Šianakt ir pirmadienį prognozuojama 100 meteorų per valandą

„Krintančiųjų žvaigždžių“ lietui – meteorų srautui stebėti 2013 metų rugpjūtį susiklostė labai palankios sąlygos, rašo „gazeta.ru“. Kaip prognozuoja Pasaulinė meteorų organizacija (IMO), meteorų srauto, vadinamųjų perseidų (iš Persėjo žvaigždyno lekiančių meteorų, apie kuriuos pirmą kartą užsimenama kinų metraščiuose) maksimumas 2013 metais numatomas naktį iš rugpjūčio 12 į 13 dieną: tuomet stebimų „krintančiųjų žvaigždžių“ skaičius per valandą gali siekti šimtą.

 

 

Sekmadienį meteorų kris kiek mažiau, bet pakankamai daug: jau penktadienį stebėtojai fiksavo daugiau kaip 25 meteorus per valandą. Mėnulis šiais metais netrukdo: būdamas bemaž pirmajame ketvirtyje, jis „pasislėps“ už horizonto ankstų vakarą.

 

 

Perseidų meteorai – tai kadaise praskriejusios minėtos Svifto-Tutlio kometos pažertos dulkelės, kurios papuldamos į Žemės atmosferą sudegdamos žibteli meteorų šviesa. Astronomai šį meteorų srautą vadina Perseidais, nes stebint iš Žemės atrodo, kad meteorų „strėlės“ susikryžiuoja Persėjo žvaigždyno srityje.

 

Belieka tikėtis, kad dangus virš Lietuvos išsigiedrins, ir naktį galėsime stebėti „krintančias žvaigždes“, siųsdami dangun savo norus. Ir kad nenutiks taip, kaip Čeliabinske…

 

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
minde702

Stebejau antra valanda nakties per 10min viena pamaciau :D nusivyliau ir parejau miegot :D

aa

Maždaug nuo 22:30 tokių laiku turėtų pradėti kristi.

Griffinas

Ale rimta, apie laiką nieko ir nerašo… ;\

Meida

Kokiu laiku (val.) būtų didžiausia tikimybė tai išvysti? ;)

Kąžinau

Man irgi būtų įdomu :)

Taip pat skaitykite