Pragaras - amžinas ar laikinas?

Pradėjo a.t.sielis, liepos 02, 2015, 17:21:33

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

@Steiblys pragaro samprata nėra būdinga tik krikščionybei, jo analogus galime aptikti įvairiose religijose. Tad nereikėtų diskusijoje su ne krikščionimi primetinėti savo kaip vienintelio ir teisingiausio varianto.
Esmė kas vienija visas religijas turinčia pragaro analogą, tai yra amžinos kančios buveinė/būsena/esatis iš kurios neįmanoma ištrūkti.
Katalikai (ir kai kurios religijos) turi skaistyklos sampratą. Tai laikinos bausmės esatis tiems kas nėra pakankamai tyras kad patektų į dangų bet ir ne toks blogas kad patektų pragaran.

Nightcrawler

"Tai nesupratau tavo nuomonės dėl pragaro, kuo tu ją remi? Savo jausmais, sąžine? Tai yra rimtas argumentas?:" Čia iš vis į dausas nukeliavai...
Aš sakau, kad netikiu į tokį absurdišką pragaro suvokimą, kur yra velniai, ugnies ežeras ir pan mėšlas.
Jeigu kalbam apie literal krikščionišką pragarą, abejoju kad toks iš vis yra.
Pragaras nebent perkeltine prasme - kai dvasiškai labai sunku.

"Bet jei tavo širdyje pavydas, pyktis, ištvirkimas, tai tu gali stengtis padaryti 1000 gerų darbų, bet vis tiek iš tavęs liesis ne ramybė, bet pyktis, ištvirkimas ir t.t..."
Ai, jeigu širdy pyktis, pavydas ir .t.t. tau nekils ranka gerų darbų daryt.

Trupinukas

lapkričio 13, 2015, 12:19:25 Redagavimas: lapkričio 13, 2015, 12:29:38 by paragraf 78
dar jie pliekiasi :DDD [ištrintas įžeidimas] Steibly buk geras atsakyk i klausima :) cia pries kelis menesius du kartus sapnavau Jezu Kristu... buvau susapnaves jo veida.... jis ziurejo i mane ir sypsojosi... :D buvo grazaus vyro veido siluetas... sviesiai rusvi plaukai melynos(zydros) kaip dangus akys ir spindinti sypsena... :D ir po kurio laiko(po kazkiek dienu) vel jis pasirode sapne... ji regejau iskylanti is vandens...jam po kojomis vanduo prasiplete kaip moziai jura... rankas jis laike istieses i sonus nu kaip kryzius...jis kybojo ore buvo su baltu apsiaustu ir dar tarsi butu grojas kazkoks tai choras ar pan... is uz jo sklydo neitiketino ryskumo sviesa atrode,kad tuo metu siautejo visos stichijos...pamenu ziurejau i ji is kazkur ir tarsi net "jutau" ta is jo sklindancia neitiketina jega,galia ir pan... ir tik atsikelias pagalvojau,kad...tai bent va cia tai jega... :D
ir kadangi esi labai didelis zinovas tai gal pasakysi ka tai reiskia? :) ar cia tiesiog sapnas ir tiek? :D negalvok,kad cia juokauju...cia rimtai sapnavau tuos sapnus.

Steiblys

lapkričio 13, 2015, 12:24:06 Redagavimas: lapkričio 13, 2015, 12:33:22 by Steiblys
Citata iš: Nightcrawler  lapkričio 13, 2015, 12:05:33Čia iš vis į dausas nukeliavai...
Aš sakau, kad netikiu į tokį absurdišką pragaro suvokimą, kur yra velniai, ugnies ežeras ir pan mėšlas.
Jeigu kalbam apie literal krikščionišką pragarą, abejoju kad toks iš vis yra.
Pragaras nebent perkeltine prasme - kai dvasiškai labai sunku.

"Bet jei tavo širdyje pavydas, pyktis, ištvirkimas, tai tu gali stengtis padaryti 1000 gerų darbų, bet vis tiek iš tavęs liesis ne ramybė, bet pyktis, ištvirkimas ir t.t..."
Ai, jeigu širdy pyktis, pavydas ir .t.t. tau nekils ranka gerų darbų daryt.
Gerai, diskusija pasidarė betikslė, tu abejoji, kad pragaras yra. Bet vis dėl to, o jeigu jis yra? Kas tada? Jeigu Jėzus Kristus nemelavo ir mes visi stosime prieš Kūrėjo teismą? Juk Jėzus atėjo tam, kad tu nedegtum pragare, bet išgelbėti iš pragaro. O Jo žodžius (ir visa kas užrašyta) gali patikrinti.
"Ai, jeigu širdy pyktis, pavydas ir .t.t. tau nekils ranka gerų darbų daryt."
Kils. Žiūrėk, aplink kiek daug visokių labdaringų akcijų, ar manai, kad ten nėra veidmainystės?

