Kam materijai protas?

Pradėjo kiskis, vasario 04, 2014, 23:11:22

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

Visiškai totaliai sutinku, kad dar daugybė dalykų yra neaiškūs. Ir tikrai nepretenduoju čia vaidinti, kad viskas yra žinoma, paaiškinta ir suprasta. Tuo labiau, nepretenduoju vaidinti, kad aš viską žinau ir suprantu.

Tiesiog, kiek esu skaitęs, matęs ir domėjęsis, molekulinė (cheminė) evoliucija laikoma gana rimta teorija, paaiškinant tą vieną iš didžiausių šių laikų mįslių.

Bet kuriuo atveju, ačiū už žinutes, būsiu priverstas daugiau pasidomėti visu šituo :)

Kukas2

Citata iš: TinSoldier  vasario 06, 2014, 16:59:40
Visiškai totaliai sutinku, kad dar daugybė dalykų yra neaiškūs. Ir tikrai nepretenduoju čia vaidinti, kad viskas yra žinoma, paaiškinta ir suprasta. Tuo labiau, nepretenduoju vaidinti, kad aš viską žinau ir suprantu.

Tiesiog, kiek esu skaitęs, matęs ir domėjęsis, molekulinė (cheminė) evoliucija laikoma gana rimta teorija, paaiškinant tą vieną iš didžiausių šių laikų mįslių.

Bet kuriuo atveju, ačiū už žinutes, būsiu priverstas daugiau pasidomėti visu šituo :)

Siaip jau modeliavimas biologijoje daugeliu atveju vis dar bazuojasi juodos dezes principu - zinomas iejimas, zinomas isejimas, tai aproximuojam, extrapoliuojam ir transformuojam :) - ir jei isejimas kazkiek i realios sistemos  panasus gaunasi - voila, GAL BUT taip ir vyksta :)

gidas

Citatabandymas VISKA paaiskinti, kas veda i primityvuji materializma, egzistuoja aibe sriciu, kurios dar aiskios nera...

Citata
Citataempiriniame pazinime tiesos matas yra experimentas, kol rezultatu nera - hipopotetiniai pamokslavimai telieka, kas per se nera jau taip blogai :)

Per se tai per se. Kaip ir geriau nei nieko - "pradžiai" užtenka... :)

Justinas Herbsman

kodel gyvenimas yra patiriamas ?  ogi todel kad be proto israiskos nebutu kaip patirt gyvenimo,protas tai universalios samones israiska ,lyg yrankis ,projektorius ,musu smegenis paciumpa tam tikrus signalus is beribes samones ir apdoroja unikaliu budu taip sukuriant skirtingus unikalius matymo kampus ir potyrius, o kas ta materija ? tik holograma musu smegenimis paverciama i "realybe" o kas yra tikra ? viskas yra viskas,visos galimybes egzistuojancios tiesiog egzistuoja be jokio atsiradimo,joks didysis sprogimas nesukure visko,viskas kas egzistuoja jau egzistuoja o mes tik viena is beribiu galimybiu patirt save,tikraji as ,universalia samone,lyg kelione namo atrandant isnaujo naujai kas mes istiesu esam,kaip yra materija taip yra ir anti materija,kaip yra sviesa taip yra ir tamsa ,mirtis ir gyvenimas visa tai eina kartu ,neatskiriamos dalys viska aprepencios samones zaidime...

a.t.sielis

Citata iš: kiskis  vasario 06, 2014, 07:31:36
Smegenys veikia: rankytes , kojites krutina , tik neatsiranda del smegenu judejimo mintys(neber proto). Klausimas: kam reikalingas smegenu judejimo atspindys (protas, samone). Galima ji(prota savimone) jusu megiamu Okamo peiliu ispjaut, nes jis (jusu supratimu) ,tik del grozio(materija juda-tai svarbu, kazkoks nesuprantamas jos judejimo vidinis atspindys,  neatlieka jokios papildomos funkcijos(nors tai musu as, mes visu tuo materijos judejimu grozimes :( )) .  :o
Kitaip sakant kamtas liudininkas(turbut nuo zodzio liudeti,  nes visai issisunkiau  :o) materijos judejimo.

Taip, dabar geriau supratau idėją. Iš tikro, kodėl žmogus, su visais smegenimis, nėra tarsi kompiuteris, mašina; nėra tarsi tuščiaviduris zombis, tik veikiantis sutinkamai su materijos judėjimu, su varančiais materijos dėsniais. Sąmoningosios proto funkcijos nėra reikalingos išgyvenimui (pagal evoliucijos teoriją, išgyvenimas ar genų pratęsimas yra varanti gyvybės funkcionavimą jėga), tai jų kaip ir neturėtų būti.

