Aptikta planeta su dviem saulėmis

JAV kosmoso agentūra paskelbė, kad, pasitelkus NASA Keplerio teleskopą, atrasta pirmoji aplink dvi saules skriejanti planeta, informuoja BBC.

 

Mokslininkai sako, kad gyvybė toje planetoje mažai tikėtina. Manoma, kad planeta, pavadinta „Kepler-16b“, yra negyvenamas didžiulis dujų kamuolys, panašus į Saturną. Atrasta nauja planeta yra už 200 šviesmečių nuo žemės.

 

Nors anksčiau ir buvo atrasta ženklų, jog galėtų egzistuoti aplink dvi žvaigždes skriejančių planetų, tai pirmas mokslininkų patvirtintas atvejis. „Kepler-16b“ saulės mažesnės nei mūsų Saulė – 69 ir 20 proc. mūsų Saulės masės. Tačiau visgi šioje planetoje teoriškai galima grožėtis dviem saulėlydžiais. Temperatūra planetoje galėtų būti nuo -73 iki -101 laipsnių pagal Celsijų.

 

Planeta apskrenda savo saules per 229 dienas 104 mln. kilometrų atstumu. Taigi jos orbita primena Veneros orbitą aplink mūsų Saulę. Dviem saulėmis turtinga planeta nutolusi nuo Žemės maždaug per 200 šviesmečių.

 

2009-aisiais pradėtas naudoti Keplerio teleskopas skirtas naršyti Paukščių tako galaktikos dalį, kurioje yra Žemė, ir ieškoti planetų, panašių į mūsiškę.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite