Parapsichologinių galių ištakos

Pradėjo astropasaulis, gegužės 09, 2013, 20:47:47

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

gidas

Pasitreniruosiu kaip teisingai cituoti, nes Terorui nepatinka, kai kas nemoka to daryti.
Citatapažiūrėkit į jo (atavaro) akis.

Atrodo pavyko, tik užmiršau atavaras ar avataras... :)

gidas

Reakcija lygi nuliui.
Negi visi "už?
Labai abejočiau, ypač dėl Paragraf78 ir A.t.sielio. Dėl TinSolger'rio ir Puoduko abejočiau minimaliai. Tai kame dalykas - linkę diskutuoti dėl "paranormalumų"? Nieko prieš neturiu, bet pradžioje derėtų išsiaiškinti, ar klausimas nespręstinas "normaliai".
Kažkodėl nėra ir Teroro r-jos.Tai itin mane stebina - visus naujokus jis nusodina taip, kad oho.... :)

a.t.sielis

O tu parašyk kažką įdomesnio ir aktualesnio :)

Kai perskaičiau tavo post'ą, norėjau rašyti apie "pradžioje buvo logos'as"

CitataTikrovė yra logiškos formos, ir tik todėl pažini, nes protas yra logiškos tikrovės atspindys.

Teroras

Citata iš: gidas  rugpjūčio 09, 2013, 23:01:35
Kažkodėl nėra ir Teroro r-jos.Tai itin mane stebina - visus naujokus jis nusodina taip, kad oho.... :)

O kodel as tureciau sioje temoje buti? Cia parasiau lygiai viena zinute kuri paliete saltinio tematika ir viskas. Kas liecia "nusodinimus" tai cia tik tavo asmenine subjektyvi nuomone, kuri nebutinai atspindi esame realybe.

gidas

Logosas-nelogosas... Nesvarbu, bet aišku :)
Nauja "įdomu ar aktualu" yra tam tikra problema, nes man asmeniškai įdomu ir ir aktualu tai, kas sąlyginai yra "sena", bet neatsakyta... Taigi lieku prie  savo "metodikos" - kiti tegu pasiūlo, ir jei "užkabinama" tai, kas man esminga, prisijungiu...
Teroras kaip visada teisus. Be juoko - ko aš čia išsidirbinėju ir "provokuoju"... :)

xsistemax

Gide,visiškai su tavimi nesutinku.  :)
Jei pateiksi bent vieną įrodymą,jog pasaulyje egzistuoja kas nors daugiau,išskyrus informaciją-viešai atsiprašysiu,o dabar...
Parapsichologinės galios yra ne kas kita,kaip tik išplėstos galimybės tą informaciją skaityti ir ja operuoti.Pernelyg daug dėmesio telkiam į fizinę veiklą.Daug geresnių rezultatų pasiektume,jei pasistengtume operuoti pradine informacijos forma.
O dėl informacijos formos ir vėl klysti.  :) Atsakyk pats sau,ką fiksuoja tavo jutimo organai ir visi žmonijos sukurti prietaisai.Pasufleruosiu:VIRPESIUS.Ir nieko daugiau.

gidas

CitataNa,čia su kalba nėra nieko bendro.Turėjau omenyje tai,jog realybė-virpesių jūra,iš kurios mūsų protas kuria mums pažįstamą pasaulį.  :)

Man užkliuvo, kad diskusijoje apie kodavimo sistemas kalba palikta nuošalėje. Apie tai, koks - mano supratimu - yra kalbos ir proto santykis ir prikalbėjau daugiau nei reikia...

Taigi, iš tavo reakcijos nelabai suprantu, kame aš neteisus ar klystu. Ta proga pridursiu, kad kalba ir yra koduojami tie žmogaus užfiksuoti virpesiai... :)

Kaip tikiuosi pastebėjai, esu daugiau-mažiau pozityvistas - patiriamo pasaulio ribos yra ir pažinimo ribos, ir ko nors ieškoti anapus juslinės suvokiamybės yra beprasmiška, tuščios spekuliacijos.

Citata...egzistuoja kas nors daugiau,išskyrus informaciją... ...ką fiksuoja tavo jutimo organai... :VIRPESIUS.Ir nieko daugiau.

Šiek tiek trikdo tik tavo gana tiesmukas pasakymas, kad pasaulyje nėra nieko daugiau, išskyrus informaciją. O kur „subjektas-objektas"? :)

Manyčiau, kad teisingiau būtų tarti, kad egzistuoja ne informacija, o esti pats pažinus priežastinis ir logiškas pasaulis (objektas). Kodėl pasaulis toks o ne kitoks? Pozityvistui toks klausimas yra beprasmis, nes tai yra anapus juslinės suvokiamybės.