[/quote]
Citata iš: Trupinukas  lapkričio 13, 2015, 12:19:25dar jie pliekiasi :DDD ponas maniake Steibly buk geras atsakyk i klausima :) cia pries kelis menesius du kartus sapnavau Jezu Kristu... buvau susapnaves jo veida.... jis ziurejo i mane ir sypsojosi... :D buvo grazaus vyro veido siluetas... sviesiai rusvi plaukai melynos(zydros) kaip dangus akys ir spindinti sypsena... :D ir po kurio laiko(po kazkiek dienu) vel jis pasirode sapne... ji regejau iskylanti is vandens...jam po kojomis vanduo prasiplete kaip moziai jura... rankas jis laike istieses i sonus nu kaip kryzius...jis kybojo ore buvo su baltu apsiaustu ir dar tarsi butu grojas kazkoks tai choras ar pan... is uz jo sklydo neitiketino ryskumo sviesa atrode,kad tuo metu siautejo visos stichijos...pamenu ziurejau i ji is kazkur ir tarsi net "jutau" ta is jo sklindancia neitiketina jega,galia ir pan... ir tik atsikelias pagalvojau,kad...tai bent va cia tai jega... :D
ir kadangi esi labai didelis zinovas tai gal pasakysi ka tai reiskia? :) ar cia tiesiog sapnas ir tiek? :D negalvok,kad cia juokauju...cia rimtai sapnavau tuos sapnus.
Visko gali būti, tai išties rimta, įdomus sapnas. Gal tau reiktu išties susimąstyti apie Kristaus asmenį, apie amžinybę. Bet vis tik sapnais pasitikėti pavojinga, nes Biblijoje parašyta: "Ir nenuostabu. Juk pats šėtonas apsimeta šviesos angelu." (Šv.Raštas 2Kor 11,14) Todėl siūlyčiau ieškoti atsakymo Jo Žodyje.

paragraf 78

Citata iš: Nightcrawler  lapkričio 13, 2015, 12:05:33Aš sakau, kad netikiu į tokį absurdišką pragaro suvokimą, kur yra velniai, ugnies ežeras ir pan mėšlas.
Kaip jau sakiau, krikščionys tokiu pragaru irgi netiki :)

Trupinuk, prašau neįžeidinėti oponento. Kitas žinutes su įžedinėjimais trinsiu be atskiro perspėjimo

.L.U.T.H.O.R.

Tas pats klausimas Steibly, o jeigu jėzus melavo, jei jėzus net to nesakė? Tau tai tikriausiai nesuvokiama net. Nes nekvestionuoji to matosi.

paragraf 78

Gal baikime asmeniškumus ir nenukrypkime nuo temos?

a.t.sielis

Citata iš: Steiblys  lapkričio 13, 2015, 10:49:27Krikščionybė nėra išskirtinė, Jėzus Kristus yra išskirtinis - „Aš esu kelias, tiesa ir gyvenimas. Niekas nenueina pas Tėvą kitaip, kaip tik per mane."
Manau, kad tu sutiksi, jog Jėzus yra Mesijas.
Taip, Jėzus išskirtinis, ką ir rodo šie žodžiai. Mesijas - pateptasis, tas, kurios izraelio tauta laukė, kuris buvo išpranašautas. Mano asmeniniu suvokimu, į kurį taip pat kreipia ir lyginamasis religijų tyrimas, logika, ir tekstų bei žodžių naudojimo kontekstualumai ir įvairovė, žodžiai galioja ST ir NT tautai, tai bendrijai pilnas Jėzaus išskirtinumas. Jiems sakoma: "niekas nenueina...".

Islamo religijoje jų pranašas Mahometas savo mokiniams pasakė: "Sakyk (O Mano pranaše, žmonėms), : "Jeigu mylite Dievą, sekite manimi, Dievas mylės jus ir atleis jūsų nuodėmes; nes Dievas yra atleidžiantis, pats maloningiausias. (Koranas 3:31)

Kitose religijose sutiksime panašius teiginius. Taigi, nėra jokios problemos, jeigu neužsiimsim religine agresija.

Steiblys

Citata iš: Druwis  lapkričio 13, 2015, 12:31:16Tas pats klausimas Steibly, o jeigu jėzus melavo, jei jėzus net to nesakė? Tau tai tikriausiai nesuvokiama net. Nes nekvestionuoji to matosi.
Kodėl, galime kvestionuoti :)
Ir ką tuomet aš prarandu?

