Eutanazija - uz ar pries?

Pradėjo Benamis, vasario 01, 2012, 14:29:56

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

Citata iš: OKULTISTE  vasario 04, 2012, 23:31:31
Eina sau, kaip gaila, kad "paklodžių" neskaitau...
Na nežinau, koks jūsų santykis su savo mamomis, jei manote, kad ji gali panorėti eutanazijos...
Aš labai myliu savo tėvus ir jie labai myli mane. Jei mano mama ar tėtukas panorėtų eutanazijos, tai susimąstyčiau ar ji manęs nemyli, ar aš blogai parodau savo meilę jai.
Aišku, jei ji mane myli, tai priežastis bus - nebūti našta. Tada reiškia, kad aš kažko nepadariau ar kažką padariau blogai, kad ji tokia pasijuto. Ji man nėra našta, nes aš ją myliu.
Jei priežastis nepakeliami skausmai. Suabejočiau, ar aš tinkamai rūpinuosi ligoniu, nes šiandien medicina pakankamai pažengusi, kad skausmas nebūtų nepakeliamas. <...>

Sorry, bet man priminė tokią mažų vaikų fazę, kuomet pagrindiniai žodžiai būna: "aš", "mano", "man". Kuomet tėvai skiriasi, vaikas galvoja, kad tai jo katė. Jei mama patenka į ligoninę, vaikas galvoja, kad tai jo kaltė. Nes tiesiog galvoja, kad pasaulis sukasi aplink jį, kad yra pasaulio bamba. Tu dabar panašiai kalbi :))

Na paaiškinkit man, ar eutanazija - tai, kas turėtų nuo va šios akimirkos įsigalioti? Esu įsitikinusi, kad pasakytumėte, jog NE. Kadangi man nesvarbu, dėl kokių priežasčių (sukčiavimų tikimybės ar prabilo jūsų sąžinė, ar dar dėl ko...), tai: Kodėl vis dėl to pasisakote už, užuot ieškoję argumentų prieš?

Jei būtų pasirengta, apgalvota, pasiruošta, tuomet, galėtų ir nuo šios akimirkos įsigalioti. Kodėl gi ne? Bet mes šiaip, apie eutanazijos idėją kalbam, o ne įstatymų pataisas rengiam čia :) Nėra svarbu kada. Svarbiau kodėl.

(Atsiprašau, jei sukeliu priešiškumą... Kažkodėl vis dar esu įsitikinusi savo pozicijos teisingumu, bet bandau išsiaiškinti: gal aš tikrai klystu - juk daugumos nuomonė nesutampa su mano, o gal vis dėl to esu teisi - juk "banda" JK pakabino ant kryžiaus...)

Labai gerai, kad sukeli priešiškumą. Ir puiku, kad gini savo poziciją. Ir toliau pulk mūsų. Tokiu klausimu nėra faktinės teisybės. Čia jau nuo kiekvieno asmeninių įsitikinimų priklauso.

P.S., parašyk labai trumpai, kodėl Jono žinutė neatitinka realybės?

OKULTISTE

Pirma pasidomėkite, kas yra "ori mirtis"...
Hm... Gal per daug asmeniškai sukalbėjau...
Tai su serija "jei būtų" daug ko "prisisvaigti" galime, bet matome, kaip yra... Tad eutanazijai - ne.

Žmogus yra tobulesnis už gyvūnus (aš kiekvieną iš jūsų laikau pranašesniu už kiaulę ar gaidį)...

TinSoldier

Citata iš: OKULTISTE  vasario 05, 2012, 16:30:05
Pirma pasidomėkite, kas yra "ori mirtis"...
Hm... Gal per daug asmeniškai sukalbėjau...
Tai su serija "jei būtų" daug ko "prisisvaigti" galime, bet matome, kaip yra... Tad eutanazijai - ne.

Žmogus yra tobulesnis už gyvūnus (aš kiekvieną iš jūsų laikau pranašesniu už kiaulę ar gaidį)...

Tu tobuliau už paukštį skraidai? Tobuliau matai tamsoje už katę? Turi tobulesnį kūno šarvą už raganosį? Esi geriau prisitaikiusi prie ekstremalių sąlygų, nei bakterijos?

Mūsų išskirtinai išsivystės intelektas yra unikalus, tačiau niekuo negeresnis už kitas, kituose gyvūnuose išsivysčiusias savybes.

Citata iš: OKULTISTE  vasario 05, 2012, 16:30:05

Šito nesupratau :)

Jonas

CitataPirma pasidomėkite, kas yra "ori mirtis"...

Mirtis yra mirtis. Perėjimas iš vienos būsenos (egzistencijos) į kitą. Kam čia tas skirstymas: ori, ne ori ?

