Faktai, pagrindžiantys tikėjimą

Pradėjo a.t.sielis, vasario 03, 2014, 11:33:10

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Paragraf, čia niekas neskelbia tikėjimo. Mes aptariame porą ar keletą faktų pavyzdžių, kurie susiję su tikėjimo, kaip apibrėžiau pirmame temos pranešime, pagrįstumu būtent faktais.

paragraf 78

Įvairius, bet tikrai neskelbia tai: va faktas kad marija apsireiškė fatimoje, tai dabar visi tikėkite :)

Atsieli, jei tau tai faktai, tai šaunu, tačiau tie faktai yra tik tau faktais, man jie jokie faktai. Man jie tikrai neįrodo tikėjimo ar dar ko nors. Bet jei tai įrodo kažką tau, tai šaunu, tik nereikia primetinėti to kitiems

Teroras

Tai tu aiskiau rasyk, nes tikrai pagalvojau, kad ragini atmesti subjektyvia patirti. Ir kaip matau ne as vienas taip pagalvojau. Tada as tik papildysiu Benamio klausima:

Kadangi baznycia skelbia tikejima kitiems, kokius rimtesnius faktus kuriuos galima patikrinti ji pateikia?

Citata iš: paragraf 78  vasario 03, 2014, 13:01:52
Įvairius

Bent viena pavyzdi pateik.

a.t.sielis

Paragraf, tau tai jokie faktai. Aišku.

Aš ką nors primetinėju kitiems? Laukiu kitų žmonių komentarų. Gal ir primetinėju? Tikrai blogai būtų. Sustabdyčiau savo tokį blogą elgesį.

---

Taigi, vis dar laukiu tų, kurie galės nuneigti tam tikrų įvykių ar procesų faktiškumą.

1) savęs egzistavimas + pereinančiųjų mirties procesus patirtys
2) Fatimos saulės stebuklas, ta "masinė haliucinacija" ir kokios išvados iš to seka.

Vytautas

Citata iš: paragraf 78  vasario 03, 2014, 13:01:52
Įvairius, ....

Kas tie įvairūs. Kai dar ėjau į bažnyčią jų neišgirdau. O va per savo patirtį sau pajaučiau fiziškai kas ir kaip.

kiskis

vasario 03, 2014, 13:11:10 Redagavimas: vasario 03, 2014, 13:19:52 by kiskis
Faktas pagal Paragrafa 78, turbut , kazkas kieto :D apciuopiamo, parodo i baznycia ir leidzia paciupinet :D, juk ne seip stovi o su tikslu :D.

a.t.sielis

vasario 03, 2014, 13:29:10 Redagavimas: vasario 03, 2014, 13:53:47 by a.t.sielis
Įsteigiu 100 Lt prizą tam, kas sugebės nuneigti įvardintus faktus. Bandykite.

---

Formalizmo mėgėjų labui, prisiminsime "fakto" apibrėžimą:

CitataA fact (derived from the Latin factum,) is something that has really occurred or is actually the case. The usual test for a statement of fact is verifiability, that is whether it can be proven to correspond to experience.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fact

Steel

blyn susiparinau, pacitavau atsieli ir netycia nieko neparases paspaudziau atsakyti, tada nuejas i taisyma parasiau gal puse lapo paspiaudziu taisyti ir nieko neatsirado, itariu adminas panaikino mano pranesima nespejus jo pataisyti, abydna, o tiek prirasiau toks ikvepimas buvo apemes, karocia tas kas istryne per gerai dirba sovo darba galetu kartais ir netrint is kart o biski palaukt arba bent jau pris istrinant pasisziureti ar narys parases pranesima vis dar prisijunges ir jaigu ne tik tada trint

a.t.sielis

vasario 03, 2014, 14:24:52 Redagavimas: vasario 03, 2014, 14:53:24 by a.t.sielis
Užuojauta Steel. Visiems pasitaiko, techniniai pasaulio nesklandumai.

---

Temos paįvairinimui: ar žinojote, kad žodžiai "žvėris" ir "faktas" turi etimologinį ryšį? :D Cool

.L.U.T.H.O.R.

a.t.sieli, faktas yra tai ką mes galime patikrinti. Ar tavo faktus galima patikrinti?
Pasakojimas, nėra faktas. Nepatikrinama ir ta patirtis (NDE ir t. t.) . Kad kažkas buvo tai faktas (tarkim), to negali paneigt niekaip. Bet kad buvo tai kas pasakojama, tai jau subjektyvus dalykas, o ne faktas.

