Eutanazija - uz ar pries?

Pradėjo Benamis, vasario 01, 2012, 14:29:56

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

OKULTISTE

Taip, galima pasirinkti: tokioje situacijoje dejuoti, kaip viskas beprasmiska, ar mastyti ir ieskoti prasmes...

TinSoldier

Citata iš: OKULTISTE  birželio 08, 2012, 12:42:23
Taip, galima pasirinkti: tokioje situacijoje dejuoti, kaip viskas beprasmiska, ar mastyti ir ieskoti prasmes...

Kaip ne kiekvienas sugeba ižvelgti gyvenimo prasmę be dievo - ne kiekvienas sugeba įžvelgti prasmę priešmirtinėse kančiose.

Gal ir kvaila, silpnavališka, apgailėtina aklai tikėti egzistencine prasme, tačiau kai kuriems to reikia :)
Gal ir kvaila, silpnavališka, apgailėtina nusižudyti/eutanizuotis(?), tačiau kai kuriems to reikia :)

Bambonke

Sorry Okultiste, tavo postai man primena pasakyma: "yra dvi tiesos - mano ir neteisinga". Kad tu esi visiskai pries eutanazija ir nei jos noresi pati, nei artimiesiems as suprantu ir tai visiskai gerbiu. Taciau kodel atimti pasirinkimo galimybe kitiems zmonems, kurie galbut pasauli mato kitaip nei tu? Ar jie zemesni uz tave ir neverti pasirinkimo lasives?

As tikrai nesakau, kad eutanazija yra "gerai". Taciau man taip pat nepatinka tiek mineti abortai, tiek gejai (vis aktualejanti tema) ar kitos panasios temos, taciau mano nuomone visuose atvejuose zmogus laisva valia negali buti varzoma. Kiekvieno paziuros yra skirtingos, taciau kad ir kaip nekestu tam tikru dalyku (eutanazija ir t.t.), zmogus privalo toleruoti kito zmogaus pasirinkima.

OKULTISTE

birželio 08, 2012, 21:58:45 Redagavimas: birželio 08, 2012, 22:00:44 by OKULTISTE
Tikriausiai ir cia mano poziuris bus siek tiek "kitu kampu"... Manau, kad reikia toleruoti visus zmones, bet ne visus ju veiksmus. Jei, pavyzdziui, as nuejusi i vaiku drzeli imciau mesineti gatveje pagauta katyti ir skiesciau, kad atlieku svietejiska viekla, kad vaikai irgi zmones, todel turi tureti pasirinkimo teise, kaip susipazinti su gyvuoju pasauliu...? - skiedalai. 5 daug vatos ivyniotas peilis irgi atrodo pukuotas ir svelnus - ne astrus...

Man dabar taip atrodo... Jei klistu, tai gal padekite man suprasti... Nenoriu buti neteisinga.

Jonas

CitataJei, pavyzdziui, as nuejusi i vaiku drzeli imciau mesineti gatveje pagauta katyti ir skiesciau, kad atlieku svietejiska viekla, kad vaikai irgi zmones, todel turi tureti pasirinkimo teise, kaip susipazinti su gyvuoju pasauliu...? - skiedalai.

Teisingai. Skiedalai. Visiškai netinkamas palyginimas...  ???

Bambonke

Citata iš: OKULTISTE  birželio 08, 2012, 21:58:45
Tikriausiai ir cia mano poziuris bus siek tiek "kitu kampu"... Manau, kad reikia toleruoti visus zmones, bet ne visus ju veiksmus. Jei, pavyzdziui, as nuejusi i vaiku drzeli imciau mesineti gatveje pagauta katyti ir skiesciau, kad atlieku svietejiska viekla, kad vaikai irgi zmones, todel turi tureti pasirinkimo teise, kaip susipazinti su gyvuoju pasauliu...? - skiedalai. 5 daug vatos ivyniotas peilis irgi atrodo pukuotas ir svelnus - ne astrus...