OKULTISTE

Na ne aš prabilau dėl orumo klausimo... tad visiškai sutinku, kad orumo klausimą paliktume nuošalėje, kaip ir gyvūnų... Juk tema apie eutanaziją.
Pažaidžiam žaidimą: parašykite, kaip turėtų skambėti įstatymas, kuris įteisintų eutanaziją Lietuvoje (čia tiems, kurie už)...

(Gal man visai patiks ir aš pradėsiu rinkti argumentu už, kad tik toks įstatymas kuo greičiau atsirastų...)

paragraf 78

Citata iš: Jonas  vasario 05, 2012, 17:26:46
Mirtis yra mirtis. Perėjimas iš vienos būsenos (egzistencijos) į kitą. Kam čia tas skirstymas: ori, ne ori ?

Skirstymas šiuo atveju labai svarbus, nes pasisakantys už eutanaziją dažnai kaip argumentą meta "žmogus turi teisę numirti oriai".
Čia žinoma kyla klausimas, kada mirtis būna ori ir apskritai ar tokia įmanoma.

TinSoldier

Citata iš: insomnia  vasario 05, 2012, 21:47:18
Skirstymas šiuo atveju labai svarbus, nes pasisakantys už eutanaziją dažnai kaip argumentą meta "žmogus turi teisę numirti oriai".
Čia žinoma kyla klausimas, kada mirtis būna ori ir apskritai ar tokia įmanoma.

Duok nors vieną priežastį, kodėl mirtis negalėtų būti ori? Arba bent jau oresnė/mažiau ori viena už kitą? Pati pati mirtis gal ir nebus ori. Jau vien dėl atsipalaiduojančių vidurių :/ Bet mirties aplinkybės gali būti orios(-esnės) arba ne.

Pvz, ar tau, insomnia, nėra skirtumo tarp dviejų mirčių(orumo požiūriu):

Jei miršti nuo užpuolikų gindamas benamį
ir
Jei miršti skalbimo mašinoje, nes bandei išskalbti drabužius nenusirengęs?

Bent jau aš orią(oresnę) mirtį ligoninės lovoje įsivaiduoju, kai miršti susitaikęs su mirtimi ir su savimi. Kai miršti kaip žmogus, o ne kaip tamagochis. Galiausiai, sąmoningas pasirinkimas ir savanoriškas veiksmo atlikimas(net mirimas) visuomet būna oresnis, nei atsitiktinumas, likimas(be mistikos) ar pan. mėšlas.
Nesijausčiau orus, jei bejėgis gulėčiau sauskelnėse. Jei po poros metų vargų, dauguma artimųjų, iš esmės, atsimintų būtent tik tuos sunkiuosius metus.

RoxiO

Citata iš: OKULTISTE  vasario 05, 2012, 19:34:27
Na ne aš prabilau dėl orumo klausimo... tad visiškai sutinku, kad orumo klausimą paliktume nuošalėje, kaip ir gyvūnų... Juk tema apie eutanaziją.
Pažaidžiam žaidimą: parašykite, kaip turėtų skambėti įstatymas, kuris įteisintų eutanaziją Lietuvoje (čia tiems, kurie už)...

(Gal man visai patiks ir aš pradėsiu rinkti argumentu už, kad tik toks įstatymas kuo greičiau atsirastų...)

Nesu konstitucijos ekspertas, bet manau, kad turėtų skambėti panašiai į tai:
Lietuvos respublikos pilietis turi teisę savo noru būti numarintas vaistų pagalbą, kai jam diagnozuota būklė nepagydoma.

paragraf 78

Žmogus nusprendęs nusižudyti eutanazijos būdu, pažeidžia kito žmogaus teisę į nežudyti kito.
O visa polemika už eutanaziją, skirta įtikinti jog yra legalu žudyti silpnuosius. Tai gal geriau metam lauk gydymo sistemas ir gyvename natūralios atrankos sąlygomis. Tegyvuoja evoliucija.

TinSoldier

Ir kodėl gi visi argumentai prieš eutanaziją remiasi faktų iškraipymu, spalvų sutirštinimu, nevykusiomis ir klaidingomis analogijomis, apeliavimu į jausmus ir pan.?... Kodėl nei vieno realaus argumento, apart: "žudyti negalima"?.

Ir jis nelabai tinka, nes savanoriška mirtis yra savižudybė, ne žmogžudystė. Nesvarbu kaip ji atliekama: ar nušokant nuo tilto, pakibus muiluotoje kilpoje, ar leidžiant suleisti vaistus. Jei veiksmas atliktas laisva žmogaus valia - tai nėra žmogžudystė.

paragraf 78

Žmogžudystė yra bet koks veiksmas kuris atima kito asmens gyvybę ir nepriklausomai nuo to ar žmogus su tuo sutiko ar ne.

