Veganizmas (ir visa kas jį liečia)

Pradėjo Master, gegužės 18, 2014, 17:27:52

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Citatabe to sena mesa nera skani ir nelabai ka is jos pagaminsi


Žmones tiesiog kankina priklausomybė nuo mėsos. Tarp daugelio kitų priklausomybių. Todėl jie ir neįsivaizduoja savo gyvenimo be jos. Mėsa - tai lengvas būdas gauti maisto medžiagas, kitų sąskaita. Bet kai viską sudėlioji, tai nėra jis toks lengvas - užauginti gyvūnus, turėti tas visas fermas, visą iš to kylantį gamtos teršimą, ir užauginti milžiniškus kiekius augalinės produkcijos - tai nėra nei lengva, nei efektyvu. Lengva tik ta prasme, kad konsumpcija turi tą vos ne narkotinį efektą - laikinai užboostina žmogų. Na, panašiai kaip steroidai kultūristą. Bet tie patys steroidai suėda sveikatą, raumenų kalnas paskui pasirodo esąs ligų maišas. O mėsos vartojimas kelia tiek sveikatos, tiek moralinių-etinių problemų. Mėsavalgiška maisto ekonomika panaši į visas kitas šiuolaikinės ekonomikos sritis - planeta teršiama ir griaunama. Pjaunama šaka, ant kurios sėdima. Tai daroma dėl nebūtinos prabangos gausiai pamaloninti liežuvį ir pilvą tuo, kas tradiciškai įprasta. Tai tiesiog įprotis.

Visokių žmonių yra, visokių ir reikia.

Civilizuotumą apibrėžia keturios savybės:

- teisingumas
- gailestingumas, malonė
- švara
- asketiškumas, savidisciplina.

Tai tas gurmaniškas polinkis kasdieną valgyti kepsnį asketiškumu visai nedvelkia. O išlepęs žmogus niekada neturės nei sveikatos, nei laimės. Tik laikiną iliuziją, kad jis pavalgęs, atsigėręs, ir patogiai gyvena. Bet tai ilgai nesitęsia, paprastai, prasideda sveikatos problemos, arba apskritai gyvenimo problemos, ir tas patogus gyvenimėlis sugriūva. Patys žmonės jį sugriauna sau, pradeda vaidytis šeimose, įninka į žalingus įpročius arba amoralų gyvenimą, skiriasi, keičia partnerius, užsiima svingerizmu ir t.t. ir pan., narkotikai ir t.t. ir pan., ir kuo toliau, nuo labiau nudzulinti darosi, pasižiūrėkim į lietuviškas šou žvaigždes arba surūgusius visuomenės lyderius, kurie tesugeba turėti gerus atlyginimus, nesugebėdami nešti gero visuomenei. Darbai nesiseka, visuomenę apima ekonominės ar kokios kitokios krizės. Pvz. tarpukario laikotarpiu gyvenimas tarsi žymiai gerėjo, visi gyveno "kaip balti žmonės", padorūs piliečiai, bet prasidėjus karui, visi pateko į netikėtai drastišką situaciją. Patogų gyvenimą staiga pakeitė priespauda. Kodėl taip atsitiko? Tokie gyvenimo dėsniai, saviapgaulė ilgai netrunka. Tikrasis pastovus civilizuotumas, stipri visuomenė yra paremta aukštesniais principais nei hedonizmas, prievarta, išnaudojimas, godumas, pyktis, nešvara.

Sharikovas

001, jau nepirma kart pastebiu, tau su teksto suvokimu nekas, patarciau labiau isigilint I tai ka perskaitai. Simpanzes yra artimos zmogaus giminaites, pasidomek ju racionu. Del veganu ilgaamziskumu ir panasiai, tai tera spekuliacijos.

001

Citata iš: Sharikovas  birželio 28, 2014, 14:25:04
001, jau nepirma kart pastebiu, tau su teksto suvokimu nekas, patarciau labiau isigilint I tai ka perskaitai. Simpanzes yra artimos zmogaus giminaites, pasidomek ju racionu. Del veganu ilgaamziskumu ir panasiai, tai tera spekuliacijos.

