10 keistų faktų apie visų mūsų dantis

Apie savo dantis turbūt retai susimąstome, paskubomis juos valome šepetėliu, retkarčiais – dantų siūlu, o susirūpiname dažniausiai tada, kai skausmas nebeleidžia miegoti. Tikimės, kad perskaitę šią pagal listverse.com parengtą išties įdomią informaciją apie dantis susimąstysite ir nelauksite, kol skausmas jus suries.

 

10. Brangakmeniais papuošti dantys

 

Majai jau prieš 2500 metų turėjo gana pažengusį supratimą apie dantis. Jų „stomatologai“ turėjo primityvius grąžtus, skirtus dantims dekoruoti. Kartais dalis danties būdavo nupjaunama arba keičiama jo forma norint atrodyti įdomiau. O ekstremaliausiai atrodo dantų puošimas brangakmeniais.

 

brangakmeniai

 

Dažniausiai vyrai turėdavo dantyse mažas skylutes, į kurias buvo įstatomi akmenėliai. Kaip teigia tyrinėtojai, majai turėjo būti gana įgudę, jei sugebėdavo išgręžti skylutes ir pritvirtinti akmenį nenulaužę danties.

 

9. Peliukas Perezas

 

Paprastai, kai vaikui iškrinta dantukas, yra sakoma, kad dantukų fėja ateis ir mainais už dantį paliks pinigų. Tačiau ispanai turi kitokią tradiciją, kuri prasidėjo 1894-aisiais, kai karaliaus mažajam sūnui iškrito pirmasis dantukas. Tuomet valdovas šia svarbia proga paprašė dvasininko Luiso Colomos vaikui sukurti istoriją apie iškritusį dantuką. Taip gimė populiarusis peliukas Perezas.

 

Nors dauguma ispaniškųjų kraštų turi panašų peliuką, tačiau danties paėmimo būdai skiriasi. Štai mažieji argentiniečiai nededa savo dantukų po pagalvėmis, bet įmeta į stiklinę su vandeniu tikintis, kad peliukas bus ištroškęs.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

8. Gatvės dantų gydytojai

 

XIX a. pradžioje žmonės tik pasvajoti galėjo apie dantų gydytojus – tokia profesija net neegzistavo. Taigi žmonės kreipdavosi į tuos, kurie turėjo tinkamus įrankius dantims taisyti, tiksliau turbūt reikėtų sakyti – juos ištraukti. Turbūt atspėsite, kas dažniausiai atlikdavo dantų gydytojų vaidmenį. Tai būdavo barzdaskučiai arba kalviai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

7. Dirbtiniu būdu išauginti dantys

 

Kinų mokslininkai bandė išauginti dirbtinius dantis naudojant kamienines ląsteles, išgautas iš žmogaus šlapimo. Su žmonėmis tokie eksperimentai negali būti legaliai atliekami, tad dirbtinis dantis buvo auginamas pelės burnoje. Nors tokie eksperimentai pasirodė kaip didelis žingsnis link pilnai funkcionuojančio dirbtinio danties užauginimo, čia yra ir tam tikrų neaiškumų.

 

peles

 

Pirmiausia, šlapimas nėra pati geriausia medžiaga kamieninėms ląstelėms išskirti, nes tai gali sukelti užkratą. Ir net jei mokslininkams pavyks užauginti dirbtinį dantį, jiems reikės sugalvoti, kaip burną priversti tą dantį priimti.

 

6. Vaistai nuo dantų skausmo

 

Mūsų protėviai turėjo daugybę įdomių būdų dantų skausmui malšinti. Dauguma jų buvo neką efektyvesni negu placebas. Kai kurie žmonės tikėjo, kad dantyse gyvena mažučiai kirminukai, kurie ir sukelia skausmą. Atsikratyti nepageidaujamais gyventojais buvo galima keisčiausiais metodais. V

 

ienas tokių būdų aiškina, kad reikia kalbėti tam tikrus užkeikimus, o paskui apsikeisti seilėmis su varle – turbūt pats bjauriausias įmanomas dalykas. Senais laikais vienas medikas siūlė skaudantį dantį gerai išrakinėti su vinimi, kol kraujas pasirodys, o kruviną vinį įkalti į medinį paviršių. Jis tvirtino, kad taip išgydytas dantis daugiau nebevargins.

