Dievas ir Alahas

Pradėjo NEXO, balandžio 27, 2014, 23:39:32

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Supera

Tai galima tada sakyt, kad Dievas yra iš esmės idėja. Ta parasme, kad daug maž kiekvienas susikuriam jo įvaizdį, kuris gali ir neatitikt tradicinio pateikimo. Tai pvz, jei aš kartais pasikalbu su visata, galima laikyt daug maž pabendravimu su kažkuo dievišku? Ar aš čia jau pjaunu grybą?

TinSoldier

balandžio 29, 2014, 23:38:27 Redagavimas: balandžio 29, 2014, 23:50:41 by TinSoldier
Citata iš: Supera  balandžio 29, 2014, 22:52:19
Tai galima tada sakyt, kad Dievas yra iš esmės idėja. Ta parasme, kad daug maž kiekvienas susikuriam jo įvaizdį, kuris gali ir neatitikt tradicinio pateikimo. Tai pvz, jei aš kartais pasikalbu su visata, galima laikyt daug maž pabendravimu su kažkuo dievišku? Ar aš čia jau pjaunu grybą?

Vėlgi, mano nuomonė, tačiau, manau, kad tai - ateities religingumas :)

Klasikiniai sociologai: Durkheimas, Weberis, Marksas, - religijos fenomeno tyrinėjimo veteranai - manė, kad religija ateityje išnyks, visuomenė taps sekuliaria.

Bet dabar jau panašėja, ir dabarties sociologai pradeda linkti į tą pusę, jog - nifiga.

Citata„Kalbant apie modernias religijas, koncentruotis į bažnyčias jau yra klaidinga. Kadangi viena iš dabarties situacijos charakteristikų ir yra tai, jog žmogaus santykis su aukščiausiais egzistencijos klausimais, nebepriklauso kažkokios religinės grupės monopolijai. Modernios visuomenės kultūra atvėrė galimybes abejoti visais klausimais ir ieškoti savitų atsakymų - taip sugriaunant doktrininį religijų ortodoksiškumą" - Robert Bellah

Citata"Visuomenės modernėjimą nebūtinai turi lydėti religingumo mažėjimas, tačiau religija traukiasi į privačią erdvę. Religija, anksčiau egzistavusi institucinės bažnyčios forma, pamažu nyksta ir užleidžia vietą modernybei, kurioje vyrauja individualūs ritualai ir religingumas." - Thomas Luckmann

Religija tampa vis labiau privačia dvasingumo forma, kuomet tikėjimas susikuriamas iš daugybės skirtingų informacijos gabalų, o nebe iš tradicinių religinių autoritetų. Bauman'o žodžiais, religija pasiduoda likvidžiai modernybei, žmonės gana laisvai "plaukioja" tarp įsitikinimu ir tikėjimų, formuoja savitus ir individualius. Dvasingumo autoritetais tampa "new age" ir kiti filmai, o nebe kunigai ir vyskupai ir t.t.

Kitaip sakant:

CitataMy own mind is my own Church. - Thomas Paine

Ir šitai rašau, nes būtų visai įdomu paskaityti paragraf'o nuomonę: kaip keičiasi religingumas, kur link tai veda, ar tradicinės institucinės religijos pasmerktos? Kalbu apie vakarų modernų pasaulį. Žinau, kad Islamas kažkiek populiarumo įgauna, ir dėl migracijų sklinda po pasaulį. Bet kalbu apie labiau tokį modernų, vakarietišką religijų supratimą..

Supera

Jei religija tampa privačia dvasingumo forma, tai tik į naudą. Nes man visada kyla toks kaip ir nesutapimas. Mum sako,kad iš prigimties esam laisvi, galim rinktis bet nuo pat gimimo pripaišo kokią nors religiją ir jei nepaklusi tai keliausi pas velnius.

paragraf 78

Na šiuo metu vis labiau populiarėja griežtas normas turinčios religijos: islamas, judaizmas, pravoslavai, kai kurios protestantų atšakos, katalikai mažiau bet irgi dabar pakilimas jaučiamas.
Taip, daug žmonių renkasi pseudodvasingumo kelią, lipdydami sau patogų surogatą, bet tai slopsta. Na bet jau kiek tenka skaityti. Žinoma, padidėjimas to viso pseudo, jaučiamas visokiuose postsovietiniuose kraštuose, bet tai mes nuo pasaulinių tendencijų atsiliekame gerus 50 metų.
Kaip visada buvo taip ir bus masė tokių kuriems bus dzin tikėjimo dalykai, bet tokių visais laikais buvo ir bus.
Dar vienas dalykas kuris veikia, tai populiaru magija (a.k.a. ezoterika), nors XIX a. - XXa. pr. tyrėjai sakė kad iš pradžių išnyks tikėjimas magija, o tada išnyks ir religija, tačiau kaip jau ir TinSoldieris pastebėjo, panašu jog nė velnio.
Man patiko Azimovo mintis: kuo civilizacija technologiškai labiau pažengusi tuo ji labiau tiki magija. Panašu jog taip ir yra

crystal

Citata iš: paragraf 78  balandžio 30, 2014, 07:44:20
Na šiuo metu vis labiau populiarėja griežtas normas turinčios religijos: islamas, judaizmas, pravoslavai, kai kurios protestantų atšakos, katalikai mažiau bet irgi dabar pakilimas jaučiamas.

Jei vis tik tokios religijos populiarėja vakaruose, tai įdomu kokios galėtų būti to priežastys? Na čia neturiu omeny migrantus, kurie atsinešė savo tikėjimą į vakarus ir gal šitaip „didina" tikinčiųjų gretas, o tuos paprastus vakariečius, kurie pradeda priimti vat tokias griežtas religijas? Dėl kokių priežasčių tada tai galėtų vykti?

paragraf 78

Na, paprastai teigiama dėl to, kad žmonės išpopuliarėjus postmodernizmo kultūrai iš esmės prarado orientyrus. Pasaulyje pasidarė betvarkė.
teigiam, kad žmonėms reikia griežtų normų kaip elgtis, kad jie būtų laimingi. Todėl ir populiarėja griežtos religijos. Aš pats vienu metu į judaizmą vos neperėjau.
Šiaip yra racijos tame sakyčiau, nes iš tiesų dabar atrodo kad visi lekia kažkur bėga lyg galvas pametę, o tokios religijos sako: neskubėk

Aukštyn