Faktai, pagrindžiantys tikėjimą

Pradėjo a.t.sielis, vasario 03, 2014, 11:33:10

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

vasario 03, 2014, 11:33:10 Redagavimas: vasario 03, 2014, 11:38:30 by a.t.sielis
Šiaip tikėjimu nelaikyčiau santykių su mūsų močiutėmis peripetijų, prievartinio ėjimo į bažnyčią ir išpažinties, susidūrimų su kunigų sektos atstovais ar kitų sektų atstovais, iš visų šių dalykų kylančių psichologinių traumų. Tai nieko bendro su tikėjimu neturi.

Tikėjimą aš suprantu, kaip sielos natūralią veiklą - kokia sielos būtis, kokia jos veikla. Kai lieki vienas, ar kai būni tarp kitų, kurie negožia tavo sielos, ir nedaro jokių veiksmų, kurie tave išmuštų iš sąmoningumo. Tada tai tikėjimas - tai kas natūraliai iškyla iš tavęs, o ne tai kas primesta iš išorės. Tai vidinė tendencija, autentiškas jausmas, kurio neįmanoma nutildyti ar išjungti.

Tikėjimas, mano požiūriu, tai amžinos sielos egzistencijos suvokimas, kartu ir Aukščiausios Sielos egzistavimo suvokimas bei pripažinimas. Jeigu supranti, kad egzistuoja siela, kad egzistuoja visų sielų siela, tai yra, Aukščiausioji Siela, ir turi atsigręžimą į vidų, į Aukščiausiąją Sielą, tada turi tikėjimą.

Taigi, pabandysim į vieną vietą surinkti faktus ir faktelius, kurie pagrindžia tikėjimą. Tegul mūsų skeptikai pabando nuneigti. Gal pavyks? Viso vienu metu nepateiksime, pradėkime nuo vieno ar dviejų faktų, ir pažiūrėsim, galbūt jau jų užtenka, o gal reikia eiti prie kitų faktų iš nesuskaičiuojamos virtinės.

1) "aš" nuolatinis egzistavimas, besitęsiantis taip pat ir vykstant mirties procesams. Kol esame gyvi, viskas sukasi apie individą, tūnantį mūsų viduje. Gyvybė neatsiejama nuo sąmonės. Fizinis kūnas keičiasi, galima netekti rankos ar kojos, bet savojo "aš" niekada neprarasi, neprarasi būties. Tai lygiai toks pat faktas, kaip ir tas, kad įpjovus į ranką, iš jos teka raudonas kraujas. Ar miegi, ar būdrauji, "aš" veikia, ir patiria sąmoningus reiškinius - išorinius fizinius reiškinius, vidines mintis, sapnus, arba tamsos ir suglaudinto laiko percepciją, tais atvejais kai apalpstame ar būname komoje. NDE patyrimai taip pat yra faktai - kažkas kažką patyrė, tas patyrimas yra faktas, ir papasakojo, papasakojimas yra faktas. Taigi, patyrėjai pasakoja: "aš" po fizinio kūno funkcionavimo sustojimo nedingsta, nesusilpnėja, bet atvirkščiai - sąmoningumas sustiprėja, ir "aš" tęsia savo egzistavimą.

Taigi, bandykite nuneigti.

2) Mąstymas, kuris nedaro išvadų, neturi naudos. Iš faktų reikia sugebėti daryti išvadas, tada mąstymas atlieka darbą, kuriam ir skirtas. Tai mes dabar paminėsim tokį faktą, vieną iš daugelio, kaip tokios rūšies faktų, iš kurių daromos išvados, pavyzdį. Galima bus paminėti daugiau tos pačios rūšies faktų, bet kol kas pasitelksime vieną geriausių šios rūšies.
Fatimos saulės stebuklas. http://en.wikipedia.org/wiki/Miracle_of_the_Sun Bandykite nuneigti. O iš jo sekanti conclusive thought yra tokia: jeigu apsireiškime apsireiškusiųjų buvo kalbėta apie Kūrėjo egzistavimą, ir jeigu buvo žadėtas stebuklas, ir jis įvyko, tai tie, kas apsireiškime kalbėjo apie Kūrėjo egzistavimą, t.y. kalbėjo tos apsireiškusios nežemiškos esybės, jie patvirtino savo žodžius faktu. Ir galit plėšytis kiek norite, bet šio fakto iš pasaulio istorijos neištrinsite.

