Žvaigždės lemia žmogaus likimą?

Pradėjo a.t.sielis, birželio 23, 2013, 10:09:31

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

gegužės 10, 2014, 15:50:54 Redagavimas: gegužės 10, 2014, 16:15:13 by a.t.sielis
Tikros astrologijos mažai, todėl su ja žmonės nesusiduria.Todėl jie ir negali ja tikėti, jie tiki popsine arba bulvarine astrologija, arba nepakankamos kvalifikacijos tradicine astrologija. Tyrimų atlikti neįmanoma, nes šiais laikais tikros astrologijos bemaž neliko. Yra idėjų, kokio tikslumo turėtų būti tikra astrologija - pvz. ji turėtų apibūdinti kelių minučių skirtumu gimusių genetiškai identiškų dvynių skirtumus ir tai turėtų atitikti realybę.

Bet apskritai, astrologija tikėti, kaip kažkuriais laikais koncepciškai realiu mokslu, normalu. Žvaigždės atrodo pats patikimiausias dalykas, nes laikas gali ištrinti pėdsakus akmenyje ar sunaikinti popierinius liudijimus, bet žvaigždžių iš dangaus niekas negali ištrinti.

EDIT: dar pridurčiau, kad astrologija savo tikslais panaši į psichologiją. Nagrinėja žmogaus prigimtį. Ar įmanoma būtų tyrimais nustatyti, kad psichologai savo teiginiais apie žmogų neklydo? Labai slidūs dalykai, galima išvartyti kaip nori.

EDIT2: laikas labai svarbus žmogui. Laikas visais laikais buvo susietas su Saulės, Mėnulio ir Žemės tarpusavio padėtimi, Saulės ir Mėnulio judėjimu. O kas yra laikas? Laikas yra tai, kame vyksta žmonių likimai. Jeigu judėjimas danguje apibūdina laiką, jis apibūdina ir žmonių likimus.
Senovės žmogus geriau pažino dangaus judėjimą, negu dabartinis. Dabartinis vadovaujasi laikrodžiais ir kalendoriais, kompasais ir GPS navigacija. O senovėje buvo žvaigždžių navigacija. Tai kiek liečia kelionių reikalus. O jeigu kalbėti apie gyvenimo kelionę, likimą, kodėl žvaigždėtasis dangus negalėtų būti patikimas ir nesuklastojamas liudijimas gyvenimo krypčiai nustatyti?

Iš esmės, manau, viskas remiasi į kosmologinę koncepciją. Nuo to, kokios kosmologinės koncepcijos laikomasi, priklauso tai, kas yra įtikėtina, ir kas ne.

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 10, 2014, 15:50:54
EDIT: dar pridurčiau, kad astrologija savo tikslais panaši į psichologiją. Nagrinėja žmogaus prigimtį. Ar įmanoma būtų tyrimais nustatyti, kad psichologai savo teiginiais apie žmogų neklydo?

Galima nustatyti psichologijos metodų patikimumą tinkamai kontroliuojamuose, dvigubai akluose, pakartotinuose, kontrolines grupes turinčiuose ir t.t. eksperimentuose.

Iš to galima ir teigti, kad psichologai savo teiginiais apie žmogų rečiau klysta. Nes taiko gana patikimą metodą.

Astrologija, savo ruožtu, kaip paragraf'as minėjo, per tūkstančius metų nesugebėjo tinkamai įrodyti nė kruopelytės savo patikimumo, nei kaip metodas, nei kaip paskiri teiginiai. Nei kaip "tikroji" astrologija, nei kaip "bulvarinė".

Kad ir kaip mėšlą pavadintum, jis vis tiek mėšlas.

O "slidūs dalykai" ir "išvartymai kaip nori" prasideda, kai pradedami ginti tokie absurdai, kaip astrologija.

a.t.sielis

Šiuolaikiniam žmogui gal ir nesugebėjo įrodyti, bet istorijoje minima atvejų, kai žmonės labai tikėjo astrologais, ir kai astrologo prognozės pilnai išsipildydavo. Vadinasi, buvo pagrindas.

TinSoldier

Dabar žmonės tiki astrologija, kurią tu vadini "bulvarine". Ir dabar jiems "pildosi" ta astrologija, kurią tu vadini popsine.

Po 1000 metų kas nors skaitys kokio šiuolaikinio naivuolio dienoraštį, ir galvos: "va, praeityje tai pildėsi astrologinės pranašystės, todėl tai turėtų būti tiesa".

a.t.sielis

gegužės 10, 2014, 16:48:09 Redagavimas: gegužės 10, 2014, 17:00:15 by a.t.sielis
Citata iš: TinSoldier  gegužės 10, 2014, 16:43:52
Dabar žmonės tiki astrologija, kurią tu vadini "bulvarine". Ir dabar jiems "pildosi" ta astrologija, kurią tu vadini popsine.