Teroras

Citata iš: Steel  vasario 03, 2014, 14:22:04
kas istryne per gerai dirba sovo darba galetu kartais ir netrint is kart o biski palaukt arba bent jau pris istrinant pasisziureti ar narys parases pranesima vis dar prisijunges ir jaigu ne tik tada trint

Shit happens.

Beje nekaltink kitu, nes pries issiusdamas pranesima turi galimybe paziureti kaip tas pranesimas atrodo. Reikia tik paspausti "Perziureti".

a.t.sielis

vasario 03, 2014, 15:31:07 Redagavimas: vasario 03, 2014, 15:40:19 by a.t.sielis
Citataa.t.sieli, faktas yra tai ką mes galime patikrinti. Ar tavo faktus galima patikrinti?

Druwi, tai iš tavo pateiktos sampratos išeitų taip:

Kažkada gimė Druwis. Bet kadangi mes to dalyko patikrinti negalime - nepakartosi gi dabar jo gimimo, eksperimentiškai nepatikrinsi, ar tas gimimas tikrai įvyko -  tai Druwis negimė, jo gimimas nėra faktas.

Arba, ar paremtas faktais būtų teiginys: "1917 m. įvyko įvykis, kuris vadinamas Saulės stebuklu, kurį stebėjo ar patyrė tūkstančiai žmonių. Kai kurie tai laiko haliucinacija, kai kurie - antgamtinės jėgos sukeltu įvykiu"? Tikriausiai, tai ne faktas, o iš fantazijos laužtas teiginys, ir to tikrai neįvyko.

Aš gal visa tai įsivaizdavau, o iš tikro, nebuvo 1917 metų, nėra tokios šalies Portugalijos, ir ten tikrai nebuvo tokio įvykio. Todėl tai nėra joks faktas. Beje, kaip man dabar patikrinti, ar buvo 1917 metai faktiškai? Iš kur man žinoti. Kadangi, to neina patikrinti, tai tas dalykas nėra nei faktas, nei turėjo kokią objektyvią egzistenciją.

Pridedu dar 100 litų tam, kuris sugebės paneigti, kad buvo 1917-kti metai.

.L.U.T.H.O.R.

Labai prastas palyginimas ^^

Nesileiskim į kraštutinumus. Gimimas yra faktas, susirask norinčią moterį ir atkartosi :) Tai aš nesakau, kad tai neįvyko. Sakau, kad pats įvykis yra faktas, o ką jie ten matė, čia jau subjektyvus dalykas.

Galim filosofuoti, o tu įrodyk kad jie buvo. Visas pasaulis yra matrica ir viskas sufalsifikuota, viskas sukurta vakar ir visi faktai tiesiog sukurti kūrėjo, kad nebūtų per daug keista gyventi be vakar dienos ar savo viso gyvenimo atminties :D

Čia jau man užneša į sofizmą truputį ^^

idenmeyou

Citata iš: a.t.sielis  vasario 03, 2014, 13:05:21

1) savęs egzistavimas + pereinančiųjų mirties procesus patirtys
2) Fatimos saulės stebuklas, ta "masinė haliucinacija" ir kokios išvados iš to seka.

Bet prie ko čia savęs egzistavimas pagrindžia tikėjimą? Gal būt ir faktas, kad tikrai mes egzistuojame 100 %, bet tai nereiškia, kad tam gyvenime turime kažkokią svarbią misiją, ar esame kurti to religinio pavaizduoto Dievo.

Kitas dalykas mes nenuginčysime tau tavo tų faktų, nesuprantu ka tu čia nori įrodyti, savo pranašumą ar kaip?

Tai, kad yra kažkokia grupę žmonių, kurie tiki kažkokiu stebuklu dar nereiškia, kad jis ištikrųjų yra stebuklas. Žmonijos istorijoje buvo laikas kada faktas buvo jog žemė yra Visatos centras ir niekas tuo neabejojo ilgą laiką, bet pasirodo jie labai klydo.

paragraf 78

Jei tai būtų objektyvus faktas, galima dar ir bandyti paneigti, bet atsieli, kaip galima paneigti tai ko nelaikai faktu kaip tokiu? Randis bent jau kažką objektyviai įvertinamo pasiūlė įrodyti, o tu siūlai subjektyvią nuomonę paneigti :)
Kažkaip ši tema kažkokia tikrai sofistinė, kaip kad gerai pastebėjo Druwis

Aukštyn