Man dabar taip atrodo... Jei klistu, tai gal padekite man suprasti... Nenoriu buti neteisinga.

Pavyzdys netikes todel, kad cia iveliami kiti zmones (vaikai). Eutanazija paveiks tik 'pacienta' ir jam artimus zmones, kurie turbut nepaduos jo i teisma uz saves negerbima/savizudybe/whatever.

Nebent planuojama eutanazijas transliuot gyvai per visas televizijas. Tada gal ir nieko gero.

Kalbant apie 'tolerancija', zinoma cia galima diskutuot be pabaigos, bet sutrumpinant, zmogaus pasirinkimo laisve turi buti toleruojama, jei tie pasirinkimai nekenkia kitiems zmonems (gyviems organizmams, ar pan., kiekvienas skirtingai interpretuotu). Taigi tam, kad demonstruoti 'katytes mesinejima', reiketu arba labai geros priezasties (moksliskai irodytos ir patvirtintos) arba zmoniu laisvo pasirinkimo tai stebeti (kas automatiskai netinka del vaiku, kadangi jie yra saugomi nuo tam tikru dalyku, ir ju pasirinkimo laisve nera lygi suagusiajam).

Beje labai neidomus pavyzdziai su vaikais. Visi iskart puola dejuoti ir baisetis, kas butu jei vaikas tai pamatytu/isgirstu/suzinotu. Manau kiekvienas musu vaikysteje yra patyres ne viena ivyki, kuri kai kas pavadintu 'traumuojanciu'. Nemanau, kad toks jau traumuotas uzaugau (o gal ir atvirksciai, sprendziant is situ sapalioniu, hehe). Nesakau, kad nereikia vaiku saugoti nuo tam tikru dalyku (nes tikrai reikia), bet ta riba siai dienai yra labai neaiski, todel tokiose diskusijose sunku optimaliai vertinti situacija.

OKULTISTE

Citata iš: Bambonke  birželio 11, 2012, 19:57:24
todel, kad cia iveliami kiti zmones (vaikai). Eutanazija paveiks tik 'pacienta' ir jam artimus zmones, kurie turbut nepaduos jo i teisma uz saves negerbima/savizudybe/whatever.

Nebent planuojama eutanazijas transliuot gyvai per visas televizijas. Tada gal ir nieko gero.

Na pirmame sakiny tai: "čia įveliami kiti žmonės<...> 'pacientą' ir jam artimus žmones" - Jūs pasakėte...
O va kodėl mintis apie transliaciją per visas televizijas atrodo bloga? Bloga lygiai taip pat, kaip transliuoti abortą ar maniakiškas gyvūnų skerdynes, nes tai amoralu. Kodėl, pavyzdžiui, jei transliuotų širdies operaciją, jau ne taip niekingai atrodytų? (Čia papiktinimą keltų jau ne pats veiksmas, bet kad per visas televizijas įkyriai transliuotų - chi, visai kaip Garliavą)...
Kaip čia yra?

TinSoldier

Citata iš: OKULTISTE  birželio 11, 2012, 23:14:04
O va kodėl mintis apie transliaciją per visas televizijas atrodo bloga? Bloga lygiai taip pat, kaip transliuoti abortą ar maniakiškas gyvūnų skerdynes, nes tai amoralu. Kodėl, pavyzdžiui, jei transliuotų širdies operaciją, jau ne taip niekingai atrodytų? (Čia papiktinimą keltų jau ne pats veiksmas, bet kad per visas televizijas įkyriai transliuotų - chi, visai kaip Garliavą)...
Kaip čia yra?

