Eutanazija - uz ar pries?

Pradėjo Benamis, vasario 01, 2012, 14:29:56

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Gana neblogas siužetas apie eutanaziją: http://tv.lrytas.lt/?id=13315507521331164737
Kas krito į akis, tai Narbekovo kalbėjimas faktais ir ramiai, o Burba tai ardėsi jausmų pagautas ir nieko doro taip ir nepasakė.

TinSoldier

kovo 16, 2012, 18:42:07 Redagavimas: kovo 16, 2012, 18:44:21 by TinSoldier
Na jo, Narbekovas ryškiai laimėjo diskusiją...

Bet aš nesuprantu, kodėl ta paliatyvi slauga kišama kaip pakaitalas eutanazijai. Tarsi, įteisinus eutanaziją, absoliučiai visus sunkius ligonius ir marintų.

Slauga ir pan., privalo egzistuoti. Privalo būti tobulinama. Į tai privaloma būti investuojama.
Ir šalia, kaip alternatyva, turėtų egzistuoti eutanazijos galimybė.

Tas pats Narbekovo dėstomos bioetikos laisvo informuoto sutikimo principas teigia, kad pacientas privalo būti supažindintas su visa informacija, gydymo ir kt. galimybėmis. Ir pats pacientas, be gydytojo spaudimo, turi galėti pasirinkti savo likimą.

Jei eutanazija uždrausta, tiesiog nesuteikiama galimybė pasirinkti to, ko nori. Gerai, tebunie, klinikine depresija diagnozuotiems, neleidžiama priimti tokio sprendimo.(Narbekovas teigė, kad tokių 60proc., - niekur nerandu tokių milžiniškų procentų. Kaip pastebėjau, mėgsta ten pas jus, katalikų teologijos fakultete, paredaguot statistikas savo naudai) Tačiau likę, sąmoningi, blaivūs ir kenčiantys pacientai turi turėti galiybę pasirinkti tarp:

1. negydymo
2. slaugos
3. eutanazijos.

Galiausiai, kaip Narbekovas teigė, kad reikia naikinti kančias sukeliančias priežastis, o ne pačius pacientus. Tačiau vėlgi, jei blaiviam, sąmoningui pacientui pasiūloma: "mes galime iki mirties sumažinti tavo skausmą. Va, stovi tave mylintys artimieji. Va, kunigas, kuris tau padės pasiruošti mirčiai. Ir t.t.". Ir, jei turėdamas visus tuos pasiūlymus, pacientas vis tiek nori greičiau nusibaigti. Amoralu jėga, per prievartą priešintis žmogaus valiai.

paragraf 78

Na negydymą ir taip galima pasirinkti.
Labai aiškiai Narbekovas pagrėžė kodėl iškyla eutanazijos būtinybė. Dėl prastos terminalinių ligonių slaugos. Jei ji būtų, tada žmogus be skausmo ir bėdų išgyventų jam skirtą laiką ir nereikėtų eutanazijos.
Atkreipk dėmesį jog Narbekovas sakė jog nėra tokio fizinio skausmo kurio medicina negalėtų numalšinti. O jei yra tai ne tos priemonės taikomos.

TinSoldier

O kodėl negydymą galima pasirinkti?

Kodėl, kai yra pasiūlymas numašlinti skausmą, palengvinti dvasinias kančias ir t.t. ir pan., žmogus yra laisvas pasirinkti kančias ir greitesnę mirtį? Yra galimybė jam kažkiek padėti, tačiau niekas neburba, kai jis tos pagalbos atsisako. O, kai pasirenka tą pačią mirtį, tik be kančių, staiga visi kyla į kovą.

Jei sąmoningam terminaliniam ligoniui išaiškinama apie visas galimybes numalšinti skausmą, apie puikią ir nuostabią paliatyvinę slaugą, o jis vis tiek nori pasirinkti greitesnę mirtį - kokios problemos? Kodėl per prievartą jis turėtų būti įkišamas į tą slaugą?

paragraf 78

Pasirinkti negydymą, turėjau omenyje, kad niekas tavęs per prievartą ligoninėje nelaiko, gali kada panorėjęs iš jos išeiti. Tad jei pasirinkai kad tavęs negydytų, važiuok sau namo ir nesigydyk :)

Kas dėl pasirinkimo, tai mūsų visuomenė yra tokia kad saugo žmones nuo savižudybės (na bent jau bando). Savižudybė mūsų kultūroje nėra dorybė. Tai gi čia tas pats, kodėl reikia leisti žmogui pasirinkti savižudybę? Na čia šiaip pasvarstymas.

