Mūsų Saulė „agresyvėja“

NASA palydovas nufilmavo Saulės paviršiumi slenkantį Žemės dydžio „tornadą“. Gigantiškas plazmos viesulas yra didesnis nei gali pasirodyti pažiūrėjus į jo fotografiją – mokslininkai neatmeta galimybės, jog dydžiu šis darinys pranoksta Žemę, o į kosminę erdvę jis nusidriekęs tūkstančius kilometrų. Ne mažiau įspūdingas ir „tornado“ greitis: viesulas juda 482 tūkst. km/h greičiu.

 

Neįprastą fenomeną, kurį mokslininkai kol kas dar nevisiškai perprato, šį mėnesį nufilmavo NASA Saulės dinamikos observatorija (Solar Dynamics Observatory, SDO). Kosminis aparatas atlieka penkerių metų misiją, kurios pagrindinis tikslas – stebėti, kaip Saulės aktyvumas (ypač – jos magnetinis laukas) veikia Žemę.

 

Nors savo išvaizda Saulės „tornadas“ (mokslininkai juos vadina Saulės protuberantais) panaši į žemiškuosius giminaičius, jų kilmė yra visiškai skirtinga. Žemiškieji viesulai – atmosferos slėgio pokyčių rezultatas. O štai Saulės protuberantai susiformuoja dėl šviesulio magnetizmo.

 

Tiesa, ko nors daugiau paaiškinti mokslininkai kol kas negali. NASA dirbanti specialistė Terry Kucera neslepia, jog ji ir kolegos vis dar mėgina perprasti, kaip toks reiškinys vyksta. Maždaug 8000 ºC laipsnių karščio „tornadas“ yra gerokai vėsesnis už supančią Saulės paviršiaus terpę (jos temperatūra – apie 2 mln. laipsnių). Pirmą sykį šį reiškinį vizualiai užfiksuoti yra pavykę 1996 m.

 

 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Sportininkas

Kažkoks hipnotizuojantis vaizdas

orūno

tam paciam Mario tau grybu ir zoles reikia

.Mariau ir Mr.

Kaip jusu manymu jis atskris? Atsiprasau, kad taip pasakysiu, bet taip gali manyti tik visiskai nemastantis zmogus. Gal jus manot, kad jis atitruks nuo saules ir nuskris :D . As manau, kad viena saules “agresivejimo” kulminacija gali buti milziniskas protuberantas koris zemes link paskleis milijardus plazmos. Gali sustreikuoti elektra ir kita gal pasirodis pasvaiste, bet manau didesniu problemu nebus.

Cia tik as taip galvoju jei jus manote kitaip prasau pakomentuoti.

Marius

Gal geriau nenoreti kad jis atsitrenktu nes padariniai butu katastrofiski…

Mr

Įdomu į mus atsitrenks . Koks kiltu pavojus ?

opc

baisiai-gražus šokis

Taip pat skaitykite