Marse aptiktas požeminis urvas?

Marsas nepaliauja stebinęs mokslininkų. Naujausia NASA specialistus sugluminusi mįslė – štai toks iš Raudonosios planetos zondo „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO) atsiųstas visai neraudonas kadras. Jame matyti krateris, kurio dugne – į požemį atsiverianti 20 metrų gylio ertmė. Kaip ji atsirado (o gal net ir kas ją ten paliko) mokslininkai atsakyti kol kas negali.

 

Neįprastą kiaurymę viename iš Marso kraterių mokslininkai atsitiktinai pastebėjo peržiūrinėdami užgesusio Povo ugnikalnio (Pavonis Mons) fotografijas, kurias MRO užfiksavo „HiRISE“ instrumentu.

 

Panašu, jog ertmė veriasi į požeminį urvą (nearti dirvonai pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje subruzdusiems speleologams?). Įdomu yra tai, jog dalis požeminio urvo – apšviesta pro ertmę krintančių saulės spindulių.

 

Fotokadrų analizės duomenys byloja, jog ertmės gylis turėtų būti apie 20 metrų, o skersmuo – apie 35 metrus. Kodėl ertmę supa apskritas krateris, kol kas aktyviai tebediskutuojama. Taip pat neaiškus ir tikrasis požeminės ertmės erdvumas: 35 metrai – tik regimosios ertmės skersmuo.

 

Tokio tipo krateriai ir jų dugnuose besiveriantys urvai mokslininkams yra ypatingai įdomus, kadangi kraterio ir ertmės šlaitai urvą saugo nuo atšiaurių Marso paviršiaus sąlygų, tad tokie kraštovaizdžio objektai galėtų būti vieni iš pirmųjų kandidatų Marse dairantis gyvybės pėdsakų.

 

Būtent netoli tokių kraterių ateityje gali leistis robotizuotos mokslinių tyrimų stotys ar net pirmieji Marso tyrinėtojai-žmonės.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Saulys

Paprastai tokiuose nasa pareiskimuose pilna tokiu dalyku kaip “tai svarbus atradimas pries zmonem isikeliant i Matsa. Ten gali buti vandens, be kurio kaip zinome jie neisgyventu.”
Bull sheat. Jei as darbe ziureciau i nuotrauka, kuri nieko nereiskia, as nei cento negauciau. Kita vertus mano bosas kas valanda primintu, kad rasciau nuotrauka su kazkuo ir parasyciau ataskaita paremta moksline analize. Daubos ir kiaurymes turetu nasa seniai nedominti. Taciau kaip kazkada sakes tai visai ne tuo tikslu dirbanti organizacija (cia greiciau disorganizacija).

Alvydas

Negaliu tvirtinti, tačiau įtariu, kad NASA ne be reikalo paliko Mėnulį – juos išvijo mirusios lotinų kalbos vėžiagyviai. Reikia manyti, tai jie leidžia jiems tyrinėti Marsą. O kas ten…..manau greit bus matyti.

Taip pat skaitykite