėgstantis gaminti. Taigi šiuo atveju turime baimę gaminti maistą. Tokia baimė gali būti pavojinga, nes gali turėti įtakos žmogaus mitybos įpročiams, pavyzdžiui, jis galbūt valgys tik nesveiką, greitai paruošiamą maistą. Kartais mageirokofobus gąsdina kitų žmonių aistra maisto gaminimui.

 

Pediofobija

 

Dar viena keista baimė – lėlių baimė. Tai baimė, jaučiama ne tik kraupiai atrodančioms lėlėms, bet visoms lėlėms apskritai. Taip pat prie lėlių galima priskirti ir manekenus bei robotus, todėl žmonėms, kenčiantiems nuo tokios baimės, gali būti sunku lankytis drabužių parduotuvėse, kuriose daug manekenų. Nereikėtų maišyti šios baimės su pedofobija ar pediafobija – vaikų baime.

 

Sigmundas Freudas teigė, jog ši baimė gali atsirasti dėl klaidingo įsitikinimo, jog žaislas gali atgyti. Robotų technikos specialistas Masahiro Mori teigia, jog kuo daugiau žmogiškų savybių įgauna negyvas daiktas, tuo labiau išryškėja jo „nežmogiškosios“ savybės, o tai tikrai gali atrodyti kraupiai.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Deipnofobija

 

Pokalbių prie pietų stalo baimė. Kai kurie žmonės taip bijo tokių dalykų, kad išvis vengia valgyti restoranuose ar kitose viešose vietose. Anksčiau etiketo taisyklės padėdavo žmonėms geriau orientuotis tokiose situacijose, jaustis patogiau. Šiandieninėje visuomenėje etiketo (ir ne tik) taisyklės yra pamirštos, todėl ši baimė gali būti siejama su etiketo kultūros stoka ir taisyklių nesilaikymu.

 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Eisoptrofobija

 

Tai yra veidrodžių (ir žiūrėjimo į save veidrodyje) baimė. Taip pat labai dažnai žmonės bijo veidrodžių, nes mano, jog taip galima susisiekti su pomirtiniu pasauliu. Dažnai tokie žmonės teikia pernelyg didelę reikšmę šiai baimei, net jeigu ir supranta, kad jų baimė nepagrįsta ir nelogiška. Žmonės tiki, jog įvairūs prietarai, pavyzdžiui, veidrodžio sudaužymas, atneša nelaimę.

 

Demonofobija

 

Tai yra blogio, antgamtinių būtybių baimė. Ji dažniausia „ima“ žmones, kurie tiki būtent tokių jėgų egzistavimu. Žmonės, kurie kenčia nuo šitos baimės, suvokia, kad tai yra nelogiška. Visgi, kai prasideda diskusija apie paranormalius reiškinius ir blogio jėgas, baimės apimti žmonės pernelyg jautriai į tai reaguoja. Taip pat tokia baimė gali atsirasti ir būnant tamsiose vietose (miškuose, niūriuose namuose) ar net žiūrint siaubo filmus apie demonus ar paranormalius reiškinius.

 

Penterafobija

 

Tai yra dar viena iš baimių – uošvės baimė. Tai yra ganėtinai populiari baimė, kurią patiria susituokusios poros. Ši baimė labiausiai paplitusi Vakaruose, todėl dažnai tenka matyti, kaip ši baimė iliustruojama filmuose ar reklamose. Dar vienas pavyzdys galėtų būti gerai žinoma Pelenės pasaka, kurioje atskleidžiama noverkafobija – pamotės baimė.

 

Arachibutyrofobija

 

Apie šią keistą baimę informacijos yra labai mažai. Tai būsena, kuomet bijoma, jog riešutų sviestas prilips prie gomurio. Geriausias sprendimas – nepirkti riešutų sviesto. Visgi populiarus užkandis gali įvaryti baimės visam likusiam gyvenimui. Štai vienas nuo šios baimės kenčiančio žmogaus pavyzdys: „Vos tik kur nors pamatau riešutų sviestą, pradedu siaubingai prakaituoti, pradeda niežtėti gomurį, jis tampa šiurkštus. Šitą baimę reikėtų numalšinti dar prieš prasidedant panikos priepuoliui.“

 

Katisofobija

 

Dar viena keista baimė – atsisėsti. Tokiai baimei atsirasti įtakos gali turėti ir hemorojus, tačiau kartais tai gali būti susiję ir su nutikimais, kuomet buvo atsisėsta ant kažko aštraus, o tai sukėlė skausmą ir išliko atmintyje kaip nemalonus prisiminimas. Kartais baimė gali būti ir dėl patirtos bausmės mokykloje ar dėl nemalonios patirties sėdint priešais įtakingus žmones. Tokia baimė gali pasireikšti gausiu prakaitavimu, kvėpavimo sutrikimu ir perdėtu nerimu.

 

Automatonofobija

 

Vaškinių figūrų, lėlyčių ir į žmogų panašių muliažų baimė. Negyvos būtybės kai kuriems žmonėms kelia nerimą ir baimę, tačiau jie patys to negali paaiškinti. Nemalonus jausmas, ir tiek. Visgi jokio specialaus gydymo tokiu atveju nereikia; tai labai normali baimė tikrai ne itin maloniam reiškiniui.

 

Rekomenduojami video:


2500
14 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Vika

Nežinau kodėl as bijau televizoreus

Vika

Bijau televizorius

nesvarbu

Aš tai daug ko bijau o ypač voru nekenčiu aš ju bijau ir bijau paskesti vandeni

!!!

Aš bijau veidrodžių.

Klaunas

As nemegstu klaunu ,o ju nebijau. Man visi sako kad cia klaunu baime

REDdog

Ko šiais laikais žmogus tik neprisibijo…

Edgaras

Tarsi tu neturi keistų baimių?

Anoniminė anomalija

Kad gal baimiu tokiu neturiu.

Baimė

Mano baime yra leliu kai paziurejau filma anabele. O veidrodziu tai prisiskaiciau apie kazkokia bloody marie. A siaip tai buvo kad savo atvaizdo veidrodyje nemaciau… Aisku bijau dantistu ir beje, mane karta motociklas nutrenke tai eit per kelia siek tiek eiti bijau. Bet tai nėra isterinė baimė. Dar daug ko bijau bet geriau neminėsiu nes iseis kaip knyga :D

paslaptis

Pas mane demonofobija nes siaubo filama isdrystu ziureti tik su geriausia drauge.

Agorafobikė

Agorafobija visai nėra “keista” baimė, ją turi vienas iš 160 žmonių. Ir ji susijusi ne su kokiais nors keliais ar perėjomis, o su žmonių susibūrimais – kuo “tirščiau” žmonių, tuo sunkiau ten būti. Galiu pasakyti, kad gyvenimas mieste tikrai buvo nepakeliamas. Kai išsikrausčiau į kaimą, reikalai pasitaisė ;)

Taip pat skaitykite