Gorilos yra artimesnės žmogui (nei šimpanzės), o jos iš esmės valgo tik augalinį maistą. :)
Ne, tai nėra spekuliacijos. http://prime.peta.org/2012/11/longer

.L.U.T.H.O.R.

#123
birželio 28, 2014, 15:18:10 Redagavimas: birželio 28, 2014, 15:21:53 by Druwis
Aš tai sakyčiau, kad tas ilgesnis gyvenimas ateina, ne dėl to kad augalinį maistą valgo, o kad vegetarai ir veganai turi labiau prisižiūrėti mitybą, ko nedaro dauguma visavalgių. Tiesiog užtenka derinti mitybą ir pasitaiso viskas. Plius dauguma vegetarų/veganų užsiėma kažkokiais sportais, bei turi mažiau žalingų įpročių, čia iš to pačio tyrimo.

Master

Nuoširdžiai prašypinai šarikovai :D
CitataNemanau, kad mesa yra imanoma pakeisti kazuo, aisku yra zmoniu kuriem nusispjauti ka deti i burna, bet as kaip buves sefas galiu pasakyt, kad visi tie veganiski pakaitalai skonio poziuriu yra tiesiog apgailetini, svelniai tariant.

Ko gero nesi valgęs normalaus veganiško maisto...
Niekaip nesuprasiu kaip dvėselėnos gabalas keptas riebaluose ir apipiltas vandeniu skiesta pamidoro tyre arba miltai su pienu ir cukrumi gali būti skanu :D
Nors gal visgi skonio reikalas

Beeeeet pakalbama apie prigimtį. Pradėkime nuo to, kad mes nebevalgome tai ką valgėme anksčiau. Gyvūnų veislės pasikeitė, jų savybės taip pat. Kas dėl mėsos jeigu jūs ją valgysite žalią, tai taip, viskas ok. Bet reikia suvokti, kad apdorota mėsa ir dar pagardinta visu velniu jau yra nusižengimas gamtai, tad nutilkite apart ją prikaišioję :D Be to dabar pasikeitė tiek klimatas, tiek gyvenimo sąlygos. Tai, jog veganiška dieta yra sveikesnė įrodo, kad dabartiniam gyvenimo būdui senovinė carinė taukų dieta nebeefektyvi.
Kas su pienu, vėlgi. Tuo atveju turėtumėte gerti arba šimpanzės arba moters krūtų pieną, kas genetiškai būtų mums artimiau. O ne jaučio, kuris auga greit, todėl piene turi būti didelis koncentratas medžiagų.

CitataDeja, tai kad pienas ar riešutai gali pakeisti mėsoje esančius baltymus ir medžiagas yra mitas ir propaganda

Kas dėl proteinų... Jų pilna daržovėse. Problema būna maisto nesukramtymas ir celiuliozės nesuardymas, kuris trukdo pasisavinti baltymams. O pavyzdžiui soja, turi baltymų lygiai tiek pat daug kiek pienas. Būtet kai žaliavalgiavau, buvau ganėtinai greitai užsiauginusi matomos raumenų masės :)
Kas dėl b12, ši medžiaga susidaro storojoje žarnoje iš bakterijų. Jų galima gauti su nesterialiu augaliniu maistu :)
Tai ok, veganai kartais būna durni paranojikai ir dar mėgsta nesveikai pasimaitinti.. Bet žaliavalgiai tai tikrai nevartoja jokių papildų, bet būna velniškai sveiki, stiprūs, gražūs ir ilgai gyvena. Pavyzdys :
O šiaip kalbate apie veganišką mitybą kaip mirtiną dietą su gyvais veganais che che che :D

Sharikovai, bus gresmė egzistencijai. Jau yra. Daug rimtų ligų dėl gyvūnų maisto vartojimo. Ir planetai, kadangi mėsos auginimas labai naudoja jos resursus.