Jo :D kur gi ne, pildosi. Laikraštis parašo horoskopų skiltyje: "Liūtas, šiandien turėtų išvesti pasivaikščioti savo šuniuką". Žmogus paskaito, išveda pasivaikščioti šuniuką (kaip ir kiekvieną dieną beje), ir astrologija išspildė :D

Jeigu kas nors patikėjo telefoniniais sukčiais, kad įvyko artimam žmogui nelaimė, nuvyksta į vietą, atiduoda pinigus, ar tai reiškia, kad nebūna tikrų nelaimių, ir tikrų skambučių? Ar po 1000 metų skaitydami šių dienų laikraščius apie telefoninius sukčius turėtume padaryti išvadą, kad visi pokalbiai telefonu tais laikais buvo sukčiavimas?

EDIT: kai evoliucijos "įrodymai" yra neištiriamoje praeityje, tai viskas tvarkoje, bet kai astrologijos įrodymai yra praeityje, kyla problemos :)

paragraf 78

Taip atsieli, kaip bebūtų keista bulvarinės astrologijos pranašystės irgi pildosi, pasidomėk Pigmaliono efektu :)

Justinas Herbsman

zvaigzes zmogaus likimo nelemia ... bet tai tik vienas is daugeliu simboliu ir yrankiu kuriuo naudojasi dalis zmonijos,lyg matavimo sistema kuri reprezentuoja mus supacia aplinka(kuri yra apart musu planetos) ir kuri savaime aisku itakoja viska daugiau ar maziau.

Lestras

Citata iš: paragraf 78  gegužės 10, 2014, 15:43:48
Aš nekalbu apie bulvarinę astrologiją, kalbu apie astrologiją kaip tokią, visomis jos formomis.

Man pasirodė, kad nemažai išmanote apie astrologiją, kad ją taip kritikuojate. Būtų įdomu patikrinti jūsų žinias. Gal galėtumėte išvardinti, kokios yra jums žinomos tikrosios astrologijos formos? Kokios jums žinomos astrologijos pakraipos? Ką aplamai nagrinėja astrologija?

omcikas

Man keistas tas ateities spėjimas iš žvaigždžių, kai sakoma va dabar mėnulis yra šaulio žvaigždyne tai reiškia, kad... pala pala, o kodėl būtent mėnulis? o kokia įtaka mano likimui daro danguje kitos planetos, koks milijonas įvairių kitų žvaigždžių? Kodėl apsiribojama tik maža dalimi?

Aastro

Citata iš: Lestras  rugpjūčio 28, 2014, 14:26:30
Citata iš: paragraf 78  gegužės 10, 2014, 15:43:48
Aš nekalbu apie bulvarinę astrologiją, kalbu apie astrologiją kaip tokią, visomis jos formomis.

Man pasirodė, kad nemažai išmanote apie astrologiją, kad ją taip kritikuojate. Būtų įdomu patikrinti jūsų žinias. Gal galėtumėte išvardinti, kokios yra jums žinomos tikrosios astrologijos formos? Kokios jums žinomos astrologijos pakraipos? Ką aplamai nagrinėja astrologija?

kaip sakoma kas mažiausiai žino, tas garsiausiai „rėkia" :)

Lestras

Citata iš: omcikas  rugpjūčio 28, 2014, 21:53:40
Man keistas tas ateities spėjimas iš žvaigždžių, kai sakoma va dabar mėnulis yra šaulio žvaigždyne tai reiškia, kad...