Nužudymas - sąmoningas, iš anksto suplanuotas žmogaus gyvybės nutraukimas, naudojant smurtą, nuodus ar kokį kitokį žudymo įrankį; nusikaltimas. Wikipedia

Žmogaus eutanazija - sąmoningas žmogaus gyvybės atėmimas kiek įmanoma švelnesnėmis priemonėmis, atliekamas vien marinamojo labui. Tai - pagalba nusižudyti. Wikipedia

Tai gi eutanazija yra nusikaltimas nes tai sąmoningas gyvybės atėmimas.

Beje įdomus faktas: Eutanazija nacistinėje Vokietijoje buvo taikoma tik vokiečiams žudyti, sergantiems psichine negalia, šizofrenija ar dėl kitų psichinių ligų, taip pat dėl kokios nors fizinės negalios. Kitų III Reicho teritorijų gyventojai (lenkai ar žydai) buvo tiesiog šaudomi. (Wikipedia)

RoxiO

Aš gal šiek tiek sutirštinsiu spalvas, bet man labai įdomu ką atsakysit:
Ką manote apie mirties bausmės taikymą? Juk tai ta pati žmogžudystė, nesvarbu, kad mirtininkas pvz. Išprievartavo 30 vaikų ir išpjovė ištisą kaimą. Čia jūs turbūt atsižvelgsit į aplinkybes ir atsakysit, kad toks žmogus negali vaikščioti šioje žemėje... Ne? Jūs vistiek manot, kad tai neteisinga? Okey, o tada jeigu vienas iš tų vaikų buvo jūsų? Jeigu tame kaime gyveno jūsų tėvai? Dabar jau manau, kad situacija pasikeistų? Taip pat ir eutanazijoj reikia atsižvelgti į aplinkybes.

TinSoldier

Citata iš: RoxiO  vasario 09, 2012, 22:54:47
Aš gal šiek tiek sutirštinsiu spalvas, bet man labai įdomu ką atsakysit:
Ką manote apie mirties bausmės taikymą? Juk tai ta pati žmogžudystė, nesvarbu, kad mirtininkas pvz. Išprievartavo 30 vaikų ir išpjovė ištisą kaimą. Čia jūs turbūt atsižvelgsit į aplinkybes ir atsakysit, kad toks žmogus negali vaikščioti šioje žemėje... Ne? Jūs vistiek manot, kad tai neteisinga? Okey, o tada jeigu vienas iš tų vaikų buvo jūsų? Jeigu tame kaime gyveno jūsų tėvai? Dabar jau manau, kad situacija pasikeistų? Taip pat ir eutanazijoj reikia atsižvelgti į aplinkybes.

Apie tai jau kalbėjom čia: http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=156.0 .

Asmeniškai aš esu visiškai kategoriškai prieš mirties bausmę. Esu totaliai prieš prievartinį aukščiausios vertybės - gyvybės - atėmimą.

Tuo pačiu esu už aukščiausia laisvą pasirinkimą - savo gyvybės nutraukimo galimybę.

Insomnia, na, ok, eutanaziją techniškai galima vadinti žmogžudyste. Tačiau, pasakyk man, ar svarbiausia sausas faktas, formalumas, žodžio reikšmė, ar RoxiO minėtos įvykio aplinkybės, žmogaus norai, jo pasirinkimas?

Juk ir vaiko atidavimas į vaikų namus gali skambėti žiauriai, beširdiškai ir t.t. Kol neįsigilini į aplinkybes. Kartais tiek vaiko perdavimas tiems, kas gali juo pasirūpinti, tiek savo kančių užbaigimas(net jei negali to padaryti savo rankomis) gali būti geresnė išeitis. Nepaisant to, kaip tai atrodo iš pirmo žvilgsnio.

paragraf 78

Aš prieš bet kokį gyvybės atėmimą. Ne žmogus sau davė gyvenimą, vadinasi jis ir neturi teisės jo atimti nei sau nei kitam.

Jonas

Citata iš: insomnia  vasario 10, 2012, 10:11:55
Aš prieš bet kokį gyvybės atėmimą. Ne žmogus sau davė gyvenimą, vadinasi jis ir neturi teisės jo atimti nei sau nei kitam.

O tai kas davė ? Aš žinau, kad atsakymas bus Dievas ir iš dalies tai yra tiesa, nes mes patys esame Dievas, jo dalis, visko kas tik yra dalis... Mes patys sielų pasaulyje renkamės ar reinkarnuotis žemėje ar kuriame kitame fizinio plano pasaulyje ar pasilikti sielų pasaulyje ar dar kur kitur.. Tai mūsų pasirinkimas, tai yra laisva valia...

Aukštyn