TinSoldier

Citata iš: Sharikovas  birželio 28, 2014, 12:19:53
Nemanau, kad mesa yra imanoma pakeisti kazuo, aisku yra zmoniu kuriem nusispjauti ka deti i burna, bet as kaip buves sefas galiu pasakyt, kad visi tie veganiski pakaitalai skonio poziuriu yra tiesiog apgailetini, svelniai tariant. <...>


Na, dėl skonio, tai slidus reikalas. Bet aš, nors nesu vegetaras, gana dažnai ieškausi vegetariškų/veganiškų receptų ir gaminuosi, nes tiesiog man velniškai skanus maistas :) Dažnai, jei ir patiekalas įprastai turi mėsos, pakeičiu ją į kokius lęšius, soją ar dar kokią alternatyvą, nes man tiesiog skaniau :) Ir sveikiau. Ir dažnai lengviau/greičiau pagaminti. Ir dažnai pigiau.

Master

Uždėčiau laiką TinSoldieri, mato tėvų požiūris toks pats :)

TinSoldier

Geriau niekas man niekur laikų nebedėkit, - man velniškai patinka dabartinis mano reputacijos skaičius :D

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: Master  birželio 28, 2014, 15:32:14
Nuoširdžiai prašypinai šarikovai :D
CitataNemanau, kad mesa yra imanoma pakeisti kazuo, aisku yra zmoniu kuriem nusispjauti ka deti i burna, bet as kaip buves sefas galiu pasakyt, kad visi tie veganiski pakaitalai skonio poziuriu yra tiesiog apgailetini, svelniai tariant.

Ko gero nesi valgęs normalaus veganiško maisto...
Niekaip nesuprasiu kaip dvėselėnos gabalas keptas riebaluose ir apipiltas vandeniu skiesta pamidoro tyre arba miltai su pienu ir cukrumi gali būti skanu :D
Nors gal visgi skonio reikalas


Užtat kaip skanu fermentuotos sojų pupelės, mmm...


:D


Master

#129
birželio 28, 2014, 16:31:56 Redagavimas: birželio 28, 2014, 16:37:55 by Master
Šiaip tą patį galiu pasakyti ir apie alų. Rauginimas ir visą kita ;)
Tačiau galutinis rezultatas ko gero dėl to nenukenčia :3
EDIT: papildau :D


(nepykit, bet tie mėmai daug protingų dalykų pasako ir tikrai juokingi :) )

puodukas

Beprasmis yra ginčas, kokį maistą valgant ilgiau ir sveikesnis gyvensi. Druwis teisingai pastebėjo, kad sveikatai daugiau įtakos turi pats gyvenimo būdas. O būt vegetaru, veganu ar visavalgiu, čia labiau etinis, moralinis o gal ir dvasinis klausimas, bet ir čia per daug pervertinama maisto reikšmė.
Citata iš: TinSoldier  birželio 28, 2014, 16:08:10
Geriau niekas man niekur laikų nebedėkit, - man velniškai patinka dabartinis mano reputacijos skaičius :D
Matematiškai visai neblogai atrodantis skaičius, bet simboline prasme jis tikrai ne tą reiškia ką per filmus rodo- "baisa-pabaisa".
Youtubėj radau labai logišką paaiškinimą:
Karaliaus Saliamono laikais Izraelio valstybė buvo pačiam pike savo galybės ir turtų, ir iš aplinkinių valstybių gaudavo duoklę 666 talentus aukso (apie 30 tonų) per metus. Nuo tų laikų tas skaičius išlikęs kaip turto ir Izraelio valdžios simbolis.
  100% negarantuoju jog taip ir yra, tad būtu gerai jei paragraf tartų savo žodį.

p.s.atsiprašau kad nukrypau nuo temos, bet labai norėjosi pasidalint sužinojus kažką naujo, o čia pasitaikė proga nekuriant naujos temos.