 

5. Mikrobais apsėsti dantų šepetėliai

 

Nepatikėsite, tačiau mokslininkai išsiaiškino, kad tualetas yra viena iš švariausių vietų jūsų name. O štai jūsų dantų šepetėlis, nuolat valydamas bakterijas, ir pats jomis apsineša. Bakterijoms ant dantų šepetėlio daugintis pakanka vienintelio dalyko – drėgmės. Taigi jei norite jų išvengti – laikykite savo šepetėlį sausai.

 

4. Meilės dantims diena

 

Kinų valdžia, norėdama padidinti žmonių dėmesį dantų apsaugai, paskelbė rugsėjo 20-ąją meilės dantims diena. Šią dieną siūlomos įvairios nuolaidos, dalijama informacija, kuria stengiamasi drąsinti žmones reguliariai lankytis pas dantų gydytojus ir taip išvengti rimtesnių problemų. Valdžios sumanymas išties pavykęs – ši tradicija gyvuoja jau kelis dešimtmečius ir pritraukia daugiau žmonių pasitikrinti.

 

3. „Mountain Dew“ ir Apalačuose gyvenančiųjų dantys

 

Dėl nedidelės kainos, skonio, cukraus, kofeino ir kitų ypatybių gazuotas gaivusis gėrimas „Mountain Dew“ tapo nacionaliniu Apalačų kalnų regionuose įsikūrusių gyventojų gėrimu. Vartoti „Mountain Dew“ yra giliai įsišaknijusi jų kultūroje tradicija, tad nenuostabu, kad įvairaus amžiaus žmonės čia jį nuolat geria, ir vartojamas šis gėrimas vietoj vandens. Toks besaikis vartojimas gyventojams sukėlė begalę dantų problemų. Netgi pavadinimas atsirado išgedusiems dantims pavadinti „Mountain Dew burna“. Politikai siūlė uždrausti žmonėms parduoti šį gėrimą už maisto talonus, tačiau vargu ar tai išgelbėtų gyventojus nuo įsišaknijusios priklausomybės.

 

2. Pirmieji dantų šepetėliai ir pasta

 

Mūsų protėviai jau nuo seno rūpinosi savo dantimis. Rasta įrodymų, kad jau Senovės Egipte žmonės naudojo primityvius įrankius, pagamintus iš smulkių šakelių, savo dantims valyti. Nenustebkite – daugelyje šalių dar ir šiomis dienomis žmonės naudoja tokias šakeles su antibakterinio poveikio medžiagomis (pvz., cinamonu). Ir savo efektyvumu tokie šepetėliai nenusileidžia moderniesiems.

 

first-tb1

 

Pirmieji šiek tiek panašų į šių dienų šepetėlį išrado kinai. Šepetėlio kotelis buvo gaminamas iš bambuko, o šereliai – iš šerno plaukų. Pirmosios dantų pastos nė iš tolo nepriminė naudojamų šiandien. Jų sudėtyje buvo ne patys maloniausi burnai ingredientai: pelenai, deginti kiaušinių lukštai, sutrinti kaulai ir kitoks gėris.

 

1. Tinkama dantų higiena

 

Dauguma žmonių mano, kad dantis reikėtų valyti iš karto po valgio. Tačiau derėtų prisiminti, kad tuomet jūsų burnoje yra ir didžiausias kiekis rūgštinių seilių, kurios valant dantis šepetėliu yra įtrinamos į dantų emalį ir pradeda jį naikinti. Vienas dantų gydytojas siūlo iš karto po valgio skalauti burną vandeniu, norint atkurti pH pusiausvyrą, o dantis valyti praėjus pusvalandžiui. Taip pat teigiama, kad nenaudojant dantų siūlo valymas tik šepetėliu yra bevertis. Dantų siūlas padeda pašalinti maisto likučius, kurių dantų šepetėlis neįstengia pasiekti.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
valdis

Kaip žinote, rykliams iškritę dantys atauga. Būtų nuostabu, jeigu šią savybę turėtume ir mes. Deja, Dievai sutvėrėjai mums tokią galimybę “suprojektavo” tik kartą per gyvenimą. Ir nenuostabu – anot Biblijos, žmogus buvo sukurtas šeštadienį, o visi žinome, koks tas darbas prieš savaitgalį – mintys tik ir sukasi apie poilsį…
:o)

ttt

Kada nors genetikai tikrai sukurs vakcina kuri privercia iskritus danciui vel ataugti ir ataugti. :)

Taip pat skaitykite