Mokslininkai atrado „dieviškąją dalelę“!

Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos CERN mokslininkai pranešė atradę naują dalelę ir yra 99,999 proc. tikri, kad tai – Higgso bozonas, dar vadinamas „dieviškąja dalele“.
 
Ši elementarioji subatominė dalelė paaiškina, kodėl kitos dalelės turi masę.
 
Naujoji dalelė buvo atrasta Didžiajame hadronų greitintuve (LHC). „Jie atrado dalelę, kuri atitinka Higgso bozonų teoriją, – sakė profesorius Johnas Womersley. – Tai yra patvirtinta. Šiandien yra labai svarbi diena mokslui.“
 
Mokslininkai teigia, kad šios dalelės egzistavimo požymiai buvo patvirtinti su 5 sigma tikimybe (99,9995 proc.), o tai laikoma faktiniu dalelės egzistavimo įrodymu, praneša Telegraph.co.uk. Būtent toks uždavinys ir buvo keliamas vykdant tyrimus LHC.
 
„Tai iš tiesų yra nauja dalelė. Mes žinome, kad tai turi būti bozonas, ir tai yra sunkiausias kada nors atrastas bozonas, – sakė vienos iš tyrime dalyvavusių mokslininkų komandų atstovas Joe Incandela. – Tai gali būti svarbiausias mokslo srities atradimas per pastaruosius 30–40 metų.“
 
Atradimas buvo paskelbtas Ženevoje, o auditorijoje buvo ir Edinburgo profesorius Peteris Higgsas, kuris prieš beveik 50 metų pirmą kartą pasiūlė mistiškos dalelės egzistavimo galimybę. Dėl to ji buvo pavadinta šio mokslininko pavarde.
 
Higgso bozono tiesiogiai stebėti neįmanoma, todėl jo egzistavimą įmanoma nustatyti tik iš dalelių, į kurias atsimušęs jis suyra. Tai buvo stebima LHC įgreitinant protonus beveik šviesos greičiu, kol jie susiduria.
 
Naujasis atradimas užpildo standartinio fizikos modelio spragas. Pagal standartinį fizikos modelį laikoma, kad Higgso bozonai suteikia medžiagai masę. Teigiama, kad su mase susijęs energijos laukas, vadinamas Higgso lauku, paplitęs po kosmosą. Keliaudamos pro šį lauką dalelės su juo sąveikauja ir įgauna masę.
 
Šios dalelės turėjo ypatingą reikšmę formuojantis Visatai – be jų nebūtų susidariusios žvaigždės, planetos, kitos medžiagos ir struktūros. Todėl Higgso bozonas buvo pramintas „dieviškąja dalele“.
 
Tai, kad Higgso bozonas egzistuoja, reiškia, jog mokslininkams nebūtina atsisakyti iki šiol naudoto standartinio fizikos modelio, nusakančio elementariųjų dalelių sąryšius ir jų savybes. Tačiau mokslininkai dar tvirtai negali pasakyti, ar atrastosios dalelės savybės visiškai sutampa su standartiniu fizikos modeliu – tam, kad tai būtų patvirtinta, mokslininkams dar teks paplušėti.
 
Jei Higgso bozono savybės nesutaptų su teoriniais svarstymais, reikštų, kad standartinis modelis iš esmės yra teisingas fizikos kelias, tačiau jį reikia šiek tiek pataisyti ir papildyti. Tai būtų tarsi naujas atspirties taškas sprendžiant standartinio modelio problemas.
 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Epic

Norejo rast tai rado,nores rast kokia kita dalele ir ta anksciau ar veliau ras;)

praeivis

as nesuprantu kokia dalele,jug visi dievai yra isgalvoti zmoniu ,kad galetu manipuliuot mase prie kocia dieviskoji dalele nu tai cia kaip visada itariu kunigas per mises padagines vyno ,as ir kaip prisigeriu netik dieviska dalele bet zmona sake kad ,ir su angelais pasikalbu

Šešėlis

Dieviškoji dalelė tik “pravardė”. Straipsnį bent skaitei? :)

Sabikas

Vau, kaip svarbu. Bus proga vadovėlius papildyt.

Buda

Atrado mano dalele :)))))))))))

Jezus

Von n* is cia Buda

Šešėlis

paprastam žmogui nieko įspūdingo :) Jau projektui besibaigiant surado tik :D manau tempė gumą ilgai :)

dtyje6k

del to dujos pigs?

opc

tik brangs, juk tiek buvo investiciju vien kad surast ta dalele…

RoxiO

Optimistas :D

Taip pat skaitykite