TinSoldier

Aš irgi dar paofftopinsiu, pasidalindamas savo žinoma informacija, nors ir neaišku, kiek patikima :D

666, kiek žinau, yra žvėries skaičius. Apreiškime Jonui rašoma:

Citata„3 iš dūmų pasipylė žemėn skėriai, ir jiems buvo duota galia, kaip turi galią žemės skorpionai. 4 Jiems buvo įsakyta nekenkti žemės žolei nei jokiam žalumynui, nei jokiam medžiui, o vien tik žmonėms, kurie neturi savo kaktose Dievo antspaudo. 5 Bet jiems buvo leista ne žudyti žmones, o juos kankinti penkis mėnesius. Jų kankinimas it skorpiono, kai jis įgelia žmogų. 6 Anomis dienomis žmonės ieškos mirties ir jos neras, trokš numirti, bet mirtis bėgs nuo jų. - Apreiškimas Jonui, 9 skyrius". Šios demoniškos atakos nušluoja trečdalį žmonijos.

Galiausiai pasirodo du „žvėrys", kurių vienas liepia žmonėms garbinti kitą. Tai yra Apokalipsės metas, kuomet likusiems žmonėms privaloma pasidaryti ant savo kūno žvėries simbolį, vardą ar skaičių, idant jie galėtų „pirkti ir parduoti":

„14 Jis klaidina žemės gyventojus ženklais, kuriuos jam leista daryti žvėries akyse. Jis liepia žemės gyventojams padaryti atvaizdą žvėries, kuris gavo žaizdą nuo kalavijo, tačiau išgyveno. 15 Jam leista suteikti žvėries atvaizdui dvasią, idant žvėries atvaizdas imtų kalbėti, ir įsakyti, kad visi, kurie atsisakys pagarbinti žvėries atvaizdą, būtų žudomi. 16 Jis verčia visus, mažus ir didelius, turtuolius ir vargdienius, laisvuosius ir vergus, pasidaryti ženklą ant dešinės rankos arba ant kaktos, 17 kad niekas negalėtų nei pirkti, nei parduoti, jei neturės to ženklo žvėries vardo ar jo vardo skaičiaus. 18 Čia slypi išmintis! Kas išmano, teapskaičiuoja žvėries skaičių, nes tai žmogaus skaičius, ir jis yra šeši šimtai šešiasdešimt šeši.


Tai greičiausiai ir yra metafora kažkam. O kam, čia jau teologų darbas išvedžioti :)
Pvz, yra variantas, kad, apskritai, tas skaičius yra 616 (pagal rastus rankraščius), simbolizuojantis Kaligulą.

CitataŠiuo atveju, skaičius 616, pagal hebrajų ir aramėjų abėcėles, atitinka tuometinio Romos imperatoriaus Gajaus Cezario Kaligulos vardą.

„Tai yra gematrijos [angl. gematria] pavyzdys, kuomet raidės žmonių varduose atitinka skaitines reikšmes. Ankstyvieji krikščionys tai naudodavo, siekdami užkoduoti savo priešų asmenybes." - teigė Davidas Parkeris.


http://kauno.diena.lt/naujienos/ivairenybes/sunku-patiketi/setono-skaicius-nera-666-409907#ixzz35wgZkyCu

Sharikovas

Citata iš: Master  birželio 28, 2014, 15:32:14
Ko gero nesi valgęs normalaus veganiško maisto...
Niekaip nesuprasiu kaip dvėselėnos gabalas keptas riebaluose ir apipiltas vandeniu skiesta pamidoro tyre arba miltai su pienu ir cukrumi gali būti skanu :D
Nors gal visgi skonio reikalas


Akivaizdu, kad nesi valgius auksciausio lygio restorane, kas butu normalu tavo amziuj, patikek ten maistas gaminamas visiskai kitaip nei pas tavo mociute ar mama virtuveja ir jo skonis kitoks, todel nemanau ,kad apskritai gali lyginti veganiska maista su normaliu maistu.
Pats esu valges bent poroj vegetarisku/veganisku restoranu UK, tikrai yra neblogu patiekalu, pats karts nuo karto paruosiu kazka vegetarisko, tiesiog niekad nevalgau mesos pakaitalo, taip vadinamu unduck, unchicken ir panasiai, ten tiesiog pasityciojimas is kulinarijos.