Iki homo sapiens (subjekto) atsiradimo (jei būti visiškai nuosekliam - gal iki gyvosios gamtos atsiradimo) informacijos sąvoka pasaulyje yra beprasmė - pasaulyje vyksta tik  materijos kitimas, sąlygotas priežastinių-logiškų tikrovės dėsnių.

Kad išvengti panašių dviprasmybių šį  klausimą derėtų nagrinėti „pasaulis(materija) → informacija(patirtis) → homo sapiens" kontekste. Nes informacija „savaime" ir/ar „atskirai" nuo patirties (subjekto-objekto) pozityvisto ausiai nelabai... :)

Taigi, nežinau, ar ką  nors tau įrodžiau. Gal tik „patikslinau" - pasaulis yra informacijos šaltinis („objektas"), informacija yra patirtis, o žmogus yra informacijos vartotojas („subjektas").  :)

Realybė, arba materija, yra kintanti. Tą kitimą gali įvardinti ir kaip judėjimą. O judėjimą - kaip virpesius, kuriais vyksta nenutrūkstama energijos cirkuliacija-transformacija materijoje. Patirtiniame pasaulyje yra galybė įvairios rūšies virpesių, kuriuos mes fiksuojame savo pojūčiais tiesiogiai arba prietaisų pagalba netiesiogiai. O kas fiksuojama juslėmis ir yra informacija apie realybę. Šia prasme tu teisus - pasaulis buvo, yra ir bus  informacijos šaltinis protui.
Tik nebūčiau toks kategoriškas, kad fiksuojami tik virpesiai (informacija "užkoduota" tik virpesiuose)...

Tai suprantama kiekvienam ar bent jau daugumai - tai kur čia šuo pakastas? :)

CitataParapsichologinės galios yra ne kas kita,kaip tik išplėstos galimybės tą informaciją skaityti ir ja operuoti. ... Daug geresnių rezultatų pasiektume,jei pasistengtume operuoti pradine informacijos forma.

Jei tavo pasaulėvaizdis yra artimas pozityvizmui, šuo pakastas ko gero parapsichologijoje. :)
Nieko neturiu prieš parapsichologiją, tik privaloma yra galimybė jai pritaikyti mokslinį metodą, t.y., loginio pozityvizmo doktriną. Jei taip jau yra arba kažkada taps įmanoma, tenka tik džiaugtis - patirtinės informacijos fiksavimo priemonių arsenalas išsiplės ir tai visiems bus tik į naudą.

Nors nesu itin optimistiškas (daugiau dėl „techniškų" dalykų), parapsichologijos klausimu linkęs tau pritarti. :)

xsistemax

Mano požiūriu kalba yra primityvus keitimosi informacija būdas.Raštas-dar primityvesnis,bet turi vieną privalumą:išliekamumą.
Kodavimo sistemomis vadinu informacijos sluoksnius,pvz.:paskutinis iš jų yra tai,ką modeliuoja mūsų protai.Priešpaskutinis-tai,ką tyrinėja mokslas.Jų neabejotinai yra daug daugiau,kiekvienas mūsų bent epizodiškai nuolat su jais susiduriame ir vadiname tokias apraiškas paranormaliomis.
Kodėl tų gilesnių sluoksnių negalime"pačiupinėti"moksliniais metodais?Todėl,kad mokslas iš esmės lig šiol neatsikrato materialistinio požiūrio,nors kuo toliau-tuo aiškiau,jog materija apskritai neegzistuoja.  :)
Yra gausybė netiesioginių įrodymų,jog mūsų pasaulis iš esmės yra Diraco delta funkcija aprašomas darinys.Tai reiškia,jog išoriškai jis yra niekas,o iš vidaus begalinis informacijos lobynas,nuo pusiausvyros taško besidriekiantis mažiausiai 6-mis kryptimis(trimatis),arba net 22-iejomis(M teorija).Kodėl begalinis?Todėl,jog kitoks paprasčiausiai negali egzistuoti.Elementari logika.
Tavo minimas subjektas(ne tik žmogus,bet visos intelektinės struktūros) yra operatorius.Kuriantis ne informaciją,o jos tvarkymo programas,t.y.savo pasaulius.Šita prasme tu teisus,subjektas yra kartu ir vartotojas.Realybės kitimas vyksta tada,kai ta pačia informacija operuoja keletas subjektų.
Visi mes operuojame pirmine informacijos forma(virpesiais),bet absoliuti dauguma tai daro nesąmoningai.Žmonės,turintys parapsichologinių galių tai daro sąmoningiau,nei kiti.
Jei ko nesuprasi-klausk,detalizuosiu.