RoxiO

Seimas greitai rengs referendumą dėl eutanazijos, tai žiūrėsim ką nuspręs. :)

OKULTISTE

Kiek girdėjau, nepriėmė...
Ačiū Dievui!

RoxiO

Tai kad dar neįvyko posėdis ir kodėl "Ačiū Dievui"? Esi prieš žmonių galimybę pasirinkti?

paragraf 78

Čia greičiau "ačiū Dievui" ne dėl pasirinkimo, o dėl savižudybės įvykdymo atmetimo.

TinSoldier

kovo 20, 2012, 19:02:08 Redagavimas: kovo 20, 2012, 19:08:44 by TinSoldier
Na, tebunie, visiškai siauraprotiškai kategorizuojam ir eutanaziją vadinam paprasčiausia eiline 'žmogžudyste" ar "savižudybe", nekreipdami dėmesio į aplinkybes, į skirtumus ir t.t. Bet man kilo toks hipotetinis klausimas.

Kaip tau atrodo moraliau: jei žmogus nori nusižudyti, reiktų bandyti jam padėti(išgyventi), bet palikti laisvos valios pasirinkimą, ar tiesiog surakinti ir uždaryti iki gyvos galvos vienutėje?

P.S. O kodėl, insomnia, katalikų bažnyčia atskiria abortą kaip pasirinkimą ir abortą, kai taip išgelbėjama nėščios moters gyvybė? Tebunie tai abortas ir tiek. Tegul prieštarauja jam ir nesigilina. Kaip daro eutanazijos atveju. Pastaroji man primena mažesnio blogio principą, kuriuo ir dėl abortų vadovaujamasi.

Smygolas

Aš asmeniškai esu už eutanaziją. Prieštarauja viskam, bet nejau norėtumėt, kad mylimas žmogus kankintųsi iki išėjimo? Ar patys to norėtumėt? Manau, kad ne. Skausmą iškęsti yra gerai, tada tarsi prsikeli, pasidarai stipresnis. Nesvarbu ar tai fizinis, ar dvasinis skausmas. Per gyvenimą turėjau ir to, ir to apsčiai, tad bent jau mirtis nebūtų tokia sunki, kai ji ateis. Jei man artimas žmogus pasakytų - noriu išeiti, nebenoriu kančių, kruvina širdim maldaučiau, kad įvykdytų eutanaziją. Aišku, ne Lietuvoj..

OKULTISTE

Eilinį kartą susidaryta nuomonė, nepasidomėjus dalyku...

Smygolas

Citata iš: OKULTISTE  balandžio 21, 2012, 19:00:00
Eilinį kartą susidaryta nuomonė, nepasidomėjus dalyku...

Nenoriu pradėti pykčio, tačiau ruošiausi tapti medike/chirurge. Nepasidomėjus dalyku? Apie eutanaziją tikriausiai jau ir vaikai žino. Taip, tai mano nuomonė.

OKULTISTE

Keista Jūs moteris: jei nesutampa nuomonės, tai jau pyktis... Chi chi... Gal Jūs tiesiog išsigąstate mano kategoriškų ir užtikrintų pasakymų (jie tokie dėl to, kad nereikėtų plėstis su išvedžiojimais)...

Ai, tikriausiai ankstesnių žinučių neskaitėte, neklausėte, ką kalbėjo tas, kuris vis dėl to tapo mediku...

TinSoldier

Citata iš: OKULTISTE  balandžio 21, 2012, 23:52:16
Keista Jūs moteris: jei nesutampa nuomonės, tai jau pyktis... Chi chi... Gal Jūs tiesiog išsigąstate mano kategoriškų ir užtikrintų pasakymų (jie tokie dėl to, kad nereikėtų plėstis su išvedžiojimais)...

Ai, tikriausiai ankstesnių žinučių neskaitėte, neklausėte, ką kalbėjo tas, kuris vis dėl to tapo mediku...

Šiaip tai buvimas mediku nepadaro žmogaus autoritetu tokiais klausimais. Jie gydo žmones, o ne sprendžia ar gydyti, ar marinti. Pastaruosiusiuose pasirinkimuose didesnį svorį turėtų turėti sociologai, psichologai, etikai, filosofai, ir patys žmonės, kurie nori/nenori eutanazijos. Medikai turi gydyti, arba, jei būtų priimta eutanazija, klausyti ligonio valios ir negydyti. Patys jie neturėtų spręsti.. Manau..

Aukštyn