Na nebūkite jūs popsinės astrologijos auka. Ir jei ketinate rimtai kalbėti apie kažką, pirmiausia būtų neblogai susipažinti su ten vartojama terminologija. Nėra astrologijoje tokio dalyko, kaip Mėnulis Šaulio žvaigždyne (nėra jam ten kas veikti :)). Geriausiu atveju sakoma Mėnulis Šaulyje, arba Mėnulio ingresija į Šaulį. Štai pvz. šiandien, kai rašau šį atsakymą, Mėnulis Svarstyklėse.
Kadangi Mėnulis greitai juda, vis keisdamas vizualiai matomą savo formą, labai dažnai keisdamas savo formuojamus aspektus su Saule ir planetomis, astrologijoje jis tapatinamas su kasdiene žmonių gyvenimo tėkme, jų besikeičiančiomis nuotaikomis, su kasdiene buitimi.
Kiekvienas Zodiako ženklas astrologijoje taip pat turi savo reikšmę, skirtingas savybes. Ir todėl Mėnulio ingresija iš vieno ženklo į kitą tarsi atspindi tai. Tai tarsi kaip tuo metų vyraujantis bendras fonas. Panašiai kaip eiti per skirtingas patalpas. Jei iš svetainės, kurioje skambėjo muzika ir svečių bruzdesys, patenkame į virtuvę, bendra aplinka keičiasi ir mūsų dėmesys nukrypsta kita linkme. Patenkame į garažą - vėl kitaip.
Taip pat yra ir su planetų ingresija. Ypatingai tai jaučiasi su lėtosiomis planetomis. Štai kai Uranas, astrologijoje siejamas su laisve, permainomis ir revoliucijomis, iš Žuvų perėjo į Avino ženklą, astrologų požiūriu iššaukė (skeptikų - sutapo) revoliucijas Egipte ir kitur Afrikoje. Kai buvo Saturno (astrologijoje - revizorius) ingresija Svarstyklėse, iškarto ėmė braškėti visa teisėsauga ir teismai (A.Kedžio byla). Taip pat ir buhalterius buvo užsipuolę (Svarstyklės astrologijoje kaip tik susijusios su minėtomis sferomis). Kai Saturnas judėjo per Skorpioną, pabiro bankai. Šių metų pabaigoje bus jo ingresija į Šaulį - aš prognozuočiau, kad ateis aukštųjų mokyklų eilė.
Ir dar. Astrologai ne spėja ateitį, o ją prognozuoja.

TinSoldier

Tai astrologija remiasi kažkokia dangaus kūnų personifikacija ir metaforomis?

Lestras

Astrologijos pagrindą sudaro Zodiako ženklai, planetos, jų tarpusavio aspektai ir būstai. Ir kiekvienas iš jų yra kaip simbolis su daugybę reikšmių.
Jausmas, kai išmoksti perskaityti (interpretuoti) horoskopo brėžinį, matyt palyginamas tik kaip vaikystėje išmoktas skaitymas: "kai baltos lankos ir juodos avys" staiga pavirsta žodžiais ir sakiniais  :)

omcikas

Kalbėdamas apie mėnulį nebandžiau pasirodyt nei astrologijos, nei astronomijos žinovu tiesiog šoviau aklai, o klausimo esmė buvo, kodėl būtent tik saujelė dangaus kūnų įtakoja mūsų likimą kai danguje žvaigždžių begalė. Jei aš besčiau pirštu į pirmą pasitaikiusia žvaigžde ir paklausčiau, o kaip ji įtakoja mano likimą ? niekaip ? nežinot?
Nežinau kokius jus įvykius pritempinėjat prie dangaus kūnų išsdėstymo, bet žinau kai  Palmyra Kelertėnė, prognozavo didėles nelaimės remdamasi dangaus kūnų išsidėstymu neįvyko VISAI NIEKO. Berods per naujametę naktį (šėtono naktis ar kažkas pan) prognozavo kažka baisaus ir ka.. nieko.
Vėliau tam tikru laikotarpiu prognozavo, kad rusija gali atvirai užpult Ukrainą.. Tuo laikotarpiu  vėl nieko..
Visos "išsipildžiusios" prognozės būna po fakto.. aaa šiandien nukrito lėktuvas? taip ir galvojau tai todėl, kad mėnulis buvo ten ar ten... Bet va jei kas būtų paklausęs apie tą diena iki katastrofos tai astrologė tikrai nepasakytų - laukia didėlė nelaimė gali nukrist lėktuvas..
Kažkoks aklas spėliojimas.

TinSoldier

Draugė pasakojo, kad kažkokiam žurnale, (man rodos, kad "prie kavos") kur yra tas astrologo kampelis ar pan., matė klausimą astrologui. Tipo:

CitataKlausimas: Su savo draugu draugauju jau keletą metų, labai jį myliu, mums puikiai sekasi. Tačiau dėl viso pikto noriu sužinoti, ką mums žada žvaigždės - ar turėčiau su juo likti?

Atsakymas: Jums nieko gero nežada. Visi ženklai rodo, kad turėtumėt išsiskirti. Bet dar pasikonsultuokit su būrėja.

Ir dar tam pačiam žurnale mačiau klausimą astrologei panašų į šitą:

CitataAš gimiau 1956 metais, mano mama mirė 2001 metais, ar mano sūnus įstos ten, kur nori?

Ir astrologė atsakinėja, tarsi tas klausimas turėtų nors kiek logikos, o ji turėtų nors žiupsnelį sveiko proto ir kompetencijos. Juokingi tie astrologai.

Taaaaip, žinau, kad astrologijos gynėjai sakys: čia popsinė astrologija ir su tikrąja neturi nieko bendro, ar kažką panašaus. Na, bet man vis tiek juokinga :D

Aukštyn