Naujas asteroidas grasina Žemei!

Neseniai atrastas 45 metrų skersmens ir 140 tūkst. tonų svorio asteroidas 2012 DA14 ateinančių metų vasarį dukart kirs geostacionarių palydovų žiedą, tad egzistuoja didelė tikimybė, jog gali būti numušti geostacionaria orbita aplink Žemę skriejantys palydovai. NASA astronomai kol kas neatmeta ir susidūrimo su Žeme tikimybės, tačiau ją dar reikia tikslinti. Asteroidą 2012 DA14 atrado LaSagra observatorijos astronomai iš Ispanijos.

 

Tiksli pavojingo priartėjimo data – 2013-ųjų vasario 15 d. Nors NASA tvirtina, jog asteroido trenkimosi į Žemę tikimybė vertinama 0,031 proc., jei taip atsitiktų, Žemės paviršiuje įvyktų 2,4 megatonos sprogimas, savo galia maždaug prilygstantis 1908 m. Tunguskos apylinkėse įvykusiam dangaus kūno sprogimui, apie kurį rašėme prieš keletą dienų.

 

Šiuo metu NASA tikslina asteroido skriejimo trajektoriją, tad astronomai kol kas susidūrimo su Žeme grėsmę, jei kosminė uola prieš tai kliudytų kurį nors iš geostacionarios orbitos palydovų, yra linkę vertinti atsargiai.

 

„Tikimybė yra labai maža, tačiau jos atmesti negalima, – tvirtina NASA Reaktyvinių jėgų laboratorijos Pasadenoje (Kalifornija, JAV) astronomas Polas Čodasas (Paul Chodas). – Faktas tas, jog asteroidas praskries išties labai arti Žemės.“

 

Kol kas galingesnių teleskopų objektyvuose asteroidas 2012 DA14 matomas kaip blankus taškelis, tačiau kitų metų vasarį, kai prie Žemės priartės 33,8 tūkst km atstumu, jis bus kur kas grėsmingesnis – kosminio luito trajektorija dusyk kirs geostacionarių palydovų zoną. Artimiausiais mėnesiais NASA mėgins tiksliai nustatyti, kur ir kaip arti atsidurs asteroidas, pasiekęs Žemei artimiausią savo trajektorijos tašką.

 

„Kol kas tiksliai nežinome, kur tiksliai erdvėje yra asteroidas 2012 DA14, – atskleidžia kitas minėtos laboratorijos darbuotojas Stivenas Česlis (Steven Chesley). – Toks neapibrėžtumas kliudo tiksliai įvertinti kosminio kūno orbitą ir pateikti tikslias prognozes.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Nėra nė vieno NASA darbuotojo, kuris jaudintųsi, jog asteroidas 2012 DA14 smogs į Žemę, tačiau specialistai sutinka, jog pavojingai priartėjęs asteroidas gali būti matomas iš Žemės.

 

„Gali būti, jog jis bus matomas net ir pro gerus žiūronus ar nedidelį teleskopą, – pritaria P. Čodasas. – Tokiam kosminiu masteliu mažam kūnui tai yra išties neįprastas dalykas.“

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Astronomai tikslina 2013-ųjų asteroido susidūrimo su planeta tikimybę, tačiau kol kas nieko nekalba apie pakartotinį 2012 DA14 vizitą 2020-aisiais. Mokslininkai aiškina, jog pirmiausia reikia sulaukti ir pamatyti, kaip arti kosminis akmuo praskries kitų metų vasarį ir kokią įtaką asteroido trajektorijai padarys Žemės gravitacija. Tuomet bus galima formuluoti preliminarias prognozes 2020-iesiems.

 

Jei vis tik atsitiktų taip, kad asteroidas trenktųsi į Žemę, astronomai aiškina, jog 2012 DA14 smogtų į Antarktidą ar į ją juosiančias pietines vandenų teritorijas. 140 tūkst. tonų uolos sprogimas civilizacijos nesunaikintų, bet jei akmuo pataikytų į gyvenamą teritoriją, didžiulio aukų skaičiaus išvengti nepavyktų. Realūs ar tik tikėtini yra tokie pavojai, tačiau NASA sutinka, jog tiksliai įvardyti potencialias grėsmes yra labai svarbu.

 

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
lukas

aikit jus asteroidai greiceu ce valkatos kris is dangaus :d:d:d:d:d:D:DD:D:d:d:d:d:d:d haha

:)

45 metrai ? Tai asteroidas dujinės kilmės ? Nes jai ne tai menkniekis krentant į žeme jis dar suskiltų ir isilydytu tai iš 45 liktų gal 30 metrų . Vidutinio lėktuvo dydžio asteroidas išraustų nemaža duobe gal net puskilometrio skersmens . Na bet tiek žemės jau tikrai nepražudytu .

lukas

cool is kur zinai tiek dauk

Liutas_karalius

esu skaites jog,25-125metru skermens akmenukas sukeltu lokalia katastrofa,125-225metru regionines,virs 225m grestu globalia nelaime,bet miegu ramiai brius willis nuskris ir istaskys akmeni:) daugiau pozityvo zmogai : )

ssawesx

Siaip kasdiena pro zeme praskrenda simtai tukstanciu asteroidu ir nieko,beto jei jis skrietu tiesiai i zeme zemes orbitoje jis sudegtu.

gaila

mum sakes

Taip pat skaitykite