Manau, transliacija per TV būtų blogai ne todėl, kad tai amoralu, tačiau tiesiog intymu. asmeniška. Kaip ir abortai.
Gimdymas juk gal tau neatrodo amoralus, tačiau ar normalu būtų transliuoti eilinių moterų gimdymus?
Tiesiog nebūtų prasmės, nėra viešojo intereso, nėra švietėjiškos naudos, gali būti pažeidžiamas privatumas. Bet ne todėl, kad tai yra lygu skerdynėms. Tiesiog... kokia iš to nauda?.. :)

rainiukee

Šiaip esu prieš, bet žmonija labai sparčiai keičiasi ir supratimas apie viską taipogi. Juk kadaise gimdymas budavo vienoms mamoms, dabar leidžiami tėčiai ir kiti šeimos nariai. Kadaise vidutinis gyvenimo ilgis žmonėms buvo 30-40m, o dabar?.. Seniau (turiu omeny labai seniau) nebuvo eutanazijos nes nebuvo tam išrastų vaistų, kaip ir nuo daugumos ligų, o dabar pvz gydosi žmonės nuo gripo antibiotikais, ar nuo vėžio chemoterapija, nes visa tai išrasta, o juk galima taip pat rinktis...
Tas pats ir su eutanazija - yra išrasta, reiškia nauja galimybė, kuri neišvengiamai bus pasirinkta vieno ar kito.

O apie mirties momentą šnekant, jis labai subtilus. Kas liečia žinojimą jos neišvengiamybę, tai mane žavi kai kurie gyvūnai, pvz katės, kai jos jaučia ,,kad artėja jų valanda'' dažniausiai kažkur pasislepia ramiam išėjimui. Įdomu, žmpgiškomis sąmpratomis, jei tą momentą joms pasiulytume eutanaziją? Ar jos pasirinktų tai prieš evoliucijos sudarytą išeitį išeiti.

OKULTISTE

Dėl kačių, tai neseniai radom savo katiną įkritusį į apleistą šulinį - žioplys... Tai čia nereikia romantizuoti, kad katės "kažkur pasislepia ramiam išėjimui" - greičiau slepiasi tame užkampy, kad kas jų nepribaigtų ir galiausiai ten pastimpa...

rainiukee

Citata iš: OKULTISTE  birželio 20, 2012, 15:21:51
Dėl kačių, tai neseniai radom savo katiną įkritusį į apleistą šulinį - žioplys... Tai čia nereikia romantizuoti, kad katės "kažkur pasislepia ramiam išėjimui" - greičiau slepiasi tame užkampy, kad kas jų nepribaigtų ir galiausiai ten pastimpa...

Neseniai žiūrėjau dokumentiką, kur rodė, kai viena sena liūtė tik įsitikinusi, kad jos palikuonys bus saugūs, atsiskyrė nuo gaujos ir krūmuose, viena, išėjo. Įkritimas į šulinį - nelaimingas atsitikimas - tas pats, kai gatvėj pertrenkia mašina. Aš daugiau kalbėjau apie natūralią mirtį. Visai neromatinzuoju apie tai, nes gyvūnų elgesį stebėjau nuo vaikystė.s

batum

Na cia sunku pasakyt, bet manau, kad esu uz nes jaigu zmogus serga pvz tikrai nepagydoma lyga kurios neimanoma pagydit ka jam tada daryt ? pvz zinau toky atveji, kad zmogus tures pragulet visa gyvenima lovoi nes jis negali pajudet ir tos ligos neimanoma pagydit tai jaigu jis pats sutinka, kad ji uzmigdytu tada kodel gi ne ?

Mano pacio artimas zmogus mire po ligos tai patikekit gal ir sunku kaikuriem suvokt, bet as manau, kad geriau greitesne mirtis negu but leisgyviu ir prasikankint keleta metu, kitaip tarent galas tas pats tai yra mirtis.Aisku jaigu pacientas nori gyvent tada tegul, bet jaigu pats prasos tai nemanau, kad reiktu tai draust.

rainiukee

birželio 20, 2012, 17:03:12 Redagavimas: birželio 20, 2012, 17:04:45 by rainiukee
Citata iš: batum  birželio 20, 2012, 15:57:43
Na cia sunku pasakyt, bet manau, kad esu uz nes jaigu zmogus serga pvz tikrai nepagydoma lyga kurios neimanoma pagydit ka jam tada daryt ? pvz zinau toky atveji, kad zmogus tures pragulet visa gyvenima lovoi nes jis negali pajudet ir tos ligos neimanoma pagydit tai jaigu jis pats sutinka, kad ji uzmigdytu tada kodel gi ne ?