Citata iš: TinSoldier  birželio 28, 2014, 15:40:09
Na, dėl skonio, tai slidus reikalas. Bet aš, nors nesu vegetaras, gana dažnai ieškausi vegetariškų/veganiškų receptų ir gaminuosi, nes tiesiog man velniškai skanus maistas :) Dažnai, jei ir patiekalas įprastai turi mėsos, pakeičiu ją į kokius lęšius, soją ar dar kokią alternatyvą, nes man tiesiog skaniau :) Ir sveikiau. Ir dažnai lengviau/greičiau pagaminti. Ir dažnai pigiau.


Savo poste netaip issireiskiau, kalbejau apie mesos pakaitalus kaip unduck ar unchiken, pats valgau nemazai vegetarisko maisto.

Citata iš: Master  birželio 28, 2014, 15:32:14
Beeeeet pakalbama apie prigimtį. Pradėkime nuo to, kad mes nebevalgome tai ką valgėme anksčiau. Gyvūnų veislės pasikeitė, jų savybės taip pat. Kas dėl mėsos jeigu jūs ją valgysite žalią, tai taip, viskas ok. Bet reikia suvokti, kad apdorota mėsa ir dar pagardinta visu velniu jau yra nusižengimas gamtai, tad nutilkite apart ją prikaišioję :D Be to dabar pasikeitė tiek klimatas, tiek gyvenimo sąlygos. Tai, jog veganiška dieta yra sveikesnė įrodo, kad dabartiniam gyvenimo būdui senovinė carinė taukų dieta nebeefektyvi.
Kas su pienu, vėlgi. Tuo atveju turėtumėte gerti arba šimpanzės arba moters krūtų pieną, kas genetiškai būtų mums artimiau. O ne jaučio, kuris auga greit, todėl piene turi būti didelis koncentratas medžiagų.


Nesupratau minties, koks yra nusizengimas gamtai valgyti apdorota mesa, per 200tukstanciu metu kol zmonija valge mesa tobulejo ir keitesi kulinarijos iprociai nesuskaiciuojama syki kartu. Jei prisiziuri ka valgai ir is kokiu produktu gamini, tai ne jokia ne veganiska ar zaliavalgiska dieta nebus geriausiai ar sveikiausiai, zmogui reikalinga gerai suderinta mityba pagal jo kaip visaedzio prigimti. Zmogus yra visaedis gyvunas ir sitoj vietoj diskusijos negali buti, esme yra netinkamas elgesys su gyvunais, mazejantys resursai, maisto nepriteklius, tai ties cia ir reikia koncentruotis, kaip patobulint veikiancia sistema, kad visiems butu gerai. Pries gamta eiti nebutinai reiskia kazkas blogo, zmogus greitai pats kurs gamta ir ten diktuos savo istatymus, jau dabar yra dirbama ir su GMO ir kitokie projektai.

Master

Oooooou... Atleisk, ko gero nemaniau, kad normalu kasdien valgyti aukščiausio lygio restoranose :).
Na manau, kad situacija bus ta pati nuėjus į veg restoraną. Ne todėl, kad kažkurio maistas skanesnis, todėl, kad šefai turi daugiau patirties šiame reikale. O mes deja lyginame produktus.

Tai jeigu gali keistis kulinarijos įpročiai, gali keisti ir mityba. Nesuprantu iš kur toks išsigimęs konservatyvizmas? :?
Ir gmo valgyti sveika, o maitintis raw ne? Nes nenatūralu... WAT wat? :D
Na šiaip jei tai liestų vien sveikatą, būčiau tos nuomonės, kad valgykite, kas ką norite, kai pasensime žinosime kas buvo teisus ir kieno dieta sveikesnė.. Bet dabar nuo klaidų nukenčia aplinkiniai (ne tik gyvūnai, bet ir žmonės, aplinka), todėl per daug įžūlu laikytis "riebalų ir proteino" dietos kai šių medžiagų suvartojame per daug vien iš malonumo. 

Sharikovas

Master isiskaityk kas tau rasoma ir baik varyt demagogija, nes is sono tikrai atrodai kaip religine fanatike.

Aukštyn