---

O mano papildoma idėja buvo tokia: kam materijai išgyvenimas? Arba tiksliau, kam materijai organizuotis į kažkokią gyvybę, kuri nori pratęsti save atseit. Neorganinėj srityje mes nematom tokių pavyzdžių, kad materija koncentruotųsi į kažkokius norinčius save pratęsti vienetus.

Kukas2

Citata iš: a.t.sielis  vasario 06, 2014, 18:36:11
---

O mano papildoma idėja buvo tokia: kam materijai išgyvenimas? Arba tiksliau, kam materijai organizuotis į kažkokią gyvybę, kuri nori pratęsti save atseit. Neorganinėj srityje mes nematom tokių pavyzdžių, kad materija koncentruotųsi į kažkokius norinčius save pratęsti vienetus.

1. Neorganiniai ir organiniai junginiai - zmogaus SUKURTA klasifikacija

IMO arba
1. Pati materija apsprende gyvybes atsiradima (antropinis principas)
arba:
2. Gyvybe atsirado atsitiktinai.

kiskis

vasario 06, 2014, 20:17:56 Redagavimas: vasario 06, 2014, 20:26:11 by kiskis
Citata iš: Kukas2  vasario 06, 2014, 19:34:50

1. Pati materija apsprende gyvybes atsiradima (antropinis principas)
arba:
2. Gyvybe atsirado atsitiktinai.

http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=2682.0 cia mes jau biski pasnekejo, :D apie atsitiktini atsiradima gyvybes, gal ka iterpsi. Tiksliau apie asmenini atsiradima daugiau :/.

a.t.sielis

Man atrodo, į temą bus ši citata iš filosofinio straipsnio:

CitataGaliausiai, David Chalmers tvirtino iš to, kad įmanoma įsivaizduoti galimus zombių pasaulius, kad gali egzistuoti fiziniu požiūriu identiškas pasaulis mūsiškiam pasauliui, išskyrus tai, kad ten nebūtų sąmoningų žmonių, tik zombiai. Kadangi sąmoningi žmonės egzistuoja tikrame pasaulyje, kuris yra fiziškai identiškas su įmanomu įsivaizduoti zombių pasauliu, tikrame pasaulyje turi būti daugiau savybių negu tik fizinės .

Aš esu įsitikinęs, kad aukščiau pateikti argumentai už savybių dualizmą visi kažkiek iliustruoja kad materialios ir mentalinės savybės negali būti identiškos, pagal Leibniz neatskiriamų dalykų tapatumo dėsnį. Leibniz dėsnis teigia, kad visiems x ir y, jeigu x ir y turi visas tik vienodas savybes, jie yra identiški vienas kitam. Arba simboliais:

(x)(y)[(P)(Px↔Py) → (x=y)]

Šie argumentai nurodo į savybių dualizmą todėl, kad mentalinių reiškinių savybės negali  būti identiškos su materialiomis savybėmis. Nematerialios savybės įtraukia tokį mentalinį reiškinį, kaip pirmojo asmens perspektyvos patirtys. Šios patirtys nėra išdėstytos erdvėje, taigi, neturi fizinių savybių (elektrinio krūvio, masės, dydžio, ir t.t.), jos pateikia pačios save, ir jos yra prieinamos tik iš pirmojo asmens perspektyvos. O iš kitos pusės, fizinės savybės, kurios charakterizuoja smegenis yra išdėstytos erdvėje, turi fizinius bruožus, nėra save pateikiančios ir nėra charakterizuojamos pirmojo asmens perspektyvos. Kadangi jokia fizinė savybė negali būti identiška su "ką reiškia būti sąmoningam" savybėmis, būtina postuluoti nematerialias savybes, kad paaiškinti šį mentalinį reiškinį.

John Searle pasakė, kad šie argumentai yra "juokingai paprasti ir gana lemiami" parodant, kad mentalinės patirtys negali būti redukuojamos į fizines savybes. Nebent kas nors norėtų neigti kad pirmojo asmens patirtys egzistuoja (įskaitant savo paties), atrodo, kad savybių dualizmas pateikia geresnį paaiškinimą nagrinėjamiems duomenims apie protą.

kiskis

Mazdaug ta as cia ir aiskinau, negrabiai :) .

Aukštyn