Mano pacio artimas zmogus mire po ligos tai patikekit gal ir sunku kaikuriem suvokt, bet as manau, kad geriau greitesne mirtis negu but leisgyviu ir prasikankint keleta metu, kitaip tarent galas tas pats tai yra mirtis.Aisku jaigu pacientas nori gyvent tada tegul, bet jaigu pats prasos tai nemanau, kad reiktu tai draust.

Ta greitesnė mirtis yra naudinga kiekvienam savaip... Aš turiu dar jauną -35m pažįstamą, kuri jau 6 metus labai kovoja su vėžiu. Dabar jai jau paskutinės dienos, bet paklausta ar nenorėtų eutanazijos... Ji kovoja dėl kiekvienos paskutinės sekundės, nes turi du mažus vaikus... Aš, jos vietoj, daryčiau tą patį, nes turiu sūnų ir branginu kiekvieną akimirką su juo...
Taigi, eutanazija, manau, lieka išeitis tik tikrai pačioj beviltiškiausioj situacijoj, kai tikrai nebėra dėl ko gyventi... Ne skausme ėsme.

batum

Citata iš: rainiukee  birželio 20, 2012, 17:03:12

Ta greitesnė mirtis yra naudinga kiekvienam savaip... Aš turiu dar jauną -35m pažįstamą, kuri jau 6 metus labai kovoja su vėžiu. Dabar jai jau paskutinės dienos, bet paklausta ar nenorėtų eutanazijos... Ji kovoja dėl kiekvienos paskutinės sekundės, nes turi du mažus vaikus... Aš, jos vietoj, daryčiau tą patį, nes turiu sūnų ir branginu kiekvieną akimirką su juo...
Taigi, eutanazija, manau, lieka išeitis tik tikrai pačioj beviltiškiausioj situacijoj, kai tikrai nebėra dėl ko gyventi... Ne skausme ėsme.

Tai taip ji vaikus turi ir gyvena del ju, kekvienas atvejis skirtingas ir kaip sakiau jai nori gyvent tegul, bet jai pats prasos kodel reiktu draust ? Uztenka pagalvot kas butu jaigu ji vaiku neturetu ar vyro? Nzn kekvienas is musu i siuos dalykus ziuri savaip, bet jai as neduok dieve susirkciau tai tikrai nenoreciau, kad mane valgidintu per koky siaudely ar man kas keistu pampersus.

rainiukee

Citata iš: batum  birželio 20, 2012, 17:20:02
Citata iš: rainiukee  birželio 20, 2012, 17:03:12

Tai taip ji vaikus turi ir gyvena del ju, kekvienas atvejis skirtingas ir kaip sakiau jai nori gyvent tegul, bet jai pats prasos kodel reiktu draust ? Uztenka pagalvot kas butu jaigu ji vaiku neturetu ar vyro? Nzn kekvienas is musu i siuos dalykus ziuri savaip, bet jai as neduok dieve susirkciau tai tikrai nenoreciau, kad mane valgidintu per koky siaudely ar man kas keistu pampersus.

Tai aš juk ir pabrėžiau, kad eutanaziją renkasi (dažniausiai) tie, kurie nebeturi dėl ko gyventu... O per šiaudelį matinu ir papmersus keičiu daugybei savo klientų darbe, visi jie kažkaip apie mirtį negalvoja, o džiaugiasi gyvenimu.  ;D

Aukštyn