Meksikiečiai paskelbė dar vieną teoriją apie 2012

Meksikos archeologijos institutas atmeta teorijas, kad senovės majai numatė kokią nors 2012 metais įvyksiančią apokalipsę.
 
Tačiau jis pripažino, kad išraižytame fragmente, rastame pietų Meksikoje esančioje vietovėje, yra antra nuoroda į šią datą, pranešė naujienų agentūra AP.
 
Dauguma ekspertų cituoja tik vieną išlikusią nuorodą apie šią datą esančią majų simboliniuose ženkluose, akmeninėje lentelėje iš Tortugero vietovės Tabasko valstijoje.
 
Tačiau Nacionalinis antropologijos ir istorijos institutas pranešė, kad iš tiesų yra kita užuomina apie šią datą, rasta netoliese esančiuose Komalkalko griuvėsiuose. Šie įrašai rasti ant iškaltos ar sulipdytos plytos paviršiaus. Komalkalkas iš kitų majų šventyklų išsiskiria tuo, kad jis buvo pastatytas iš plytų.
 
Instituto atstovas Arturo Mendezas teigė, kad įrašo fragmentas atrastas jau seniai ir buvo nuodugniai ištirtas. Jis neeksponuojamas, o laikomas instituto saugykloje.
 
Apie „Komalkako plytą“, kaip vadinamas antrasis fragmentas, internete diskutuoja ekspertai. Dauguma vis dar abejoja, kad tai tiksli užuomina į 2012 metų gruodžio 21 ar 23 dieną – datas, kada, anot teorijos šalininkų, gali ateiti pasaulio pabaiga.
 
„Kai kas teigia, kad tai kita nuoroda į 2012 metus, tačiau aš tuo neįsitikinęs“, – teigė Davidas Stuartas, Teksaso universiteto Ostine majų epigrafijos specialistas.
 
Anot jo, plytoje įrašyta data yra „kalendorinis ratas, dienos ir mėnesio pozicijos kombinacija, pasikartojanti kas 52 metus.
 
Plytoje nurodyta data sutampa su 13-ojo Baktun pabaiga. Baktun – maždaug 394 metų laikotarpis, o 13 majams buvo svarbus, šventas skaičius. Majų ilgojo skaičiavimo kalendorius prasideda 3114 metais prieš Kristų, o 13-asis Baktun baigiasi maždaug 2012 metų gruodžio 21 dieną.
 
Tačiau plytoje esanti data gali sutapti su panašiomis praeityje buvusiomis datomis, teigė D. Stuartas.
 
„Nėra jokios priežasties, kodėl tai negalėtų būti data senovės laikais, apibūdinanti kokį nors svarbų Klasikinio periodo istorinį įvykį. Iš tiesų trečiasis plytoje esantis simbolinis ženklas gali būti skaitomas kaip veiksmažodis „huli“, reiškiantis „jis/ji atvyksta“, – tvirtino ekspertas.
 
„Čia nėra jokios nuorodos į būsimąjį laiką ( priešingai nei Tortugero frazėje), o tai, mano manymu, rodo, kad Komalkako data yra labiau istorinė, o ne pranašiška“, – teigė jis.
 
Abu įrašai – Tortugero lentelė ir Komalkako plyta – padaryti maždaug prieš 1,3 tūkst. metų ir abu yra paslaptingi.
 
Tortugero įrašas apibūdina tai, kas turėtų nutikti 2012 metais. Ten kalbama ir apie Bolon Yokte, paslaptingą majų dievą, siejamą ir su karu, ir su kūrimu.
 
Tačiau dėl erozijos ir akmens suskilinėjimo fragmento pabaiga yra beveik neįskaitoma, tačiau kai kurie teigia, kad paskutinius simbolius galima suprasti taip: „Jis nusileis iš dangaus“.
 
Komalkako plyta įdomi tuo, kad išraižytos plytų pusės greičiausiai buvo padėtos į vidų ar padengtos tinku, o tai leidžia manyti, kad įrašai neturėjo būti matomi.
 
Antropologijos ir istorijos institutas jau seniai teigia, kad gandai apie pasaulio pabaigą atnešiantį ar pasaulį pakeisiantį įvykį 2012 metų gruodį yra tik suvakarietintos majų kalendorių interpretacijos.
 
Ketvirtadienį institutas dar kartą pakartojo, kad „vakarietiška mesianistinė mąstysena iškraipė senovės civilizacijų, tokių kaip majai, kosmoso įvaizdį“.
 
Anot instituto ekspertų, majai laiką suvokė kaip ciklų eilę, kurie reguliariai prasidėdavo ir pasibaigdavo, tačiau nurodomo ciklo gale nėra nieko apokaliptinio.
 
Internete intensyviai sklandant gandams apie 2012 metais laukiančią katastrofą, institutas kitą savaitę rengia specialią apvaliojo stalo diskusiją, kurioje dalyvaus 60 majų ekspertų, kurie „išsklaidys kai kurias abejones apie vienos eros pabaigą ir kitos eros pradžią majų kalendoriuje“.
 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
ssss

Kiek galima rasyt apie 2012? Nebus jokios pasaulio pabaigos ,kiek jau visi pranasavo apie pasaulio pabaiga ,ji jau turejo buti net kelis kartus tk kazkaip nebudavo … Gali buti kad 2012 prasides naujas etapas, o ne pasaulio pabaiga.Visi kazkaip sita dalyka ispucia …

Bsa

Beje kaip tik bresta konfliktas tarp jav ir kinijos,baiminamasi kad nebutu 3asis pasaulinis,jau abi salys smarkiai militarizuojasi ir nezinia kada gali ivykti konfliktas o isikisus kitai saliai gali prasedeti blogi dalykai.

praeive

o as tai zinote kuo tikiu. Tikiu, kad gal but tie visi pranasai mus ispejo, kad gali prasideti karas. Nes gal but, jie nemokejo kaip tokio ivykio pavadinti??? O kas galetu paneigti, juk pasaulis skubiais zingsniais zygiuoja link to……?????

atsakovas

majai majai.. negi tikitės kad jie datą iki begalybės metų rašys? jei būtų baigęsi 2016 kalendorius,tai tą patį ,,mokslininkai,, teigtų,tiesiog gal kas turi pradžią ,turi pabaigą.(kalbant apie kalendoriaus norėjimą testi..)

Taip pat skaitykite