Prasidėjo katastrofinis Antarktidos ledyno tirpimas

0613-antarctica-ice-melting.jpg_full_600Jau ne vieną dešimtmetį mokslininkai baiminosi, kad, ginkdie, nepradėtų tirpti Vakarų Antarktidos ledynas – milžiniškas ledo masyvas, kuriam ištirpus, pasaulinio vandenyno lygis pakiltų net 3,3-4 metrais. „Space.com“ informuoja, kad vakar tyrėjai pasauliui paskelbė labai blogą naujieną: minėto ledyno tirpsmo procesai jau prasidėjo.

 

Deja, jie niekaip nesustabdomi, o tai reiškia, kad pasaulinio vandenyno lygis 3,3-4 metrais nebe „pakiltų“, o neišvengiamai pakils – ir jau kyla. Apie vis spartesnius Vakarų Antarktidos ledyno tirpsmo procesus pranešė dvi nepriklausomai viena nuo kitos dirbusios tyrėjų grupės. Jos savo tyrimų rezultatus publikavo žurnaluose „Science“ ir „Geophysical Research Letters“.

 

Viena tyrėjų grupė paskelbė 40 metų trukusių ledyno stebėjimo rezultatus, kita – kompiuterinio modeliavimo duomenis. Jie byloja, kad tirpsmo procesų nebesustabdytų net ir drastiškiausi klimato vėsimo scenarijai. Bėda ta, kad didžioji dalis Vakarų Antarktidos ledyno plyti po vandeniu, didžiulėje žemės įduboje, rašo „New York Times”.

 

europeMap

Neliks daugiau kaip pusės Lietuvos.

 

Glaciologas Johnas Merceris dar 1978 m. įspėjo, jog įdubos pakraščiuose esančiam ledui pradėjus tirpti ir ledui pradėjus grimzti į gilesnius vandenis, ledynas taps ypač nestabilus – jam iškils didžiulė grėsmė nestabdomai tirpti. Deja, tai jau nebe prognozės ir ne katastrofų filmo scenarijus, o tikrovė. „Procesai jau vyksta ir vis labiau įsibėgėja, – pripažįsta NASA tyrėjas Thomasas P. Wagneris. – Ir sustabdyti to nebegali niekas.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Šiek tiek labiau raminanti naujiena yra ta, jog tirpsmo procesai truks kelis šimtus metų. Tai reiškia, kad žmonija turi šiek tiek laiko pasiruošti katastrofiniam pasaulinio vandenyno lygio padidėjimui 3-4 metrais. Tačiau tai – jau nebeišvengiama ir nepakeičiama. „Ledynas tirps dešimtmečius ar net šimtmečius, tačiau ką nors daryti jau per vėlu, – teigia Kalifornijos universiteto Irvine ir NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos glaciologas Ericas Rignot. – Didžiulis Vakarų Antarktidos ledynas pradėjo tirpti ir peržengė ribą, už kurios prasideda nebesustabdomi procesai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kelio atgal nebėra.“ Vakarų Antarktidos ledynas sudaro 10 proc. visą Antarktidą gaubiančios ledo kepurės. Didžioji ledyno dalis glūdi milžiniškoje įduboje po vandeniu. Tirpsmo nebesustabdys jokie pasaulinio klimato atšalimo variantai – visų pirma todėl, kad ledynas tirpdamas traukiasi į duburio dugną, kuriame nėra jokių traukimosi procesus sustabdyti galinčių kalnų, keterų.

 

Nors tirpsmas vyks ne vieną šimtmetį, vis dėlto jau iki 2100 m. pasaulinio vandenyno lygis pakils 1 metru. O kai ištirps visas Vakarų Antarktidos ledynas, pasaulinio vandenyno lygis pakils nuo 3,3 iki 4 metrų. Tyrėjai yra linkę manyti, kad ledynas tame duburyje tirpsta ne nuo viršaus, o nuo dugno, nes besikeičiantys Antarktidos regiono vėjai, kaip manoma, stumia įšilusius vandenis Antarktidos žemyno link. Todėl minėtas ledynas tirpsta ne nuo „viršugalvio“, o nuo „pėdų“.

 



 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Agnii

” Jau per vėlu ” , ” To pakeisti jau nebegali niekas ” ir blah blah blah , tai kokio velnio stato fabrikus , kerta miškus ?

REDdog

Manau jog tai labai rimta…
Dabar visi šalių vadovai sprendžia tarpusavio bendravimo santykius ir vieni kitiems grasina karais…
Jie galėtų spręsti tokias problemas kaip:
Pasaulinis atšilimas,didelis vandens telkinių užterštumas ir pan.
Taip…žinau jog kai Lietuva pradės grimzti po vandeniu mes jau seniai ilsėsimės karstuose…giliai po žeme…
Bet gi reikia imtis veiksmų!!!
Jeigu ne MES, tai KAS ???
Mūsų vaikai, mūsų vaikų vaikai, mūsų vaikų vaikų vaikai….
Visi mirs!
Dievas sukūrė žemę žmogui, kad tas gimtų, užaugtų, veistūsi bei daugintūsi, gyventų, o galiausiai…mirtų.
Deja pasaulis ko gero jau pasmerktas pražųti kartu su visa gyvastimi jame…

Algis

Dabar aisku del ko legalizavo narkotikus Olandijoje.

LMT

Ale kai tas ledynas Istirps,musu jau seniai nebebus, ne bent kas nors atgimtu vel,sitam pasauly

Jo

Rytine Lietuva lenkai ar rusai jau bus okupave , o ten kur sala Lietuvos teritorijoje tai bus – Island of Lithuania . Pasistatysim tvirtove aplink kaip senais laikais :D

idk

Taip, bus labai linksma grisim i viduramzius :D

Žemaitis

Velniop tą Vilnių nuo senų laikų jis Žemaičiams nieko gero neatnešė. Žemaitija vėl bus laisvą ne Lietuva o Žemaitija :DD Prognozės geros.

DD

Mano namukas kap stoves dzukijon tep stoves ty ;)

Taip pat skaitykite