gidas

Su tais „kodavimu", „informacija" ar "realybe" man gryna bėda - visur visokiais „pavidalais" painiojasi... Todėl „tradiciškai"... :)

Citatakalba yra primityvus keitimosi informacija būdas.Raštas-dar primityvesnis,bet turi vieną privalumą:išliekamumą.

Į kalbą žiūriu pagarbiau ir plačiau. Be „primityvaus  informacijos keitimosi būdo" (kalba užkoduotos informacijos - ar galima taip išsireikšti?) kalbai skiriu ir esminį vaidmenį žmogaus mąstyme. Raštas - savo keliu, tik vėl tas nelemtas kodavimas...
Kaip ten bebūtų, be kalbos ir žmogaus nebūtų. Taip manyčiau... :)

Citata...paskutinis iš jų yra tai,ką modeliuoja mūsų protai.Priešpaskutinis-tai,ką tyrinėja mokslas. ... mūsų pasaulis iš esmės... išoriškai jis yra niekas,o iš vidaus begalinis informacijos lobynas,nuo pusiausvyros taško besidriekiantis mažiausiai 6-mis...

Pabandysim tai įvilkti į filosofinį rūbą. Platono trikampis.
Paskutinis sluoksnis atitiktų „Aš", o priešpaskutinis - „Patirtis". Pasaulį, kuris „...iš vidaus begalinis informacijos lobynas",  į kampą „Būtis". O viršun, į „Absoliuto" vietą, įpaišysim „Informaciją". Štai toks gaunasi trikampis. Labai panašu į  pozityvizmo interpretaciją - empirinė redukcija abiem atvejais (pozityvizme, panašu, ženkliai radikalesnė), tik pozityvizme vietoje „informacijos" visuose kampuose figūruoja „logika".

Pozityvizmas, kad ir radikaliai empiriškai redukuotas, priskiriamas dvasios filosofijos variantui. Ko gero, „informacinis" trikampis taip pat traktuotinas kaip dvasinės filosofijos „atšaka".

Pozityvizmas  aiškus kaip 2x2, gi pas tave jau sudėtinga, sudėtinga bent man - „informacinio" trikampio interpretacija reikalauja daug specialių žinių ir, kas be ko, kieto matematinio mąstymo. Tai ne mano galvai. Daugiau-mažiau aišku, kad abiem atvejais ne paskutinį vaidmenį (pozityvizme - pagrindinį) vaidina patirtis. Trumpai tariant, sąlyčio taškų lyg ir esama. :)

Citata...kuo toliau-tuo aiškiau,jog materija apskritai neegzistuoja. < > Visi mes operuojame pirmine informacijos forma(virpesiais).

Sąvoka „materija"  šiandien skamba tikrai nepopuliariai (plg. „dialektinis materializmas"), bet tai esmės nekeičia, nes kažką panašaus reiškia ir realybė, ir tikrovė, ir pasaulis ir t.t., ir pan., nes čia - tik „užsimaskavę" - ir materialistinė būtis, ir jos pažinimo samprata.
Kad ir tie „virpesiai". Kas tai per fenomenas? Virpesiai automatiškai "suponuoja" (fainas šis žodis) energiją ir t.t. :)

CitataYra gausybė netiesioginių įrodymų,jog mūsų pasaulis iš esmės yra Diraco delta funkcija aprašomas darinys.

Citata„Filosofija man imponuoja tuo, kad priešingai, nei fizika, nebando pasaulio įspausti į matematikos rėmus"

Tavo žodžiai. 
Neturiu laiko ilgai sėdėti  forume ir sekti diskusijas. Iš tavo kelių šimtų post'ų perskaičiau daugiausia kelias dešimtis ir negaliu susidaryti pilno vaizdo (ko gero savo poziciją esi jau ne kartą išreiškęs). Bent jau aišku, kad matematikoje ir fizikoje nusimanai daugiau už visus likusius. Peršasi elementari išvada, kad į pasaulį žiūri iš empirinių pozicijų, bet iš empirinių dabartinės fizikos teorijų prasme. Tokiu atveju be filosofijos apsieiti tikrai sunku, nes tiesioginių įrodymų kaip ir nėra... 
O su „dirakiniu" 0 (nuliu) pasidare kiek aiškiau(?). :)

CitataRealybės kitimas vyksta tada,kai ta pačia informacija operuoja keletas subjektų.