Citata iš: a.t.sielis  lapkričio 13, 2015, 12:35:14Taip, Jėzus išskirtinis, ką ir rodo šie žodžiai. Mesijas - pateptasis, tas, kurios izraelio tauta laukė, kuris buvo išpranašautas. Mano asmeniniu suvokimu, į kurį taip pat kreipia ir lyginamasis religijų tyrimas, logika, ir tekstų bei žodžių naudojimo kontekstualumai ir įvairovė, žodžiai galioja ST ir NT tautai, tai bendrijai pilnas Jėzaus išskirtinumas. Jiems sakoma: "niekas nenueina...".

Islamo religijoje jų pranašas Mahometas savo mokiniams pasakė: "Sakyk (O Mano pranaše, žmonėms), : "Jeigu mylite Dievą, sekite manimi, Dievas mylės jus ir atleis jūsų nuodėmes; nes Dievas yra atleidžiantis, pats maloningiausias. (Koranas 3:31)

Kitose religijose sutiksime panašius teiginius. Taigi, nėra jokios problemos, jeigu neužsiimsim religine agresija.
Taip, panašumų religijose yra, bet sutikime, kad visos tos religijos liepia: ,,Daryk, daryk, daryk". Tuo tarpu Evangelija sako: ,,Padaryta". Evangelija praneša man, ką Dievas yra dėl manęs padaręs; aš turiu tuo tikėti ir pasikliauti Juo.

a.t.sielis

Citata iš: Steiblys  lapkričio 13, 2015, 12:41:08Taip, panašumų religijose yra, bet sutikime, kad visos tos religijos liepia: ,,Daryk, daryk, daryk". Tuo tarpu Evangelija sako: ,,Padaryta". Evangelija praneša man, ką Dievas yra dėl manęs padaręs; aš turiu tuo tikėti ir pasikliauti Juo.
Negaliu sutikti, mintis labai supaprastinta. Ir netgi neša į populistinį teiginį. Kas už jos? Kokie konkretūs religijų turiniai ir pavyzdžiai?

Galiu pasakyti, kad religijos išskirtinumas galioja tos religijos sekėjui, kaip vaikui galioja jo mamos išskirtinumas. Galima šnekėti apie milijonus mamų, bet tik viena mama vaiku rūpinosi, tik ji viena yra išskirtinė. Tik ta mama gali pasakyti, "aš padariau".

Ir nėra taip, kad visi vaikai našlaičiai, kad gali pakeisti jų visų mamas vieno kurio nors mama.

paragraf 78

Grįžtam prie temos. Primenu kad tema apie pragarą

Steiblys

Citata iš: a.t.sielis  lapkričio 13, 2015, 13:01:53Negaliu sutikti, mintis labai supaprastinta. Ir netgi neša į populistinį teiginį. Kas už jos? Kokie konkretūs religijų turiniai ir pavyzdžiai?

Galiu pasakyti, kad religijos išskirtinumas galioja tos religijos sekėjui, kaip vaikui galioja jo mamos išskirtinumas. Galima šnekėti apie milijonus mamų, bet tik viena mama vaiku rūpinosi, tik ji viena yra išskirtinė. Tik ta mama gali pasakyti, "aš padariau".

Ir nėra taip, kad visi vaikai našlaičiai, kad gali pakeisti jų visų mamas vieno kurio nors mama.
Taip, supaprastinta. Kristus yra daugiau nei mama, Jis yra Alfa ir Omega. Dvasine prasme, mano mama man buvo mano jausmai, mano žmogiškas supratimas, mano tėvų religija, bet kristus viską pakeitė. Nesakau, kad jausmai dingo, atvirkščiai, Jis duoda daugiau, Jis suteikė patį gyvenimą, amžinąjį gyvenimą. O dėl supaprastinimo, tai Jėzus pasakė: "Iš tiesų sakau jums: jeigu neatsiversite ir nepasidarysite kaip maži vaikai, niekaip neįeisite į dangaus karalystę" (Mt 19,3) Įdomu, kad I ir II amžiuje, Jėzaus mokymas tuometinėje graikų-filosofinėje kultūroje kėlė panieką, jiems Evangelija atrodė visiškas absurdas, paikystė, prieštaraujanti bet kokiam žmogiškam supratimui. Romoje rasta krikščionybės karikatūra. Joje pavaizduotas kryžius, o ant jo - žmogaus figūra su asilo galva. Iš Jėzaus Kristaus tyčiojamasi ir šiandien. Tyčiojamais ir iš Jo žodžių apie pragarą.

a.t.sielis

Daviau palyginimą supratimui. Be abejo, kad Dievas ir dieviškasis mokytojas yra daugiau negu milijonas mamų.

paragraf 78

Kurios dalies sakinio GRĮŽTAME PRIE TEMOS nesuprantate?

a.t.sielis

:) no problem, grįžtam prie temos, nespėjau pamatyt

Aukštyn