Marius

vasario 03, 2014, 11:50:58 Redagavimas: vasario 03, 2014, 12:02:06 by Marius
Tokių dalykų esi prirašes paklodžių paklodes,bet kaip nieko nepasakai ir neyrodai,taip ir toliau tęsesi..filosofiniai pasvaičiojimai,nedaugiau.

paragraf 78

Fatimos ir kitų apsireiškimu net bažnyčia nelaiko faktu pagrindžiančiu tikėjimą. Ji ragina ant jų nestatyti savo tikėjimo, net jei apsireiškimas yra patvirtintas ir lydimas visokių pagijimų ir t.t. Apsireiškimai gali būti malonus priedas prie tikėjimo, bet jokiu būdu ne pagrindžiantis jį fenomenas

a.t.sielis

Gerai, paragraf pateikė savo teologinę poziciją ir pakomentavo Bažnyčios požiūrį. Bet tema ne apie tai.

Taigi, faktas yra, ir faktas nenuneigtas.

Marius

Faktas NEPATVIRTINTAS. tavo atveju,pasitvirtini,kas tau tinka ir kas patogu.

a.t.sielis

Faktas patvirtintas kritinės masės liudijimų. Plėšykitės, bet nenuneigsit.

paragraf 78

Ardykis nesiardęs, minusuok neminusavęs, bet tai kad tu kažkokį apsireiškimą laikai tikru, nepadaro jo faktu :)

Marius

Nejuokink atsieli..:-D kokios dar kritinės masės?locneso pabaisą ir matė šimtai,tai ką,ji ir jau yrodytas faktas?:-D

a.t.sielis

Paragraf, aš ne apie apreiškimą kalbu, o apie Fatimos saulės stebuklą.

Taigi, laukiu kol kas nuneigs vieną iš dviejų įvardintų faktų.

paragraf 78

Pezalai visas tas saulės stebuklas, kaip ir apsireiškimas :)
Juokingiausia, kad patikrinti neįmanoma, kas ten buvo. Be to jei jau masė žmonių matė tą pačią haliucinaciją, tai įvykio labiau faktu nepadaro :)

a.t.sielis

vasario 03, 2014, 12:04:55 Redagavimas: vasario 03, 2014, 12:06:27 by a.t.sielis
Paaiškinimai ir teorijos - kitas dalykas. Bet įvykis įvyko. Masinė "haliucinacija" - įvykęs faktas.

paragraf 78

vasario 03, 2014, 12:08:25 Redagavimas: vasario 03, 2014, 12:10:31 by paragraf 78
Maža kas įvyko, maža kas matė, liudijimas ir dar minios pagautos ekstazės yra mažai patikimas.
A.t.sieli, dar Tomas Akvinietis yra gerai pasakęs, kad tikėjimą reikia įrodinėti rimtai, o ne juokingais ir apgailėtinais pseudofaktais, nes tada ir visas tikėjimas atrodys kvailas.
Jei nori pagrįsti rimtai tikėjimą, reiks kažko rimtesnio nei apsireiškimas ir jį lydėję įvykiai

o ir pirmasis faktas, na ateistui jis nieko neįrodys nes yra subjetyvi tikinčiojo nuomonė, kuriuos empiriškai neįmanoma patikrinti, taigi faktas niekinis

a.t.sielis

Citata iš: paragraf 78  vasario 03, 2014, 12:08:25
Maža kas įvyko, maža kas matė, liudijimas ir dar minios pagautos ekstazės yra mažai patikimas.

Daug kas matė, daug reporterių aprašinėjo, ir mokslo vyrai nagrinėjo. Bet ne esmė. Esmė, "haliucinaciją" žmonės patyrė ir apie tai kalbėjo. Tai faktas, kad jie patyrė tą "haliucinaciją". Kaip tu tą traktuoji, pačio įvykio egzistavimo nenuneigia.

paragraf 78

Kol rašei, papildžiau savo pranešimą atsakydamas į pirmą tavo faktą.

Šiaip tas atsakymas liečia ir antrąjį. Tokie dalykai pagrindžia tikėjimą tikinčiam, bet ne ateistui

a.t.sielis

Man tikrai bus įdomu pažiūrėti į žmogų, kuris kalbėdamas ar rašydamas (tai yra, tuo patvirtindamas savęs, kaip kažką veikiančio egzistavimą) bandys nuneigti savęs egzistavimą.

Kaip kas vertina faktus - čia jau kitas reikalas. Žr. mano parašą.

Aukštyn