Man tampa nors kiek suprantama, jei turima omeny, kad "realybė" kinta priklausomai nuo mūsų pažinimo lygio. Jei taip, tai kaip ir nieko naujo. Ir patirtis aukštumoje...
Todėl - why not? :)

P.S. Supratau gal tik 100-ąją dalį, bet pats nedetalizuok. Idealus variantas būtų plačiai visuomenei skirtas lietuviškas (iš bėdos tiktų ir rusiškas) šaltinis. :)

eternal.bliss

Gal kas iš tiesų nori ko nors išmokti? 
Ar čia visi kaupia informaciją į smegenines?  :)

puodukas

Citata iš: eternal.bliss  rugsėjo 20, 2013, 21:59:00
Gal kas iš tiesų nori ko nors išmokti? 
Ar čia visi kaupia informaciją į smegenines?  :)
Ir ką tas išmokimas duotų žmogui? Pasirodyt prieš kitus, ar pačiam jausmą, kad esi "geresnis" už kitus? Bet tam yra paprastesnių būdų: prabangi mašina, sėkminga karjera....

eternal.bliss

rugsėjo 21, 2013, 10:18:06 Redagavimas: rugsėjo 21, 2013, 10:25:04 by eternal.bliss
Na žiurint ką tu nori su tuo daryti. Iš esmės ne dėl jausmo, kad tu esi "geresnis". Tas susireikšminimas kaip tik yra priešingybė.

Tiesiog kokią realią patirtį turit kas susija su šia tema? ar čia kaip sakant vien plepalai išgirsti iš kažkur, perskaityti ir t.t.
Norėjimas pasiginčyti ir nieko kito.  :)

xsistemax

Eternal,visi be išimties turi tokios patirties,tik nedaugelis tam teikia reikšmės.O visai be reikalo...
Gide,šaltinis-visų pažinimo sričių Žmonijos patirtis.Mėgstu sisteminti,tokiu būdu pamatau tai,ką dauguma praleidžia pro akis.  :)

gidas

Citata...šaltinis-visų pažinimo sričių Žmonijos patirtis.Mėgstu sisteminti,tokiu būdu pamatau tai,ką dauguma praleidžia pro akis.

Aišku... Slapukas. :)
Viskas yra tavo asmeninės patirties rezultatas, ir pats pastebėjai, kad pakanka vienintelės Dirako delta funkcijos „aprašyti" pasauliui. Turi nuosavą filosofinę sistemą, todėl, suprantama, jokių kitų „šaltinių" ir negali būti.
Tokiu atveju nelieka nieko kito, kaip atsiimti savo žodžius ir paprašyti „detalizacijos". Suintrigavo tas taviškis (tiksliau Dirako) nulis-niekas... Manau, kad per daug ir neapsunkinsiu - be abejo forume jau esi apie tai šnekėjęs. Kurioje (kuriose?) forumo temoje ieškoti?
Ačiū. :)

xsistemax

Kad pasaulį galima aprašyti viena funkcija pastebėjau ne aš,o Dirac'as.  :)
Mokslas ir religijos sutaria dėl vieno dalyko:pasaulis atsirado iš NIEKO.Vieni tą atsiradimą priskiria dievo veiklai,kiti-Didžiąjam sprogimui.Bet niekas neatkreipia dėmesio į tai,jog NIEKAS iš principo egzistuoti negali(dar vienas kliuvinys:laikas,priešingai nei kiti realybės parametrai nekvantuotas,vadinasi,nerealus).Todėl visą paslaptį tenka apsukti 180 laipsnių ir panagrinėti PASAULIO iš NIEKO egzistavimo galimybes.Jų yra lygiai viena.  :)
Kad nenutolčiau nuo temos,pasakysiu,jog ir su parapsichologija yra labai panašiai:bažnyčia vadina blogiu,mokslas neranda racionalaus paaiškinimo,o tereikia į viską pažvelgti kitu rakursu.Tai egzistuoja,bet kodėl?Ir atsakymų daug nebus.
Tai savotiška galimybių studija.Tereikia pasitelkti žinias,kurių turime pakankamai.Pasinaudoti tuo,kas jau atrasta.
Labai daug temų apie tai kalbėjau,viena jų apie mane.

Aukštyn